Na stenah so jasno vidne sledi nanašanja materiala s 3D-tiskalnikom. Foto: Reuters
Na stenah so jasno vidne sledi nanašanja materiala s 3D-tiskalnikom. Foto: Reuters

Upokojena lastnika trgovine Elize Lutz in Harrie Dekkers sta se v petek prvič sprehodila po svoji dvosobni hišici, ki so jo na njuni parceli v Eindhovnu sestavili iz 24 betonskih delov, vsi pa so bili v bližnji tovarni "natisnjeni" s 3D-tiskalnikom.

Gre za prvo hišo v državi, izdelano v celoti na osnovi te tehnologije, kar je prvi korak k bolj množičnemu tovrstnemu načinu gradnje, pravijo idejni vodje projekta.

"S to manjšo stavbo smo, menim, storili velik korak naprej k visokokakovostni visokotehnološki gradnji, ki bo močno pripomogla k vsestranski, trajnostni in bolj zdravi gradbeni industriji," je ob tem v videonagovoru dejal profesor Theo Salet z eindhovenske fakultete za tehnološki razvoj, ki je bila ena izmed osrednjih partneric pri projektu.

Hišo so – skupaj s še štirimi, ki še nastajajo – namreč zasnovali ravno inženirji na omenjeni fakulteti, izdelali pa so jo v bližnji tovarni, pri tem pa zagotavljajo, da v celoti ustreza nizozemskim standardom gradnje.

Edina pomanjkljivost, kot jo vidijo strokovnjaki, ki stojijo za projektom, je sam dizajn, a obljubljajo, da bodo tega sproti nadgrajevali na podlagi izkušenj, ki jih pridobivajo med samim izdelovanjem.