Tiskovna konferenca pred tednom restavracij. Foto: Organizator
Tiskovna konferenca pred tednom restavracij. Foto: Organizator

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter slovenski rejci in predelovalci mesa v projektu tedna restavracij sodelujejo s promocijsko kampanjo Vprašajte za meso, v sklopu katere so za gostince pripravili oznake, ki jih lahko uporabijo na svojih jedilnikih, s katerimi potrjujejo, da uporabljajo slovensko meso izbrane kakovosti.

"Gre za odmeven projekt, ki vključuje dobre gostilne, in želeli smo, da so to motivatorji za naprej, ki bodo zgled drugim gostincem, in da se bodo potrošniki začeli spraševati, od kod izvira meso," je ob robu predstavitve dejala generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Želijo si, da bi potrošniki postali zahtevnejši in da bi razumeli, zakaj je cena obroka mogoče takšna, kakršna je, ker gostinci v svojih jedeh uporabljajo kakovostne surovine.

Meniji po ceni 23 evrov

Sodelujoče restavracije bodo svoje kulinarične zgodbe letos predstavile s posebnimi meniji po 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije lahko poleg navedene cene uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost, ki ga ponazarja simbol srčka. Če imajo dva srčka, je doplačilo dva evra, za tri srčke ali več pa pet evrov.

Na tednu restavracij lahko sodelujejo najboljše ocenjene restavracije in gostilne po izboru soustanovitelja tedna restavracij in kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja. Teden restavracij je po njegovem mnenju nekakšno tekmovanje.

Na seznamu okoli sto restavracij

Tiskovno konferenco so končali s pogostitvijo. Foto: Organizator
Tiskovno konferenco so končali s pogostitvijo. Foto: Organizator

"V tem tednu jih ocenjuje množica gostov, jeseni jih bo prišlo okoli 60.000. Dejansko jih bodo ocenjevali, (ko se bodo odločali, op. a.) ali bodo še prišli tudi takrat, ko cena menija ne bo samo po 23 evrov," je Mencinger poudaril za Slovensko tiskovno agencijo (STA).

V jesenskem tednu restavracij bodo sodelovale 103 restavracije, med njimi tudi 28 restavracij, ki so prejele oznako kakovosti kulinaričnega vodnika Michelin.

Teden restavracij spomladi in jeseni

V tednu restavracij slovenske restavracije in kuharski mojstri dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih po prijazni ceni. Organizatorji opozarjajo, da morajo gostje na svoje potrebe glede alergij, diete ali željo po brezmesnem meniju opozoriti ob rezervaciji.

Spomladanski teden je potekal med 23. marcem in 2. aprilom, jesenski pa bo med 13. in 22. oktobrom. Tudi spomladi je v tednu restavracij sodelovalo okoli 108 restavracij. Letos naj bi v obeh terminih izbrane restavracije skupno obiskalo več kot 100.000 gostov, so še pojasnili organizatorji.

Vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev so dostopne na spletni strani Tedna restavracij, sprejemanje rezervacij pa se je začelo 2. oktobra.