Ena od jedi na zadnjem meniju Hiše Franko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena od jedi na zadnjem meniju Hiše Franko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hiša Franko, ki ima danes dve Michelinovi zvezdici in je uvrščena na 21. mesto najboljših restavracij sveta po izboru 50 Best, ima že tradicionalno dobro navezo z Italijo, še ko je restavracijo vodil Anin tast Franko Kramar in je Franko veljal za sinonim za odlično čezmejno postojanko, kamor so gostje zahajali na slovit Frankov rostbif in friko.

Ana Roš na razglasitvi novega Espressovega vodnika v Firencah. Foto: MMC RTV SLO
Ana Roš na razglasitvi novega Espressovega vodnika v Firencah. Foto: MMC RTV SLO

Časi so se spremenili, in ko je Ana s svojim takratnim partnerjem Valterjem Kramarjem zapeljala zgodbo v vode visoke kuhinje, so bili prav Italijani tisti, ki so polnili mize.

Hišo Franko so tako Italijani vedo jemali malce "za svojo", kar pojasni številne uvrstitve te restavracije v italijanske vodiče, kot je Espressov, Gambero Rosso ali pa Identita Golose.

Podobno se v omenjene vodnike uvrščajo tudi restavracije, kot sta Gostilna pri Lojzetu in Dam, ki jim italijanski gostje prav tako predstavljajo pomembno tržišče.

Tudi v tokratnem vodiču so poleg Hiše Franko še tri slovenske restavracije, in sicer si je tri kape prislužila Gostilna pri Lojzetu, po eno pa Dam in Gostilna Mahorčič.

A današnji uspeh Hiše Franko je zagotovo korak višje, korak na sam vrh, v resnici, saj je v družbi nekaterih največjih in najpomembnejših italijanskih kulinaričnih institucij, ovenčanih s tremi Michelinovimi zvezdicami, kot so Osteria Francescana, Le Calandre, Casadonna Reale, Piazza Duomo in St. Hubertus.

Kot je za MMC povedal italijanski novinar Fulvio Zendrini, je Guide dell' Espresso zgodovinski vodnik najvišjega pomena.

"V Italiji sta samo dva vodnika, ki sta res zelo pomembna – prvi je, jasno, Michelinov, drugi pa Guide dell' Espresso. Ta dva sta zelo pomembna tudi za lastnike restavracij, saj sta nekakšno zagotovilo za obisk restavracij. Tako da tu ne gre zgolj, kdo se uvrsti na prvo in kdo na drugo mesto, ampak dejansko pomeni konkreten posel in konkreten denar," je dejal Zendrini.

Najboljši po izboru Guide dell' Espresso. Foto: MMC RTV SLO
Najboljši po izboru Guide dell' Espresso. Foto: MMC RTV SLO

Ana Roš: Slovenka na vrhu italijanske gastronomije

Enzo Vizzari, dolgoletni urednik Guide dell' Espresso, starosta italijanskih kulinaričnih recenzentov, ki še danes velja za najvplivnejšega tudi v širšem prostoru, je ob tem za naš portal povedal, da je v Italiji okoli 250.000 gostinskih obratov, v vodnik Guide dell' Espresso pa se jih uvrsti okoli 2000, kar pomeni manj kot odstotek vseh. Po 22 letih je to zadnji vodnik z njim pod taktirko.

"V teh 22 letih sem imel privilegij biti priča res neverjetnim letom rasti celotnega sistema restavracij, kulture hrane, vina, italijanske enogastronomske kulture. In počutim se počaščenega, da sem ji lahko vsa ta leta sledil – spremljati napredek, razlike, razvoj različnih območij. To je bila res izjemna rast. In rekel sem že, pa bom še enkrat ponovil – v Italiji se nikdar ni tako dobro jedlo, kot se je zdaj. Trenutno je Italija resnično na ravni najboljših gastronomskih destinacij sveta," nam je povedal 76-letni Vizzari.

Ana Roš pa: "Kaj naj rečem? Presrečna sem, to je zadnji vodnik, ki ga je izdal legendarni Enzo Vizzari, in biti na vrhu italijanskih restavracij, med 18 top italijanskimi restvaracijami ... Čeprav, kot je nekdo rekel, glej jo, Slovenko na vrhu italijanske gastronomije, da ne bo kakšne vojne! Jaz mislim, da s tem dokazujemo in s tem tudi vodnik dokazuje, da hrana nima meja, meje so politične in gastronomija jih je preskočila."

Ob tem nam je kobariška kuharska mojstrica dejala še, da je hvaležna Italiji in Guidi dell' Espresso in da ji to daje močen zagon, da gleda svetleje na to, kar prihaja.

"Nagrade so vedno potrditev za težko delo, dajo ti močen pogon za to, da nadaljuješ še bolje in da so gostje na koncu še srečnejši," je sklenila Roševa, ki se ji je na razglasitvi nagrad sicer pripetila manjša nevšečnost – povezovalci so na oder namreč poklicali vseh 17 italijanskih restavracij s petimi kapami, na slovensko pa gladko – pozabili.

Ana Roš z dolgoletnim urednikom Guida dell' Espresso Enzom Vizzarijem in njegovo soprogo. Foto: MMC RTV SLO
Ana Roš z dolgoletnim urednikom Guida dell' Espresso Enzom Vizzarijem in njegovo soprogo. Foto: MMC RTV SLO

Bottura: Ta vodnik mi je spremenil življenje

Da je Guide dell' Espresso resnično referenčen, je za MMC potrdil tudi Massimo Bottura, verjetno še vedno prvi zvezdnik med kuharskimi mojstri v Italiji, čigar Osteria Francescana (3***) se je dvakrat zavihtela na vrh 50 najboljših restavracij sveta.

"Kaj zame osebno pomeni Espressov vodnik? Vse. Prav ta vodnik je pomenil točko preloma v mojem življenju. Pisalo se je leto 2000 in bil sem mlad kuhar, zelo strasten, ampak potisnjen na rob, ker sem za tiste čase za italijansko občinstvo kuhal čisto preveč noro," je razložil Bottura.

"No, Enzo Vizzari je imel manjšo prometno nesrečo na avtocesti, zato se je moral ustaviti, in ker je imel nekaj časa, se je odločil, da vseeno pogleda, kaj počnem, in prišel tisti večer v mojo restavracijo. Preden je odšel, mi je samo rekel: Massimo, kaj si mislim o Osterii Francescani, boš lahko bral v petek v L'Espressu. In res tisti petek se je javno opravičil v L'Espressu, da se ni oglasil prej. Potem se je vse zvrstilo – do konca leta smo dobili prvo zvezdico, Gambero Rosso me je razglasil za mladega chefa leta in vse se je spremenilo. Vse se je spremenilo z Guide dell' Espresso in Enzom Vizzarijem."

18 najbolje ocenjenih restavracij v Guide dell' Espresso

Casadonna Reale
Cracco
D'O
Duomo
Hiša Franko
Hotel Mandarin Oriental - Seta
Hotel Rosa Alpina - St. Hubertus
Kresios
La Madia
La Tana Gourmet
L'Argine a Venco
Le Calandre
Lido84
Madonnina del Pescatore
Osteria Francescana
Piazza Duomo
Uliassi
Villa Feltrineli