Dvojčka Ivan in Sergej Berezuckij sta dosegla nov uspeh za svojo restavracijo Twins Garden. Foto: Reuters
Dvojčka Ivan in Sergej Berezuckij sta dosegla nov uspeh za svojo restavracijo Twins Garden. Foto: Reuters

Rusija, nekoč bolj znana po ne prav gurmanski kuhinji sovjetskih menz, se v zadnjih letih skuša uveljaviti tudi kot gastronomska destinacija.

Vladimir Muhin iz White Rabbita s kamčatsko rakovico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vladimir Muhin iz White Rabbita s kamčatsko rakovico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sorodna novica Je ena restavracija res lahko najboljša na svetu?

To ji sicer uspeva z mešanimi rezultati – če so nekatere restavracije izkoristile embargo Zahoda na uvoz tujih surovin po priključitvi Krima leta 2014 in začele odkrivati vrhunske ruske sestavine in pridelovalce, spet druge ostajajo pri klasični ruski recepturi "kaviar, kaviar in še več kaviarja".

A cinizem ob stran, od sinoči se Rusija, ki je že bila prisotna na seznamih najboljših kuharskih mojstrov sveta in najboljših restavracij sveta (oboje predvsem z White Rabbitom Vladimirja Muhina in Twins Gardenom dvojčkov Sergeja in Ivana Berezuckij), lahko pohvali še z zvezdicami.

"To je novo obdobje za rusko restavracijsko industrijo," je za MMC povedal eden največjih ruskih poznavalcev gastronomije Gennady Jozefavichus. “Pred tem je naša restavracijska industrija obstajala v nekakšnem vakuumu. Ocenjevali smo sami sebe in si ploskali. Michelin prinaša profesionalno znanje, in ne subjektivno mnenje lokalnih gurmanov ali kuharjev."

Sorodna novica V najboljši restavraciji Rusije - med belimi zajci in gorečimi labodi

Kako postaviti "michelinsko" restavracijo?

Kuhinja restavracije Twins Garden. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kuhinja restavracije Twins Garden. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

In rezultat? Sedem restavracij se je ovenčalo s po eno zvezdico, dve pa s po dvema – že omenjeni Twins Garden in za zunanje opazovalce malce presenetljivo Artest.

Razočaranje je bilo veliko predvsem za White Rabbit, 25. restavracijo sveta na seznamu 50 najboljših restavracij sveta, ki je vrsto let krojila vrh nove ruske kulinarike. Restavracija pod taktirko Vladimirja Muhina se je morala zadovoljiti z "le" eno zvezdico.

Jozefavichus pravi, da ga dve zvezdici za Artest nista presenetili, čeprav je vodja kuhinje Artem Estafev precej neznano novo ime iz Sankt Peterburga. A kot pravi, je restavracija ob vsakem njegovem obisku boljša in boljša, Estafev pa izjemno pozoren in "zna poslušati".

Naš sogovornik – ruski strokovnjak za kulinariko Gennady Jozefavichus. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Naš sogovornik – ruski strokovnjak za kulinariko Gennady Jozefavichus. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sorodna novica Ruska kulinarična revolucija – onkraj kaviarja in vodke

"Pomembno je tudi poudariti, da je Artest zastavljena kot idealna Michelinova restavracija – s t. i. chef's table, v dveh nadstropjih, črno-bela, z malo sedeži, odlično vinsko karto in umeščena v graščino iz 19. stoletja."

Tudi ena zvezdica za White Rabbit ga ne preseneča zares, saj gre za veliko restavracijo, razdeljeno na prostrani zgornji del in intimnejšo "Chef's Table", ocenjevalci pa da ne morejo definirati razlike med "komercialno naravo White Rabbita samega in briljantno ustvarjalnostjo Chef's Table".

"Muhin si zasluži dve ali tri zvezdice, a restavracija sama je dober primer restavracije za eno zvezdico."

Moskva kot gastronomska prestolnica

Srečnejša kot Muhin sta bila njegova velika tekmeca, dvojčka Berezuckij, o katerih smo na MMC-ju pisali leta 2019.

Četica ovenčanih. Foto: Reuters
Četica ovenčanih. Foto: Reuters

Hvala Michelinovemu vodniku, da je prišel v Rusijo in verjel v vse nas," je na podelitvi povedal Ivan Berezuckij. "Danes je zgodovinski trenutek za celotno restavracijsko sceno – Moskva je resnično postala ena od svetovnih gastronomskih prestolnic."

Dvojčka v svoji restavraciji, 30. na seznamu 50 najboljših sveta, strežeta "simbiozo znanosti in narave", pri čemer večji del surovin pridelujeta na svoji prostrani farmi zunaj Moskve. V zadnjem času se poigravata z zelenjavo in gobami, vključno z zelenjavnim vinom.

Pri Michelinu so pozdravili vzpon nove generacije nadarjenih ruskih kuharskih mojstrov in kakovost ruskih surovin, vključno z rakovico iz Vladivostoka, rženi borodinski kruh in veliki list iz Murmanska.

Milijoni za zvezdice

Sorodna novica Hiša Franko obdržala dve zvezdici, nova zvezdica Gostišču Grič

Moskovski župan Sergej Sobjanin je ob robu podelitve za Reuters dejal, da upa, da bo prihod Michelina pomagal pritegniti več turistov v prestolnico.

Borodinski kruh s kaviarjem v White Rabbitu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Borodinski kruh s kaviarjem v White Rabbitu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Michelin, ki velja za nekakšno gastronomsko biblijo, je svoj prvi vodnik objavil že davnega leta 1900, sistem zvezdic pa so uvedli leta 1920.

V zadnjih letih je vodnik, ki je bil prej osredotočen predvsem na znane gastronomske destinacije, kot so Francija, Italija in Španija, zašel tudi na nove trge – a proti plačilu.

Med njimi tudi Slovenija, ki je za dvoletno pogodbo plačala 950.000 evrov. Lani je izšla prva izdaja, s petimi restavracijami z eno zvezdico in Hišo Franko z dvema. Prejšnji mesec se je v najnovejši izdaji četici pridružil še Grič.

Točna številka, koliko je za svoj vodnik plačala Moskva, ni javno znana, je pa Jozefavichus povedal, da je pogodba triletna, ocenjuje pa, da je njena vrednost od 1,5 milijona do dva milijona evrov.

Vse restavracije z zvezdico v Moskvi

2 zvezdici:

- Twins Garden
- Artest

1 zvezdica:

- White Rabbit
- Beluga
- Selfie
- Grand Cru
- Biologie
- Sahalin
- Savva