Sodelujoče restavracije se bodo predstavile s posebnimi meniji po ceni 24 evrov za restavracije z oceno enega srčka. Bolje ocenjene restavracije pa lahko poleg navedene cene uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. V primeru, da imajo dva srčka, je doplačilo dva evra, za tri in štiri srčke pa šest evrov, so pojasnili organizatorji.

Med sodelujočimi restavracijami letošnjega spomladanskega tedna restavracij so tudi tri restavracije z Michelinovo zvezdico – Grič, Strelec in Hiša Linhart.

Vodilo tokratnega tedna restavracij je "Original, ne kopija!", s čimer želijo organizatorji poudariti drugačnost, posebnost in izvirnost restavracij.

"Poudarek tedna restavracij v letu 2024 je izvirnost. Izbiramo restavracije, ki izstopajo, ki so posebne in drugačne, ki so zaradi tega boljše od povprečja. Na teden restavracij namreč ne gremo mimojede, zaradi lakote, na dnevno malico, zato, ker nam je dolgčas. Na teden restavracij gremo zaradi doživetja, ki je posebno ravno v tem, ker ni povsod enako," je prepričan selektor tedna restavracij Uroš Mencinger.

Tudi tokrat se tednu restavracij pridružuje ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s slovenskimi rejci in predelovalci mesa, ki se predstavljajo s promocijsko kampanjo Izbrana kakovost – Slovenija.

Gre za skupno promocijo dveh skupin mesa, perutnine in govedine. Na ministrstvu so namreč pripravili sistem kakovosti, ki tudi gostincem pomaga najti najkakovostnejše vzreditelje mesa v Sloveniji, so spomnili organizatorji tedna restavracij in dodali, da si skupaj z ministrstvom ter slovenski rejci in predelovalci mesa "prizadevajo spodbuditi večjo uporabo lokalnih sestavin v slovenskih gostilnah in restavracijah". Kot še pravijo, je to v skladu s poslanstvom tedna restavracij, "ki spodbuja trajnostne pristope in tako uporabo lokalnih kakovostnih sestavin".