Maxim je vedno veljal za ljubljansko institucijo. Foto: Visit Ljubljana
Maxim je vedno veljal za ljubljansko institucijo. Foto: Visit Ljubljana

Kot razlog za zaprtje je vodstvo restavracije navedlo težave, v katerih se je znašla celotna gostinska panoga. Kot so dodali, trenutno iščejo rešitve za njen vnovični zagon.

Kot so zapisali na spletni strani restavracije, so morali kljub prizadevanjem, da v teh časih ohranijo ustrezno raven storitev, na koncu sprejeti "težko, a nujno odločitev" o zaprtju. Ob tem so navedli, da trenutno iščejo optimalno rešitev za vnovično odprtje restavracije, pri tem pa so izrazili upanje, da bodo lahko goste znova gostili že kmalu.

Maxim. Foto: MMC RTV SLO
Maxim. Foto: MMC RTV SLO

Kot izhaja iz vsebine sporočila, ki so ga objavili na vratih restavracije, gredo njihova prizadevanja v smeri iskanja ustreznega kadra ali morebitnega najemnika restavracije. Po poročanju nekaterih medijev je namreč restavracija nedavno ostala brez glavnega kuharja Petra Kovača.

Restavracija Maxim je v okviru veleblagovnice Maximarket začela delovati leta 1971 in v več kot petih desetletjih veljala za eno bolj prestižnih restavracij v prestolnici, kulinarično institucijo Ljubljane s klasično zgrajenim menijem in vinsko ponudbo.

V tem času je prejela tudi več kulinaričnih nagrad, med drugim nagrado vodiča Gault&Millau za vrhunsko kulinariko, Michelin pa jih je uvrstil v kategorijo "Michelinov krožnik".

Pomik ljubljanske scene v bistrojsko

Sorodna novica Zapira se Atelje, prva Michelinova zvezdica v Ljubljani
Maxim. Foto: MMC RTV SLO
Maxim. Foto: MMC RTV SLO

Največje uspehe je Maxim žel pod nekdanjim vodjo kuhinje Andrejem Kuharjem (75), starosto slovenske gastronomije, ki je bil do prihoda Michelina v Slovenijo edini slovenski kuhar z zvezdico (prejel jo je, ko je vodil restavracijo v Nemčiji).

Vrhunski kulinariki očitno ljubljanska klima ni dana (ali obratno) – februarja se je po šestih letih zaprl Atelje, prva ljubljanska restavracija z Michelinovo zvezdico, a ji niti ta ni pomagala preživeti.

Ekipa pod vodstvom Jorga Zupana sicer ravno v teh dneh v prenovljenih prostorih Ateljeja odpira Aftr, bistro precej bolj sproščenega koncepta, katerega posebnost je tudi to, da bodo imeli kot edini v prestolnici kuhinjo odprto do 23.00, kar je v Ljubljani pravi čudež.