Psihomodo Pop je zaokrožil bogat glasbeni konec tedna v Vinici. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina
Psihomodo Pop je zaokrožil bogat glasbeni konec tedna v Vinici. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina
Festival Schengenfest
Strojmachine so za nastop v Vinici prišli naravnost iz Makedonije. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina
Festival Schengenfest
Kot je povedal pevec skupine 2B se sami ločijo od ostalih skupin po tem, da igrajo v živo in se ne pretvarjajo. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina
Festival Schengenfest
Improliga je nasmejala zbrane ob Kolpi. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina
Festival Schengenfest
Schengenfest je za leto dni zaprl svoja vrata. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina

Nedeljski oder je bil razdeljen na polovico. Ena je bila čez dan namenjena tonskim vajam, druga pa je do izraza prišla okoli enajstih zvečer, ko so na oder prišli člani skupine Strojmachine. Gasilska sirena je naznanila nastop "živega dokaza, da se lahko tolče po vsem".

DJ Umeka ob njihovih trkih s palicami, slišijo polomljene. Konec uro trajajočega spektakla so zaznamovali še hlapi goreče tekočine, ki je poskrbela za ognjeno slovo Strojmachine od belokranjske glasbene idile.

S pesmijo Ja volim samo sebe so jih že v noči s petka na soboto napovedali člani The Chocolate Nipples, ki so se z njo poslovili od "schengenskega" odra. "Smo Psihomodo Pop prihajamo iz Zagreba, na sceni smo že 26 let," se je zbranim predstavil novinec na Schengenfestu, Davor Gobac. Do tretjine napolnjeno stojišče pod odrom se je prepustila tako glasbenim kot vizualnim poslasticam. Karizmatičnemu pevcu oder za njegove norčije ni bil dovolj. Namreč potem ko je preskakal sleherni kotiček odra, se zgrudil po tleh, skočil med občinstvo, je še preplezal nosilni steber odra.

Gobčeve četrtine
Ljubitelji rockovskih ritmov nekdanje skupne države so skupino na oder pripeljali štirikrat. Prvo in tretjo četrtino so razpoloženje dvigovale pesmi Frida in priljubljena Ja volim samo sebe. Sicer pa so drugače med drugim predstvili še pesmi Superman, Kad sam imao 16, Policija 47, Stabilno … V drugi četrtini je Davor s kitaro v roki zaigral njihovo edino priredbo večera, pesem skupine Velvet Underground. Pred začetkom nepričakovane četrte četrtine se je pevec s poljubi in objemi poslovil od oboževalk v prvih vrstah, ampak se je nato vrnil in se z umirjenimi ritmi poslovil s pesmijo Rano jutro. "Da se poslovimo v ljubezni," je še poudaril pevec.

Nastop ljubljencev domačega občinstva
Sicer pa ni ne Gobcu, ne Tomiju, ne Trkaju, ne Tokacu uspelo to, kar je pevcu skupine 2B Gašperju: na oder je prvič priletel del spodnjega perila. Parter pred odrom, ki je sameval vse do 21. ure, so prvi zasedli domačini, ki so se občinstvu predstavili najprej s skladbami svojega prvega albuma. Nato pa se je pevec, poln energije, med drugim je skočil z odra in nanj, prelevil v Freddyja Mercurija, Gibbonija in Roda Stewarta ob skladbah Break Free, U ljubav vjere nemam in Have You Ever Seen The Rain. Preigravanje uspešnic so po vrnitvi na oder zamenjali z bluzovskimi ritmi, kjer je svoje vokalne sposobnosti poleg Gašperja pokazala tudi spremljevalna pevka Aleksandra oziroma prvi glas Bele krajine, kot so jo predstavili. "Občinstvo je preseglo vsa naša pričakovanja," je po nastopu dejal Gašper, ki s svojima bratoma tvori jedro 2B.

Nedeljsko zbiranje moči
Dogajanje se je po sobotnem nastopu Siddharte preselilo iz prvega dela stojišča v zadnjega. Za prave "festivalce" je skrbela skupina Happy Ol'McWeasle. Čez dan se je zabava preselila na plažo, kjer je DJ skupine Ballearic Elegance Live menjaval plošče na mešalni mizi ob spremljavi saksofonista in bobnarja. Trio je skrbel za zabavo najbolj žilavih obiskovalcev festivala, ki so poplesavali pred njimi, medtem ko so drugi njihove ritme vzeli bolj za spremljavo ob poležavanju. Ob mraku so jih nadomestili improvizatorji Maja, Luka in Jan, ki so v namišljenem gledališču - manjši hribček nad reko je postal prostor za sedišča - med drugim pokazali občinstvu, da situacijska komika vedno vzbudi smeh.

Klavdija Kopina