Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Ljubljani so četrtič proslavili izbor restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo.

Roš: Smo lahko še boljši? Vedno.

Ana Roš se je zapisala v kulinarično zgodovino, saj je, potem ko je bila trikrat nagrajena z dvema zvezdicama, letos stopila še korak naprej in prejela največ zvezdic, tri. Ob tem je dejala: "To so sanje vseh članov družine Hiše Franko, ki so se pravkar uresničile. Mlada ekipa, ki trdo dela dan za dnem, leto za letom. Toda nazadnje nam je najpomembneje, da so gostje Hiše Franko zadovoljni. Nismo za vogalom in hvaležni smo za vsako dušo, ki si vzame čas, da se zapelje skozi divji svet doline Soče in uživa v naših čudovitih stvaritvah. Tudi pozimi, ko so prižgani vsi kamini, je restavracija naravnost čarobna. Smo lahko še boljši? Vedno. In to dokazujemo vsako leto. Malo rokenrol, malo funky, a zelo elegantna zgodba, naša zgodba na slovenskem skrajnem zahodu."

Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katere je vredno načrtovati čisto posebno pot. Skupaj s Hišo Franko je restavracij s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika na svetu le 140.

Ana Roš je tako dodala še en kamenček v mozaik svojih mednarodnih kulinaričnih nagrad. Leta 2017 je prejela naziv najboljše kuharske mojstrice na seznamu The Worlds 50 Best Restaurants, kar jo je povzdignilo med najbolj cenjene kuharske mojstre na svetu. Letos se je Hiša Franko na podelitvi 50 najboljših restavracij na svetu uvrstila na 32. mesto, Ana Roš pa je bila nagrajena tudi s prestižno nagrado sferic, ki jo priznava kot pionirko v svetu kulinarike.

Izjemen uspeh mlade ekipe

Kot je pojasnila v Odmevih, je v njeni ekipi 35 ljudi, pri čemer je poudarila vidik mladosti v ekipi, ki prinaša nove ideje in napredek. "Ekipa je izjemno mlada. Kar se mi zdi pomembno poudariti, je, da je to super 'showcase' za mlade, da lahko uspeš."

Ob tem je poudarila, da se člani ekipe, ki prihajajo z vseh koncev sveta, sicer menjajo, marsikomu je delo v Hiši Franko pomembna alineja v življenjepisu, glavnina ekipe pa je z njo v povprečju od tri do šest let. Na vprašanje, kaj je bil dejavnik, da je po lanskih dveh zvezdicah osvojila tri, je odgovorila, da pravzaprav ne ve, da pa ugiba, da je bila mogoče odločilna sposobnost prilagajanja predvsem glede vinske izbire.

Ana Roš prva Slovenka s tremi zvezdicami

Dve zvezdici v Kranjsko Goro

Michelinovi ocenjevalci so z dvema zvezdicama nagradili restavracijo Milka v Kranjski Gori, ki jo vodi David Žefran. Na svoji spletni strani je Michelin zapisal, da so opazili "izjemen napredek v njihovi moderni, gorski kuhinji", saj meni izraža tako originalnost kot prefinjenost in uporablja najboljše lokalne in sezonske sestavine. Z dvema zvezdicama Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek.

Sedem restavracij z eno zvezdico

Slavje Ane Roš ob razglasitvi. Foto: Petra Aršič / Hiša Franko
Slavje Ane Roš ob razglasitvi. Foto: Petra Aršič / Hiša Franko

Izredno kakovost slovenske gastronomije potrjuje tudi sedem restavracij, ki so od lani ohranile po eno Michelinovo zvezdico. To so restavracije z zelo kakovostno kulinariko, vredno postanka. Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, v kateri ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, v kateri ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

Podeljene tudi zelene zvezdice in naziv bib gourmand

Michelin je poleg tega nagradil tudi sedem restavracij, ki se ponašajo z zeleno Michelinovo zvezdico, ki pomeni pristop k bolj trajnostni gastronomiji. Med njimi je novinka Špacapanova hiša iz Komna, poleg nje pa še Hiša Linhart, Gostilna Krištof, Gostilna Mahorčič, Gostišče Grič in Gostilna Repovž.

Sedem restavracij si je prislužilo tudi bib gourmand, oznako za restavracije, ki ponujajo zelo kakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah. To so: Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Jožef (Idrija), Gostilna na Gradu (Ljubljana), TaBar (Ljubljana), Gostilna Rajh (Murska Sobota), Mahorčič (Rodik) ter Gostilna Repovž (Šentjanž).

Pet novink pa se je znašlo na seznamu 43 restavracij, ki so jih Michelinovi inšpektorji še uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. To so AFTR (Ljubljana), Breg (Ljubljana), Georgie Bistro (Ljubljana), Kogo (Koper) ter Peti 181 (Ljubljana).

Ob tem pa so v vodnik uvrščene še Restavracija 1906 (Bled), Julijana (Bled), Ošterija Debeluh (Brežice), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna Francl (Celje), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), Etna (Divača), Gredič (Dobrovo v Brdih), Restavracija Hotela Marina (Izola), Hiša Torkla (Izola), Špacapanova Hiša (Komen), Gostilna Krištof (Kranj), Pavus (Laško), Altrokè (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Gostilna AS (Ljubljana), JB Restavracija (Ljubljana), Landerik (Ljubljana), Restavracija Cubo (Ljubljana), Restavracija Harfa (Ljubljana), Restavracija Shambala (Ljubljana), Separé (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), City Terasa (Maribor), MAK (Maribor), Restavracija Sedem (Maribor), Restavracija Calypso (Nova Gorica), Pikol (Nova Gorica), Otočec Castle (Otočec na Krki), Galerija okusov (Petrovče), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibizi (Portorož), Vila Podvin (Radovljica), Hiša Krasna (Sežana), Danilo (Škofja Loka), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija) in Vila Planinka (Zgornje Jezersko).

Skupno je v vodnik tako uvrščenih 59 restavracij.

Slovenija kot vodilna trajnostna turistična in kulinarična destinacija

"Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine," je Michelin povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je ob razglasitvi izbora poudarila, da je to izjemen dan za slovensko kulinariko. "Izredno se veselimo dejstva, da se Slovenija med vsemi Michelinovimi destinacijami uvršča v sam vrh glede na število zelenih zvezdic na prebivalca. To je nova potrditev, da je Slovenija v svetu prepoznana kot primer dobre prakse ter kot vodilna trajnostna turistična in kulinarična destinacija," je dejala.

Letošnji nagrajenci. Foto: BoBo
Letošnji nagrajenci. Foto: BoBo

Na vrhu ista imena kot lani

Lani so Michelinovi inšpektorji Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš podelili dve zvezdici, po eno zvezdico pa je prejelo devet restavracij – Gostilna pri Lojzetu, Dam, Hiša Denk, Grič in Atelje Jorga Zupana, ki pa je na začetku letošnjega leta zaprl vrata. Na novo so zvezdico lani prejele restavracije Cob iz Portoroža, Milka v Kranjski Gori, Restavracija Strelec in Hiša Linhart.

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020. Lani je bilo v vodnik uvrščenih 57 slovenskih restavracij.

Tretja zvezdica za Hišo Franko
Hiša Franko s tremi Michelinovimi zvezdicami