Ena izmed vzorčnih t. i. dil, kakršne bodo stregli gostom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena izmed vzorčnih t. i. dil, kakršne bodo stregli gostom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ponovno priljubljene - Emove posodice. Tudi v Slovenski hiši. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Okrepčevalnica - ekipa poudarja, da ne gre za restavracijo, kar potrdi tudi jedilnik, ki temelji na prigrizkih in "dilcah" - tako skupaj z Güjžino, Klobasarno, Gostilno na Gradu, delno pa tudi Tabarom, dopolnjuje kakovostno slovensko ponudbo v prestolnici. "Naš koncept je bil tak: ponuditi samo slovensko in izločiti vse drugo. Od tu naprej smo gradili," nam razlaga nastanek najnovejše okrepitve že tako živahnega Cankarjevega nabrežja Aleš Prestor, eden izmed članov ekipe.

"Zamislili smo si koktajle, ki bi sledili trendom, a bi bili hkrati slovenski. Pri hrani smo iskali predvsem avtohtone in zaščitene izdelke, zato smo se povezali s priznanimi kmetijami in lokalnimi pridelovalci," pove Prestor, sicer večkratni državni prvak v mešanju koktajlov.

Ta njegova veščina se pozna tudi na karti pijač, kjer najdemo take domislice kot "slovenski mojito" (s Krucifixovim metinim likerjem)," hišni špricer" (z vrtničnim ali lavandinim likerjem) in "teglc" (s Krucifixovim smrekovim žganjem), ponujajo pa tudi Slovenian vodko in, jasno, bogato vinsko karto s sprehodom po prav vseh slovenskih vinorodnih okoliših.

"Dile" z avtohtonimi mesninami
Slovenska hiša se ni specializirala za kosila ali večerje, nudi pa recimo v hamburger duhovito predelano Arvajevo kranjsko klobaso, ocvirkov namaz in zaseko z domačim kruhom (ajdov, pirin, koruzni ...), najrazličnejše štruklje, v hladnejših dneh obljubljajo tudi bograč in podobne jedi na žlico. Poseben poudarek dajejo na lokalne mesne in mlečne pridelke, zato bodo vaše lesene "dile" obložili s Kodilino šunko, tünko Ave, Mlinarjevim zgornjesavinjskim želodcem, Kodilino salamo z bučnimi semeni, Meglenovim divjačinskim pršutom in Pustotnikovimi siri.

Cilj ekipe je, da bi vse navedeno obiskovalci lahko tudi kupili v delikatesi Slovenske hiše, ki se že pridno polni z nekaterimi od naštetih izdelkov. Ob tem naj bi hiša vsako sredo gostila eno kmetijo - Prestor je izračunal, da se jih bo ravno v treh letih zvrstilo vseh 150, vsaka dva tedna pa pripravljajo večere z vinarji in mikropivovarji.

Za videz Slovenske hiše je poskrbela kar ekipa sama, pri tem pa prijeten prostor opremila z lesenimi mizami, ponovno priljubljenimi emajliranimi posodicami, džezvami in lončki celjskega Ema in suhimi mesninami, ki visijo s kavljev nad točilnim pultom. Do obiskovalcev prijazen je tudi obratovalni čas - Slovenska hiša ima odprta vrata vsak dan od 8.00 do 1.00.