Ko se sonce prebije skozi množico newyorških stavb. Foto: AP
Ko se sonce prebije skozi množico newyorških stavb. Foto: AP

Vse povsod visoke stavbe, med njimi pa ogromna rumena krogla, ki obsije betonsko džunglo. Manhattanhenge se pojavi dvakrat na leto in na ulice velemesta privabi ne le domačine, ampak tudi množico turistov, ki skušajo v svoje telefone ujeti veličasten prizor. V ponedeljek je bilo v New Yorku videti le polovico sonca, v torek zvečer pa se je nam najbližja zvezda pojavila v vsej svoji veličini. Dogodek je bil viden vse od 14. do 155. ulice, najboljši razgled je po priporočilu newyorškega urada za parke s 23., 34., 42. in 57. ulice. Daleč najbolj priljubljena točka pa ostaja 42. ulica, piše BBC.

Podoben pojav je poznan tudi v drugih mestih, ki imajo veliko visokih stavb in dolge ravne ulice, na primer v Chicagu, Montrealu in Torontu. Takšen sončni zahod se pojavi dvakrat letno, maja in julija, sonce pa se "poravna" z nebotičniki enkrat letno tudi med sončnim vzhodom, in sicer pozimi. Pojav se vedno pojavi okoli tri tedne pred poletnim solsticijem in tri tedne po njem.

Izraz Manhattanhenge si je sicer izmislil znani astrofizik Neil deGrasse Tyson, prvič ga je v javnosti uporabil leta 1997. Spominja seveda na znameniti britanski kraj Stonehenge, kjer se sonce ob vsakem solsticiju poravna s krogi na navpičnih kamnih.