Premiero je doživel leta 2019. Foto: EFS
Premiero je doživel leta 2019. Foto: EFS
Sorodna novica Evropski simpozij hrane bo v Ljubljano pripeljal svetovne kuharske zvezdnike

Letošnji Evropski simpozij hrane, tretji po vrsti, se osredotoča predvsem na pomen trajnostnega odnosa do hrane, ki celostno vpliva na posameznika, okolje in skupnost, ter na pomen oblikovanja odgovornejših navad, s katerimi v ospredje prihaja bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano. V Ljubljani se bodo tako med 5. in 7. novembrom zvrstila številna kulinarična doživetja.

V okviru enega najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov bo danes potekal Gourmet Ljubljana Crawl. Gre za kulinarično raziskovanje po ljubljanskih galerijah in muzejih, na katerem se bodo predstavile predstavnice združenja mladih gostincev JRE Slovenija. Zvečer bo sledil dogodek Ljubljana Soul Chefs, ki bo potekal v treh različnih gostilnah s primeri uspešnih družinskih zgodb – Grič, Dvor Jezeršek in Mihovec.

6. novembra bodo potekali kulinarični izleti za gostujoče novinarje, ki bodo spoznali povezovanje slovenskih lokalnih pridelovalcev in vrhunskih kuharskih mojstrov. Izlet je namenjen predvsem predstavitvi najboljših slovenskih kulinaričnih praks in uravnoteženi predstavitvi vseh predelov države, novinarji pa se bodo tokrat podali na Štajersko, v savinjsko regijo, Posavje in na Goriško.

Predstavljen bo manifest Prehrana zdravega razuma

Osrednji del simpozija bo 7. novembra, ko bodo na Ljubljanskem gradu k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti spodbudili vrhunski svetovni kuharski mojstri, znanstveniki in novinarji.

Na dogodku bo predstavljen tudi manifest Prehrana zdravega razuma. Njegov cilj je izboljšati odnos družbe do prehrane in prehranskih sistemov ter spregovoriti o najrazličnejših popularnih dietah.

Evropski simpozij hrane predstavlja tudi osrednji začetni dogodek kulinaričnega festivala November Gourmet Ljubljana, v okviru katerega se bodo do 30. novembra po prestolnici zvrstili najrazličnejši kulinarični dogodki in doživetja