Michelinov vodnik za Slovenijo. Foto: STO
Michelinov vodnik za Slovenijo. Foto: STO

Sloviti kulinarični vodnik Michelin je petič zapored predstavil najboljše slovenske restavracije. V Michelinov vodnik za Slovenijo za letošnje leto je uvrščenih 63 restavracij, kar je štiri več kot lani.

Hiša Franko z Ano Roš na čelu je obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, restavracija Milka v Kranjski Gori pod taktirko Davida Žefrana pa dve zvezdici.

Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij, med njimi je novinka, laška Restavracija Pavus s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom.

"Slovenija se s tem uvršča v družbo evropskih gastronomskih velesil. Pet novih restavracij je nagrajenih z Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, skupno je v tej kategoriji uvrščenih kar 10 restavracij. Prav tako osem restavracij pa se ponaša z zeleno zvezdico za trajnost, s čimer se Slovenija znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca," so ob tem zapisali pri STO-ju.

Nagrajenci 2024. Foto: BoBo
Nagrajenci 2024. Foto: BoBo

Z eno zvezdico se ob Pavusu ponašajo še: COB (chef Filip Matjaž), Dam, (Uroš Fakuč), Gostilna pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Grič (Luka Košir), Hiša Denk (Gregor Vračko), Hiša Linhart (Uroš Štefelin) in Restavracija Strelec (Igor Jagodic).

Osem restavracij je bilo nagrajenih z zeleno Michelinovo zvezdico, kar slovensko gastronomijo uvršča na prvo mesto po številu zelenih zvezdic na prebivalca.

Na novo je zeleno zvezdico prejela Galerija okusov, v kateri ustvarja kuharski mojster Marko Magajne. Zeleno zvezdico imajo še Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna Repovž (Grega Repovž), Grič (Luka Košir), Hiša Franko (Ana Roš), Hiša Linhart (Uroš Štefelin), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahor) in Špacapanova hiša (Ago Špacapan).

V izbor Bib Gourmand je letos uvrščenih kar 10 restavracij. Na novo se s to oznako lahko pohvalijo Gostilna in vinoteka Faladur, Kodila, Lalu, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel. Omenjene restavracije so se pridružile Gostilni na Gradu, Gostilni Rajh, Gostilnici Ruj, Jožefu ter restavracijama Lalu in Mahorčič.

V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Izbranih (selected) je 43 restavracij. Nove v tem izboru so A3 (Brestanica), Miza za štiri (Zgornja Polskava), Pen klub (Ljubljana) ter Repovž (Šentjanž).

"Slovenija je privlačna, zelena turistična destinacija z gostoljubnimi prebivalci in kakovostno turistično ponudbo. V svetu se naša država vse bolj uveljavlja kot vrhunska gastronomska destinacija," je ob objavi rezultatov dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan.

Čestital je vsem nagrajencem in izrazil prepričanje, da je v Sloveniji še veliko vrhunskih gastronomskih ustvarjalcev, ki so ostali prezrti in bi si prav tako zaslužili uvrstitev v vse pomembne svetovne gastronomske vodnike. "Veliko vas prisega na trajnost in lokalne sestavine, iz katerih ustvarite prave kulinarične mojstrovine, ki jih odlično dopolnijo vrhunska vina slovenskih vinarjev," je dejal.

Hiša Franko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hiša Franko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Generalna direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Dubravka Kalin je poudarila, da obiskovalce v vsakem kotičku Slovenije pričakajo gostoljubni ljudje, lepa narava, bogata kulturna dediščina in vrhunska kulinarika. "Do nedavnega smo to poznali domačini in turisti, od leta 2020 pa so nekatere naše vrhunske restavracije uvrščene v Michelinov vodnik in nas kot gastronomsko destinacijo spoznava ves svet," je dejala.

Kot je dodala direktorica STO Maja Pak Olaj, so pred šestimi leti v slovenskem turizmu prepoznali odličnost in hiter razvoj slovenske gastronomije ter se strateško odločili, da jo pri preboju na svetovni oder podprejo s sodelovanjem z gastronomskimi vodniki z največjimi dosegi.

"To zavezo smo tudi uresničili in tako v sodelovanju z globalno priznano znamko Michelin že peto leto nagrajujemo odličnost, kakovost in trajnost slovenske gastronomije. Od prvega leta, ko je zvezdice prejelo šest restavracij, do danes, ko 10 restavracij nosi skupno 13 zvezdic, smo s pomočjo Michelina zabeležili milijonske dosege, zanimanje za slovensko gastronomijo pa se je izredno povečalo," je dejala.

Izpostavila je trajnostna prizadevanja, ki se odražajo tako v osmih zelenih Michelinovih zvezdicah kot v 66 restavracijah, ki se v zeleni shemi slovenskega turizma ponašajo z znakom Slovenia Green Cuisine.

V Sloveniji po novem 13 Michelinovih zvezdic

Uspeh pripisujejo trdemu in ekipnemu delu

Kuharski mojstri o poročanju Slovenske tiskovne agencije uspeh pripisujejo trdemu, predvsem pa ekipnemu delu. "Hiša Franko ima svojo identiteto in ob prihodu Michelina v Slovenijo se ni spremenila, niti se ni spremenila, ko je dobila dve zvezdici. Ostali smo to, kar smo," je izpostavila kuharska mojstrica Ana Roš, ki je ena od le dveh žensk na svetu z največjim številom zvezdic in obenem zeleno zvezdico za trajnost. Kot je poudarila, je obdržati lastno identiteto in integriteto najbolj pomembno. "Če delaš za inšpektorje, potem ne delaš več iz sebe in za svoje goste," je nadaljevala in dodala, da tri zvezdice pomenijo motivacijo za nadaljnje delo.

Ana Roš je s Hišo Franko obdržala tri Michelinove zvezdice. Foto: BoBo
Ana Roš je s Hišo Franko obdržala tri Michelinove zvezdice. Foto: BoBo

Prvič pa je zvezdico pridobila restavracija Pavus z Markom Pavčnikom (Grad Laško). Pavčnik, meni, da gre za potrditev dosedanjega dela. Uspeh je pripisal vztrajnosti pri iskanju načinov, kako svoje ideje prenesti gostom. "Sliši se zlajnano, ampak definitivno si je to zaslužila cela ekipa," je poudaril za STA. Veseli ga tudi, da se je na ta način začel razvijati tudi "njihov del Trojan". Meni, da so Michelinove inšpektorje "verjetno prepričali s pripovedovanjem svoje zgodbe, s tem, da počnejo nekaj, v kar verjamejo, in s tem, da predstavljajo svoje okolje z vidika hrane in gostoljubja".

Dejan Židan in Marko Pavčnik. Foto: BoBo
Dejan Židan in Marko Pavčnik. Foto: BoBo
Marko Pavčnik o tem, kaj prinaša zvezdica v Michelinovem vodniku