Okus za smučanje bo prvič letos predstavljen 15. decembra. Foto: Alta Badia
Okus za smučanje bo prvič letos predstavljen 15. decembra. Foto: Alta Badia
Ob okušanju hrane boste lahko tudi osebno spoznali nagrajene kuharje, ki vam bodo jedi pripravljali. Foto: Youtube
Krožnik Gostilne Mahorčič. Foto: Gostilna Mahorčič

Projekt Okus za smučanje temelji na tipičnih tirolskih izdelkih in združuje zimske športe z gastronomijo, po čemer ta del Italije tudi slovi. Kot piše Heaven Publicity, je želela Alta Badia mlajši publiki, pa tudi gurmanom predstaviti vrhunsko kulinariko in najboljša južnotirolska vina, s tem pa povečati gastronomsko ponudbo v svojih gorskih kočah.
"Obedi na strminah" so bili že lani v premierni izvedbi tako uspešni, da so se v Alta Badii odločili vajo ponoviti tudi v letošnji smučarski sezoni. Celo zimo bodo smučarji tako lahko v 14 kočah po pobočjih Alta Badie okušali delikatese, ki jih bodo pripravili nekateri najboljši chefi iz Italije in okolice.
Letos bodo kuharske mojstre v enaki meri razdelili na moške in ženske, da bi tako podprli ženske, ki so v svetu vrhunske kulinarike še vedno krepko v manjšini, in projekt razvili v kulinarično tekmovanje na strminah, zmagovalca pa bodo določili jedci. Cena ene jedi bo 12 evrov, vključno s kozarcem vina, kar je, glede na cene hrane na smučiščih, in glede na to, da vam bodo kuhali tudi z Michelinovimi zvezdicami nagrajeni mojstri, malo.

Vsak chef v svoji koči
V vsaki koči bo kuhal svoj chef. "Okus za smučanje" bodo ustvarjali dolomitski kuharski mojstri Norbert Niederkofler (restavracija St. Hubertus z dvema Michelinovima zvezdicama), Arturo Spicocchi iz La Stüa de Michil (ena zvezdica) in Matteo Metullio (restavracija La Siriola). Po dve Michelinovi zvezdici imajo še Emanuele Scarello (Agli Amici v Godii), Nino Di Costanzo (Il Mosaico v Ischii) in Oliver Glowig (Oliver Glowig c/o Aldrovandi Villa Borghese), Giancarlo Morelli iz restavracije Pomiroeu v Seregnu pa ima eno zvezdico.

Žensko gastronomsko silo pa bodo zastopale Lanshu Chen iz restavracije Le Moût na Tajvanu, Léa Linster iz enako imenovane restavracije v Luksemburgu, Cristina Bowerman iz restavracije Glass v Rimu (ena zvezdica), Valeria Piccini iz toskanske restavracije Da Caino (dve zvezdici) in Fabrizia Meroi iz restavracije Laite v Sappadi (ena zvezdica). Slovenijo zastopata kar dve kuharski mojstrici - Ana Roš iz Hiše Franko in Ksenija Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, obe sicer v združenju Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE).
K. S.