Foto: Odprta kuhna
Foto: Odprta kuhna

Obiskovalci se bodo z okusno hrano na kulinarični tržnici ponovno lahko srečali ob sončnih petkih med 10. in 21. uro. "Ljubitelji odlične kulinarike smo v zadnjih letih spremljali izjemno rast in razvoj področij gostinstva in turizma, ki sta bili končno deležni tudi ustrezne prepoznavnosti v svetu, nato pa so se temelji zamajali in mnoge uspešne zgodbe so se skoraj čez noč končale," je dejala Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne, in dodala, da je čas, da gostince, ki trdo delajo, ljudje podprejo.

Na kulinarično tržnico pridejo tako domači kot tuji obiskovalci. Foto: Odprta kuhna
Na kulinarično tržnico pridejo tako domači kot tuji obiskovalci. Foto: Odprta kuhna

Odprta kuhna bo tako v novi sezoni zasnovana kot platforma za podporo področju gostinstva, ki ga je pandemija covida-19 izredno prizadela. Organizatorji so prepričani, da bo od petka, 21. maja, na Pogačarjevem trgu v središču Ljubljane ponovno posebno vzdušje, po katerem je Odprta kuhna tudi svetovno znana, vsem pa bo tako uspelo varno uživati v najboljšem, kar imajo ponuditi slovenski gostinci.

Prihajajo tako novopečeni ponudniki kot tudi povratniki

"Veseli smo, da se bodo na Odprto kuhno vrnili naši prijatelji, s katerimi sodelujemo že več sezon, ponosni pa smo tudi na novo sklenjena sodelovanja," je povedal soustanovitelj projekta Lior Kochavy in dodal, da se bo sezona začela z devetimi novimi ponudniki, pozneje pa se jih bo pridružilo še več. Tako bodo obiskovalci v deveti sezoni najbolje obiskane kulinarične tržnice v Sloveniji nova kulinarična obzorja lahko odkrivali z osveženo ponudbo jedi in pijač obedovalnic z vseh koncev Slovenije, ki se bodo projektu pridružile prvič.

Tudi letos bo Odprta kuhna širila kulinarična obzorja. Foto: Odprta kuhna
Tudi letos bo Odprta kuhna širila kulinarična obzorja. Foto: Odprta kuhna

Poleg novih obrazov pa bodo tudi povratniki – že znani in priljubljeni ponudniki –, morda pa se bo pridružila tudi kakšna restavracija z Michelinovo zvezdico. "Odprta kuhna bo s svojo raznoliko in kakovostno ponudbo ponovno odražala izjemno pestrost, ki jo nudi Slovenija kot gastronomska regija," je še poudaril Kochavy.

Velik del projekta bo biorazgradljiva embalaža

Znova bo predstavljena pestrost slovenske gastronomije. Foto: Odprta kuhna
Znova bo predstavljena pestrost slovenske gastronomije. Foto: Odprta kuhna

Obzorja svojih obiskovalcev bodo organizatorji širili tudi s prizadevanji, da Odprto kuhno še nadgradijo kot zgled trajnostno naravnane tržnice, ki stremi k zmanjšanju količine odpadkov in njihovemu doslednemu ločevanju, pa tudi k razvoju koncepta ponujanja jedi in pijače v povratni in biorazgradljivi embalaži. Poleg tega se bodo z ohranjanjem uspešnih dobrodelnih sodelovanj in pripravo novih tovrstnih akcij trudili vračati skupnosti.

Organizatorji pa obiskovalce pozivajo tudi k upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, ki jih bodo seveda upoštevali tudi ponudniki – petkova druženja bodo tako varnejša in bolj sproščena. “Prepričani smo, da se bodo tudi obiskovalci Odprte kuhne vedli vestno in odgovorno ter v skladu z zaščitnimi ukrepi, saj so to dokazali že lani," je še pred vrnitvijo priljubljene kulinarične tržnice zatrdila Alma Kochavy.

Za ustrezno razdaljo med stojnicami in sedišči, redno razkuževanje vseh površin in možnost brezstičnega plačevanja, bo poskrbljeno, obiskovalci pa si bodo na več mestih lahko umili in razkužili roke.