Tokrat bo v ospredju povezava med preteklostjo in sodobnostjo. Foto: MMC RTV SLO
Tokrat bo v ospredju povezava med preteklostjo in sodobnostjo. Foto: MMC RTV SLO

Sodelujoče vrhunske restavracije, tokrat jih bo že prek sto, na tednu restavracij v 10 dneh gostom predstavijo svojo ponudbo po dostopnejši ceni. S tem nagradijo svoje redne obiskovalce, predvsem pa kulinarične umetnine predstavijo širšemu občinstvu.

Letošnja pomladna izvedba bi morala biti že marca, a je bila zaradi pandemije odpovedana. Kot je poudaril selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger, prireditev lahko pokaže, kako je mogoče v najboljših restavracijah in ob dobri hrani, seveda z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in protikoronskih priporočil, ponovno uživati.

Restavracije in lokali po vsem svetu se spopadajo z novo realnostjo poslovanja po pandemiji. Foto: Reuters
Restavracije in lokali po vsem svetu se spopadajo z novo realnostjo poslovanja po pandemiji. Foto: Reuters

Preteklost in sodobnost

Nova resničnost, ki smo jo prisiljeni živeti zadnje obdobje, pa sovpada tudi s tematiko tokratnega tedna restavracij. Organizatorji so se odločili, da ga bodo posvetili povezovanju med preteklostjo in sodobnostjo, kar naj bi bila tudi osrednja tema ponujenih menijev.

Cena menijev ostaja enaka lanski, 19 evrov, za kar bomo lahko uživali v vrhunskem trihodnem meniju. Izjema so le restavracije, ki so na sistemu točkovanja srčkov lani dobile najboljšo oceno, tam bo cena 25 evrov.

"Z doplačilom za srčke želimo še bolj spodbuditi obisk v restavracijah z enim in dvema srčkoma v času Tedna restavracij, razbremeniti gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih oz. najbolje ocenjenih restavracijah, odpraviti uravnilovko pri gostinskih cenah, poudariti pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov ter omogočiti boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah," je pojasnil Mencinger.

Tradicija tedna restavracij se je začela med projektom Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, ko je v prvi izvedbi sodelovalo le 9 restavracij. Takrat je menije za ceno 12 evrov preizkusilo 3000 gostov. Lani pa se je številka na obeh termini povzpela že na krepkih 90.000.