Trkaj je na začetku leta 2004 izdal svoj prvenec z naslovom V času en'ga diha. Foto:
Trkaj je na začetku leta 2004 izdal svoj prvenec z naslovom V času en'ga diha. Foto:
Trkaj
Trkaj je dvakratni slovenski zmagovalec v 'freestyle battlu'. Foto: MMC RTV SLO

Jaz najrajši zaprem oči in sem v takem posebnem transu. To mi je najlepše.

Trkaj
Trkaj
Nastopil je tudi na kvalifikacijah za EMO. S skupino Panda je sodeloval s pesmijo Tvoj Svet.

Zdi se mi, da je življenje eno, v tem telesu in s temi možnostmi, in da ga je treba maksimalno izkoristiti. To je tako, kot da imel v rokah svežo pomarančo in od tebe je odvisno, koliko boš iz nje iztisnil.

Trkaj
Trkaj na Schengenfestu. Foto: MMC RTV SLO

Jaz mislim, da je v slovenski realnosti žalostno, da se vsak koncert konča tako, da so vsi na koncu 'p'ržgani'.

Po nekajmesečni odsotnosti s koncertnih odrov se je Trkaj pred dobrim tednom vrnil na festivalskega. Njegov nastop je bil še en dokaz več, da raper ni muha enodnevnica in da njegov prvenec V času en'ga diha ni bil preblisk na sceni. Trkaj, sicer študent teologije, je na svoji drugi plošči prepletel svoje domislice z zimzelenimi uspešnicami in med drugim posnel duet z legendarnim Janezom Bončino - Benčem.

V spodnjem pogovoru si lahko preberete, kaj je bil razlog njunega sodelovanja, kako napreduje Trkajevo pisanje učbenika za raperje, kdo je njegov največji tekmec in še marsikaj drugega.


Okoli sebe ste zbrali "tolpo" profesionalnih glasbenikov, govoriva o Rapostolih. Kako to, da ste se odločil za nastopanje ob spremljavi skupine?
To je pa treba videti. Uživam v glasbi – v živo in z didžejem. Meni je oboje dobro. Če imam zraven didžeja, je bolj občutek hip hopa. Kakšen je občutek, ko ti občutiš hip hop?

Drugačen kot takrat, ko poslušam rock ali katero drugo zvrst. "Beat" je drugačen. Pa pri vas?
Pri meni je tako, da sem ujet skupaj z didžejem, ko "poka beat" in pri tem se ustvari neka posebna energija. Pri skupini je drugače. Tam je toliko različnih posameznikov in vsak da z instrumentom v skladbo svojo energijo.

S kom raje nastopate– z didžejem ali s skupino?
Jaz najrajši zaprem oči in sem v takem posebnem transu. To mi je najlepše.

Prehodili ste 800 kilometrov romarske poti Camino de Santiago v Španiji, za potrebe promocije prve plošče ste šli peš iz Maribora do Ljubljane in potem še iz Ljubljane v Kranjsko Goro. Zakaj? Kaj vas vodi na te poti?
Jaz sem pač popotnik. Mislim, da je moj dom svet, čeprav sem najraje doma oziroma najraje govorim ta jezik, ki mi je zelo pri srcu in sem rad s svojimi ljudmi. Zdi se mi, da je življenje eno, v tem telesu in s temi možnostmi, in da ga je treba maksimalno izkoristiti. To je tako, kot da imel v rokah svežo pomarančo in od tebe je odvisno, koliko boš iz nje iztisnil. Jaz bi rad videl ves svet. Lepo pa je, da začneš doma, ker ima Slovenija ogromno enih prelepih krajev.

Kakšna se vam zdita reka Kolpa in njena okolica. Je primerna za izvajanje joge?
Oh, hudo vprašanje. Po mojem mnenju je. Se mi zdi v redu.

Obstaja stereotip, da mora raper imeti tekmeca. Kateri je vaš?
Jaz sam.

Kako tekmujete sami s sabo? Kako se primerjate?
Boljši kot včeraj, slabši kot jutri.

Komu je lažje prodreti na trg, ljubljanskemu raperju ali na primer prekmurskemu?
Nam je lažje. Že zaradi tega, če pogledamo, je po medijih uradni jezik lahko ljubljanščina. Medtem ko če nekdo zelo poudarja svoj dialekt, je to za človeka, ki ne izhaja iz te določene regije, precej nerazumljiva zadeva. In ravno zato je raperjem, ki prihajajo iz teh krajev, težje prodreti. Če pa znaš spregledati čez to, kaj je popularno in kaj ni, je meni iz teh oči krasno, da lahko poslušam nekoga, ki rapa v prekmurščini. Takrat namreč spoznam, česa je rap zmožen. Toliko dialektov, narečij, slengov in to je tisto, kar dela našo kulturo čisto.

Bi kdaj poskusili napisati pesem v pravilni slovenščini?
Bom naredil tako pesem. V pristni zborni slovenščini, da bodo rekli učitelji: "Poglej ga, tega žrebca, kako pravilno govori. Poglejte ga, kako nori. Zakaj se ne bi, dragi učenci, učili še vi, ampak raje ne. Zakaj ne? Ker to Trkaj je."

Kako napreduje vaš raperski učbenik?
Dobro. Zdaj sem sestavil lekcijo, da se ne smeš nikoli prevzeti.

Kaj vse bo vseboval ta učbenik?
Ta učbenik bo vseboval moje izkušnje. V rapu sem šel po eni poti, ki je bila uspešna in še vedno je. Rezultati so tu in nekdo lahko reče, da so dobri ali slabi, ne more pa zanikati, da jih ni.

Komu je namenjen?
Tistim, ki prihajajo za mano in nimajo vodstva. Za rap namreč ne obstaja nobena stvar, iz katere bi se lahko nekdo učil in vsak je bolj kot ne samouk, kar je sicer prav. Ampak nekaj osnovnih nasvetov, da lahko raperji prej pridejo do nekega znanja, bi rad delil v tem učbeniku. S tem, da ne trdim, da je to edina smer, ki je prava, ampak to so moje izkušnje, ki pri meni delujejo.

Ali ne obstaja neko pravilo, da se rapanja naučiš s poslušanjem tujih izvajalcev?
Zaradi tega smo pri nas dobili prizmo rapa, ki je dober, če je podoben ameriškemu. Prav pa je, da se stvar bolj osredotoči na našo situacijo, ker rap je govor in ta govor lahko ljudem pomaga, jim svetuje ter prinaša različne problematike in veselje. Zato je pomembno, da smo osredotočeni ne na to, kaj je dobro čez ameriške oči, ampak kaj čez naše. To, kar mi živimo.

Rocker in raper nista novost pri nas, je pa povsem drugače, če obrnemo besede – Trkaj in Benč – kako je prišlo do sodelovanja in odločitve za priredbo?
A ste ga kdaj spoznali? Če ste ga, potem lahko veste, zakaj.

Na obeh albumih vas spremlja Janezek. Kakšna simbolika je tu v ozadju?
Ja, Janez je po mojem šala, ki se ji samo jaz smejim. Malo sem se pogovarjal in to ljudem sploh ni smešno. Jaz pa sem na primer jokal do solz, ko sem pisal enko in dvojko. Mislim, da je čas, da se Janezek zdaj odpravi v onostranstvo.

Lahko razložite, zakaj je zdaj pripravljen na odhod v onostranstvo?
Janezek je na začetku imel kompleks. Bil je tako zakompleksan fantek, ki si je potem podaljšal svojo spodnjo opremo in postal največji "materf*****" na svetu. V dvojki pa sproži revolucijo, da začne Slovenija seksati in na koncu nas je več kot Kitajcev in vsi smo Slovenci. Zdaj je čas, da gre še dlje, ker je galaksija, vesolje v katerem živimo, ogromno, in zakaj ne bi tega slovenskega libida prenesli še v druge galaksije ter v druga vesolja. To je vprašanje, ki si za zastavlja Janezek 3.

Ste zagovornik zabav brez alkohola. Kakšno je vaše mnenje o ljudeh, ki jim je glasba na festivalih in koncertih drugotnega pomena?
Jaz mislim, da je v slovenski realnosti žalostno, da se vsak koncert konča tako, da so vsi na koncu "p'ržgani". Tukaj nimamo kaj, tako je. Jaz sem zagovornik, da se varno pripelješ domov iz zabave, da se ne zgodi nesreča. Po drugi strani pa vem, da je alkohol neka substanca, ki nam polepša realnost. In pravim, da je v majhnih »flaškah« lahko zdravilo, v večjih, kadar se kaže kot izhod iz resnice, pa je to strup.

Katero občinstvo je težje animirati? Pijano ali trezno?
Meni je vseeno.

Jaz najrajši zaprem oči in sem v takem posebnem transu. To mi je najlepše.

Trkaj

Zdi se mi, da je življenje eno, v tem telesu in s temi možnostmi, in da ga je treba maksimalno izkoristiti. To je tako, kot da imel v rokah svežo pomarančo in od tebe je odvisno, koliko boš iz nje iztisnil.

Trkaj

Jaz mislim, da je v slovenski realnosti žalostno, da se vsak koncert konča tako, da so vsi na koncu 'p'ržgani'.