Eno od petih gostinskih priporočil - Gostilna pri Lojzetu (Dvorec Zemono), v kateri ustvarja Tomaž Kavčič. Foto: Okusi Primorske
Eno od petih gostinskih priporočil - Gostilna pri Lojzetu (Dvorec Zemono), v kateri ustvarja Tomaž Kavčič. Foto: Okusi Primorske
Avtorja - novinarja Primorskih novic Toni Gomišček in Sašo Dravinec. Foto: Primorske novice
Nabito polna predstavitev vodnika. Foto: Primorske novice

Pri tem je treba poudariti, da je avtor — novinar in urednik Primorskih novic Sašo Dravinec — geografsko oznako Primorska raztegnil od Istre do Kobariškega, od Brd do Vipavske doline in Krasa. Območje sredozemske Slovenije, kot ga je premeteno označil, saj ravno ta oznaka tujcem pove še največ o regiji.

Ker je ravno to območje nedvomno kulinarično najbolj razvito in gosto posejano, je bila naloga strniti vse to v vodnik žepnega formata, ki ne bi na koncu bolj spominjal na enciklopedijo, nedvomno težka naloga.

Tega se zaveda tudi Dravinec, ki pravi, da se ni bilo težko odločiti, kdo v knjigi bo, ampak koga v knjigi ne bo. V končni različici je tako zdaj 40 gostincev, 20 vinarjev, deset oljkarjev in osem vinotek, pri čemer pet gostincev spremlja še posebno priporočilo (Zemono, Hiša Franko, Pikol, Mahorčič, Rodica).

Oči že uprte v 2018
In če gostinski del pokriva res tako rekoč vse velike, pa je bila selekcija pri vinarjih bolj neusmiljena — tu so sicer vsi največji (Movia, oba Simčiča, Ščurek, Burja, Tillia, Bjana ...), je pa izostal kakšen manjši, kar pa je pričakovano glede na koncentracijo vinarjev že samo v Brdih. Ampak, da jih potolažimo — Dravinec že razmišlja o izdaji 2018, ki bi jo razširil, morda tudi onkraj meje.

Sam vodnik, pri katerem je sodeloval še novinar Toni Gomišček, je zgrajen iz izčrpnega opisa restavracije, kuharja in njegove filozofije, slikovnega gradiva, mnenja avtorja v enem stavku in vseh potrebnih praktičnih informacij za gosta. Kot so povedali vsi ustvarjalci vodnika, za katerega je vladalo veliko zanimanje že pred izdajo, je cilj povezati Primorsko in predstaviti tudi Neprimorcem, kako bogata in pisana je tamkajšnja kulinarika.

Na predstavitvi vsi največji
Da gre za znamenito izdajo, priča tudi, da se je v sredo predstavitve na dvorcu Zemono udeležila večina tistih, ki so v knjigi predstavljeni, od Stojana Ščurka in Primoža Lavrenčiča (Burja), do zakoncev Mahorčič (gostilna Mahorčič), Uroša Fakuča (Dam) in Mateja Tomažiča (Majerija), od Valterja Kramarja (Hiša Franko), Mateja Lavrenčiča (Vinoteka Faladur) in Petre Rutar (Vinoteka Solum) do Nejke Klinec (Klinec Plešivo), Katje Kabaj (domačija Kabaj) in, jasno, gostitelja Tomaža Kavčiča (Zemono).

Kavčič meni, da je bil skrajni čas za izdajo tovrstnega vodnika, ker: "To je knjiga, ki si jo Primorska zasluži. Če se sami ne pohvalimo, tudi drugi ne bodo prišli k nam in spoznali naše vrednosti."

Cena vodnika, ki je dosegljiv "praktično povsod", kot so se pohvalili, je 14,90 evra.
*Po izboru avtorjev zbornika Okusi Primorske