Ugledne goste bo gostil luksuzni hotel Park, ki ponuja idilične razglede na Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ugledne goste bo gostil luksuzni hotel Park, ki ponuja idilične razglede na Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Premierni WFE je lani postavil Hrvaško na gastronomski zemljevid, ko je v Istro pripeljal nekatere največje svetovne kuharske zvezdnike in pisce o gastronomiji.

Glavna zvezda festivala – Dabiz Munoz iz madridske restavracije Diverxo, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami in je trenutno na četrtem mestu najboljših restavracij na svetu. Foto: Weekend Food Festival
Glavna zvezda festivala – Dabiz Munoz iz madridske restavracije Diverxo, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami in je trenutno na četrtem mestu najboljših restavracij na svetu. Foto: Weekend Food Festival

Skupno 2500 obiskovalcev so našteli tisti konec tedna, med tistimi, ki so napolnili dvorano stare rovinjske tobačne tovarne, pa so bili Massimo Bottura (Osteria Francescana), Dabiz Muñoz (Diverxo) in Ana Roš (Hiša Franko).

Letošnji program je še bogatejši, organizatorji pa poleg nastopov velikanov svetovne kulinarike napovedujejo številne masterclasse, gala večerje in pa, jasno, dovolj hrane, pijače ter degustacij oljčnega olja, pršuta, tartufov in kave, ki bodo popestrili obrobno dogajanje festivala.

Letos bo v središču tema trajnosti, tema, o kateri se v gastronomiji, pa tudi v turizmu, zadnja leta največ govori.

O tem bodo podrobneje spregovorili Ana Roš, Simon Rogan, chef britanske restavracije L’Enclume (3***) in eden od začetnikov gibanja farm-to-table, ter Ricard Camarena (2**), ki je v španski Valencii svojo restavracijo postavil na temeljih trajnosti in lokalnih sestavinah.

Pica najboljšega picopeka na svetu

Ena večjih atrakcij bo Franco Pepe, zvezdnik Netflixove serije Chefs Table o picah, ki bo na glavnem odru pokazal, kako se pripravi najboljša pica na svetu.

Franco Pepe velja za najboljšega picopeka na svetu. Foto: Weekend Food Festival
Franco Pepe velja za najboljšega picopeka na svetu. Foto: Weekend Food Festival

V Rovinj prihaja tudi slavni chefovski trio Oriol Castro, Eduard Xatruch in Mateu Casañas iz barcelonske restavracije Disfrutar, trenutno tretje restavracije sveta na seznamu 50 Best Restaurants, po videopovezavi se bo oglašal eden od glavnih predstavnikov baskovske kuhinje Eneko Atxa (Azurmendi; 3***).

Največje ime festivala bo ponovno Dabiz Munoz (DiverXo, 3***; 4. restavracija sveta na 50 Best), na Best Chef Awards zadnji dve leti zapored razglašen za najboljšega kuharskega mojstra sveta.

Kdo še? Karime Lopez in Takahiko „Taka“ Kondo iz Gucci Osterie da Massimo Bottura (Firence), Eric Vildgaard iz restavracije Jordnaer (København), Rasmus Munk iz slovitega Alchemista (København) in Joao Oliviera (Vista; Portugalska).

Slovenijo bosta poleg Ane Roš zastopala še David Žefran (Milka, 1*) in Igor Jagodic (Strelec; 1*).