Podjetje WinSun Decoration Design Engineering je stene hiš izdelalo z 3D-tiskalniki, medtem ko streha hiše zaradi tehničnih omejitev ni natisnjena. Foto: Winsun
Podjetje WinSun Decoration Design Engineering je stene hiš izdelalo z 3D-tiskalniki, medtem ko streha hiše zaradi tehničnih omejitev ni natisnjena. Foto: Winsun

Izdelava predmetov s pomočjo tehnike 3D-tiskalnikov postaja vedno bolj priljubljena in tudi izpopolnjena. Oblikovalci in izdelovalci so s pomočjo tiskanja ustvarili številne izdelke, vse od nakita in pohištva do posebnih delov, ki jih uporabljajo v industriji.

"Natisnemo lahko oblike objekta, kakršne koli si stranka zaželi. Izdelava je hitra in poceni," je dejal direktor podjetja WinSun Decoration Design Engineering Ma Jine, ki upa, da bodo njegovi tiskalniki v prihodnosti lahko natisnili tudi nebotičnike.

A za zdaj kitajska zakonodaja dovoljuje le izdelavo večnadstropnih hiš, ki so natisnjene s 3D-tiskalniki.

Hiša natisnjena za 5.000 dolarjev
Ma Jine poudarja, da je tovrstni način izdelave hiš prijazen do okolja, saj so uporabljeni odpadni materiali, kot tudi do žepa kupca. Ker so v postopku izdelave uporabljeni poceni gradbeni materiali, v izdelavo pa ni vključeno delo gradbincev, se cene tovrstnih hiš gibljejo okoli 5.000 ameriških dolarjev, piše britanski BBC.

Ma Jine je seveda celoten kompleks svojega podjetja (pisarne in raziskovalno središče) izdelal oziroma natisnil s pomočjo odpadnih gradbenih materialov. 3D-tiskalniki, ki so dolgi 32 metrov, široki deset metrov in visoki 6,6 metra, lahko natisnejo hiše do velikosti 200 kvadratnih metrov. Prav tako lahko material pobarvajo po želji naročnika.