Ena glavnih značilnosti bara je DJ-kultura, zato je ob pultu miza z gramofoni. Prekrita je s pokrovom iz pleksistekla, zato, kadar ni v uporabi, deluje kot navadna miza. Oblikovalci so ob šanku obdržali obstoječe barske stole ter jih pretapecirali in pobarvali v slogu klasičnih cestnih koles. Foto: Tilen Sepič
Ena glavnih značilnosti bara je DJ-kultura, zato je ob pultu miza z gramofoni. Prekrita je s pokrovom iz pleksistekla, zato, kadar ni v uporabi, deluje kot navadna miza. Oblikovalci so ob šanku obdržali obstoječe barske stole ter jih pretapecirali in pobarvali v slogu klasičnih cestnih koles. Foto: Tilen Sepič
Bikofe
Jurij (levo) in Stojan (desno) pravita, da je bila prenova prostora izredno interaktiva. Lokal je bil v času prenove odprt, obiskovalci pa so lahko pri oblikovanju podali tudi svoje mnenje. Foto: Katja Štok

Arhitekta ne bi vzel tudi zato, ker bi imel kafič, ki bi bil narejen iz iverke in bi stal 100.000 evrov.

Stojan o tem, zakaj za prenovo lokala ne bi najel arhitekta
Obešalnik za revije je narejen iz odpadnih kosov starega pohištva, na katerega so pritrdili različne ročaje. Foto: Tilen Sepič
Bikofe
Bikofe je bil že od samega začetka delovanja leta 1999 eden redkih lokalov v centru Ljubljane, ki je podpiral urbano kulturo. To se je še kako poznalo pri njegovem utripu, sami opremi lokala in klienteli, med katerimi so bili umetniki, fotografi, DJ-ji, glasbeniki, oblikovalci in verjetno tudi kakšen študent prava, saj je bila takrat čez cesto še Pravna fakulteta. Foto: Katja Štok

Dnevni bar Bikofe je leta 2011 na Mesecu oblikovanja prejel nagrado za najboljši interier kavarne. Ta je nastala po zasnovi in izvedbi mlade ustvarjalne skupine Rompom (Andraž Tarman, Jurij Lozić, Nuša Jelenc, Gašper Premože, Tilen Sepič) in oblikovalke vizualnih komunikacij Nine Vrhovec (kolektiv Multipraktik), pa tudi samih gostov lokala.


Na MMC-ju bomo vsak četrtek v avgustu predstavili lokal iz središča Ljubljane, ki ga zaznamuje zanimiv, svež in unikaten interier. Prvi, ki ga predstavljamo, je Bikofe.

Če imate lokal, ki ustreza opisu, tudi v vašem kraju, pošljite predlog na katja.stok@rtvslo.si.

Le 27 kvadratnih metrov velik prostor je razdeljen na prostor s šankom in galerijo, ki se lahko prilagaja posamični razstavi. Oblikovalci so želeli iz prostora izvleči kar največ, pri tem pa ohraniti njegovo surovost in nespoliranost. "Osnova je bila le barvna shema, to je to," pojasni rompomovec Jurij Lozić. Celotna prenova gostinskega lokala je stala okoli 15.000 evrov, "kar je drastično manj, kot sicer zahteva prenova lokala", še doda.

Interier Bikofeja v celoti zaznamuje t. i. patchwork. Od mozaika na steni za šankom, ki je narejen iz letvic starega pohištva, do obešalnikov, ki so zlepljeni iz odpadnih delov in na katere so pritrjeni ročaji, do tapeciranega pohištva, na katerega so prišiti različni gumbi, in luči. Pri izdelavi teh so uporabili steklene senčnike, jih peskali in tako dobili učinek razpršene svetlobe, ki ustvarja topel občutek.
Recikliranje
"Imeli smo omejen proračun, poleg tega pa nam je blizu ponovna uporaba starega pohištva, ki je po navadi celo boljše od novega. Nekaj kosov smo poiskali na bolšjem sejmu in odpadu. Prav tako smo pozvali obiskovalce lokala, da prinesejo kakšen kos. Nato smo ves material zbrali v enem izmed dveh prostorov lokala, kjer smo imeli tudi žago, in deske sproti zlagali na steno," se spominja Jurij, ki je med drugim industrijski oblikovalec in avtor blatnika za kolesa Musguard.

A tu je še polno majhnih detajlov, kot je miza z gramofoni, saj je DJ-kultura ena izmed glavnih identitet bara. Ko ta ni v uporabi, deluje kot navadna gostilniška miza, saj je zgornji sloj iz pleksistekla. Prav tako luči visijo iz vtičnic na stropu.

"Z vsako galerijsko postavitvijo spremenimo lučke. Eno dvignemo višje, druge izklopimo in vklopimo drugje, kjer je pač fotografija. Zadeva je zelo modularna. V prostor lahko postaviš tudi pet projektorjev, saj gre za vizualni učinek," pove eden izmed dveh najemnikov in vodij Bikofeja Stojan Georgiev, ki doda, da jih je pri oblikovanju vodila "sproščenost in dinamika Berlina".

V prenovo vključeni tudi gostje
Posebnost prenove Bikofeja je tudi ta, da so v njej sodelovali tako natakarji, ki so določili višino poličk na steni za šankom, kot same stranke gostinskega lokala. Ves čas prenove, ki je potekala konec decembra 2010 in je trajala zgolj dva tedna, je bil lokal odprt. Celoten Bokofe, kot so takrat imenovali Bikofe, pa so polepili z belim papirjem.

In to iz dveh razlogov: da so dobili perspektivo prostora, poleg tega pa so na papir kreativci vseh vrst čečkali svoje zamisli. "Fantje so prišli do ideje, da bi bili v prenovo lokala vpleteni tudi gostje. Tako so zvečer prišli s pivi in s flomastri risali po oblepljenih stenah. Ljudje so se počutili kot del ustvarjanja," je dejal Georgiev.

Vsi soustvarjalci Bikofejevega interierja so tudi njegovi redni obiskovalci, kar da baru poseben pečat domačnosti. "Arhitekta ne bi vzel tudi zato, ker bi imel kafič, ki bi bil narejen iz iverke in bi stal 100.000 evrov," pove v smehu Stojan. Zato jim je še kako koristila iznajdljivost.

Pri prenovi toaletnih prostorov jim je namreč zmanjkalo finančnih sredstev. Zato so člani ekipe Rompom k sodelovanju povabili mlade umetnike, ilustratorje in oblikovalce, ki so temnomodre stene porisali z belim flomastrom. Kako so videti, pa si oglejte v fotogaleriji (foto: Tilen Sepič).

Arhitekta ne bi vzel tudi zato, ker bi imel kafič, ki bi bil narejen iz iverke in bi stal 100.000 evrov.

Stojan o tem, zakaj za prenovo lokala ne bi najel arhitekta