V Združenju pivovarjev Slovenije ob mednarodnem dnevu piva izpostavljajo odgovorno pitje alkohola. Foto: Reuters
V Združenju pivovarjev Slovenije ob mednarodnem dnevu piva izpostavljajo odgovorno pitje alkohola. Foto: Reuters

Praznik piva že v preteklih letih v Sloveniji ni ostal neopažen, a letos bo s pomočjo Združenja pivovarjev Slovenije praznovanje prvič potekalo načrtno in organizirano. V združenju so pojasnili, da se vsako leto praznovanju pridružijo nova mesta in nove države.

Mednarodni dan piva spodbuja pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo tudi pivu svojih konkurentov. Kot pravijo v Združenju slovenskih pivovarjev, je običaj, da na ta dan prijatelja obdariš s steklenico ali pločevinko piva.

Nad pivovarstvom navdušeni tudi naši predniki
Pivo je najbolj priljubljena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali že stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160, kar je eden najstarejših zapisov, ki že omenjajo hmelj, slad in pivo.

Dokaze, da so se naši predniki že zelo zgodaj ukvarjali s pridelovanjem hmelja in pivovarstvom, je mogoče po navedbah združenja najti v zapisih o hubah, podložniških kmetijah, ki so jih pri nas začeli ustanavljati v 9. stoletju. Prva znana pivovarna na slovenskem ozemlju je bila v stolpu Loškega gradu.

Združenje slovenskih pivovarn je k praznovanju poleg Pivovarne Laško Union povabilo tudi manjše slovenske pivovarje, Institut za hmeljarstvo Žalec, slovenske hmeljarje in zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo.