Jorg Zupan je leta 2020 postal najmlajši kuharski mojster v Sloveniji z zvezdico. Foto: Matic Bajželj
Jorg Zupan je leta 2020 postal najmlajši kuharski mojster v Sloveniji z zvezdico. Foto: Matic Bajželj

Spomladi bo tako predstavil nov lokal, šlo naj bi za bolj sproščeno, sodobno obedovalnico, ki jo je zasnoval z isto ekipo na isti lokaciji.

Sorodna novica Iz pepela Smrekarjevega hrama zrasla najmodernejša restavracija v Ljubljani

"Atelje je bil zame tista prva pomembna prelomnica, prva priložnost, da začnem kuhati sam in povem svojo zgodbo, z njim sem rasel in oblikoval svojo vizijo. Ponosen sem na male in velike uspehe, ki smo jih dosegli z ekipo, in v čast mi je, da so naša prizadevanja opazili in podprli tudi največji. Po tehtnem premisleku sem se odločil, da končam to poglavje, da povem in ponudim nekaj novega," je razložil 36-letni Zupan.

Atelje, ki je na Nazorjevi ulici v Ljubljani leta 2016 nasledil znameniti Smrekarjev hram in krojil novo kulinarično sceno Ljubljane, svojih vrat ne bo več odprl, s pročelja bodo tudi sneli Michelinovo plaketo z zvezdico, ki so jo prejeli junija 2020, takrat edina ljubljanska restavracija s tem odličjem (lani se ji je pridružil še Strelec).

"Sporočiti naše načrte predstavnikom Michelinovega vodnika ni bila lahka odločitev. Hvaležni smo za njihovo podporo in zaupanje, ki sta nam omogočila številne nove priložnosti, in počaščeni, da smo lahko del te pomembne skupnosti," je povedal Matjaž Ivanc, poslovni partner in menedžer restavracij Atelje in Breg.

Foto: Suzan Gabrijan
Foto: Suzan Gabrijan

Glasnejša glasba, jedi za deljenje

Nova obedovalnica z novim imenom in konceptom, ki se bo po krajši prenovi spomladi odprla na isti lokaciji, bo Zupanu omogočila, da se predstavi s konceptom, ki mu je bližje kot strogi okviri fine dininga.

Nekateri vidiki, kot so zavezanost sezonskosti in uporabi sledljivih sestavin s poudarkom na samooskrbi in smotrni rabi pridelkov z lastnega vrta, bodo ostali temeljni del Zupanove vizije, večji pa bo poudarek na sproščenem pristopu k obedovanju, ki ga bo spremljala glasnejša glasba in prijateljsko, manj formalno vzdušje, so sporočili.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Ime za zdaj ostaja skrivnost, znano pa je, da bo kuhinja, v kateri se bo vrtela ista ekipa kot do zdaj, pozno v noč pripravljala manjše jedi, namenjene deljenju z družbo, s krajšega à la carte menija, ki se bo redno spreminjal. Zupan prihajajočo ponudbo opisuje kot hrano za "ugodje in lagodje, a na bolj fini strani".

Končno kuhinja, ki bo delovala pozno zvečer

"Sodobna obedovalnica na Nazorjevi se bo s prenovljenim konceptom pridružila navdušujočemu novemu valu gastronomske ponudbe, ki ga napovedujejo bistroji z odličnimi in ne pretirano zapletenimi jedmi, kot so poleg našega Brega še Georgie, Kulinarični študio, Bistro Ana in drugi."

"Hkrati pa se od omenjenih ne bo razlikovala le po naboru jedi, ampak tudi po tem, da bo to prvi prostor, katerega kuhinja bo delovala do 23. ure ali še dlje. Veseli me, da se področje tako razvija in da drug za drugim kalijo novi projekti, hkrati pa sem hvaležen za zanos ustvarjalcev in jedcev, ki to omogočajo," se navdušenju nad svežo kulinarično ponudbo v Ljubljani pridružuje Zupan.