"Naš cilj je pravzaprav predvsem zabavati, ne mislimo spreminjati sveta," pravi Jonas, ki pa ob tem dodaja, da mora satira ponuditi tudi možnost za resen razmislek o svetu. Foto: Adrijan Pregelj

Ob sobotnih večerih lahko na Televiziji Slovenija spremljamo novo satirično oddajo Kaj dogaja?, ki jo vodi vsem dobro znan Jonas Žnidaršič. Večerni zabavni šov je sestavljen iz pregleda aktualnih dogodkov, poleg smeha pa želijo ustvarjalci oddaje gledalkam in gledalcem ponuditi tudi izhodišče za resnejši razmislek o dogajanju okrog nas. "Zdi se mi, da se ljudje izogibamo temu, da bi se zares pogledali v ogledalo. In prav zato je ob zabavnem aspektu pomembno tudi to, da se ljudje ob naših vsebinah tudi zamislijo, morda vidijo drugačen zorni kot," meni Jonas.

Kot smo lahko videli že v prvi oddaji, bo za reportaže z domačega terena skrbel komik Gašper Bergant, ki se mu bo v prihodnje z reportažami "iz tujine" pridružil še Admir Baltić, Ana Tavčar Pirkovič, sicer voditeljica oddaje Dobro jutro, pa se bo v rubriki Zvezdne steze posvečala življenju slavnih. Zaključek oddaje pripada vsestranskemu Tilnu Artaču, ki bo gledalkam in gledalcem vsakič znova postregel z zabavno priredbo slovenske skladbe. "Mislim, da je ekipa odlična, najboljše, kar smo lahko izbrali," je o svojih novih sodelavcih povedal Jonas, ki pravi, da mu nova televizijska vloga predstavlja izziv, ki se ga zelo veseli.

Kako je Jonas sprejel ponudbo za vodenje, kako razume vlogo satire in kaj meni o sodobni družbi nasploh si lahko preberete spodnjem v intervjuju.

Poleg Jonasa oddajo ustvarjajo še Gašper Bergant, Admir Baltić, Tilen Artač in Ana Tavčar Pirkovič. Foto: Adrijan Pregelj
Poleg Jonasa oddajo ustvarjajo še Gašper Bergant, Admir Baltić, Tilen Artač in Ana Tavčar Pirkovič. Foto: Adrijan Pregelj

V svoji karieri ste vodili različne formate oddaj, od Videošpona pa do pogovorne oddaje in kviza Milijonar. Kaj vas je pritegnilo k satiri? Vam to predstavlja nov izziv ali nekaj, kjer ste se videli že prej, pa morda ni bilo prave priložnosti?
Pravzaprav sem že od nekdaj fan ameriških in britanskih satiričnih oddaj. Zmeraj se mi je zdelo, da bi lahko to počel tudi jaz. In zdaj se je pač pojavila priložnost, ki so mi jo ponudili na RTV Slovenija. Bil sem presenečen in skoraj na pol v šoku, toda ponudbo sem sprejel z navdušenjem.

Katere tuje satirične oddaje spremljate ali ste spremljali nekoč?
Od nekdaj sem spremljal The Daily Show, pa potem znameniti The Colbert Report, ki mi je bil še bolj komičen. Ko so me v drugih intervjujih spraševali, po kom se bomo zgledovali, sem odgovarjal, da če se že bomo po kom zgledovali, se bomo po Weekend Updatu, segmentu iz oddaje Saturday Night Live.

Sta vam trenutna voditelja Weekend Updata Michael Che in Colin Jost všeč?
Zelo sta mi všeč. Najbolj všeč mi je bil sicer Norm Macdonald, še v starejših časih Saturday Night Liva. To je bilo pa že desetletja nazaj.

Na domači sceni je v zadnjih letih najbolj vidna satirična oddaja Ta teden z Juretom Godlerjem. Z Godlerjem se poznata že dolgo, označil vas je tudi za enega od svojih mentorjev. A ste se med pripravo oddaje morda obrnili nanj in ga vprašali za kakšen nasvet?
Ne, nisem se slišal z njim, ga imam pa namen v kratkem poklicati in povabiti na en šah. Zaradi oddaje ga ne nameravam gnjaviti, se pa z njim vedno rad podružim.

V vsaki oddaji bo Jonasa obiskal tudi poseben gost oziroma gostja. V prvi oddaji ga je v studiu obiskala Norma Korošec. Foto: Adrijan Pregelj
V vsaki oddaji bo Jonasa obiskal tudi poseben gost oziroma gostja. V prvi oddaji ga je v studiu obiskala Norma Korošec. Foto: Adrijan Pregelj

Satira črpa iz aktualnega družbenopolitičnega dogajanja in je že od nekdaj nekakšno ogledalo družbi in neformalna opozicija sistemu. Kako dojemate vlogo satire danes, ko prevladuje mnenje, da v družbi vlada konformizem in apolitičnost?
Mislim, da je današnja družba skorajda nasprotje od apolitične. Pod skoraj vsakim člankom na medijskih portalih se ljudje kregajo o politiki. Nujno je, da se s tem ukvarjajo tudi humoristični satirični pisci.

Če lahko vsak o vsem izrazi svoje mnenje, omenili ste komentarje pod spletnimi članki ‒ je to dodana vrednost sodobnega časa ali pa to povzroča poplavo informacij, ki se na ta način razvrednotijo?
Okrog sebe imamo morje čudnih, nepreverjenih, lažnih informacij in nasprotujočih si mnenj. Mislim, da je ravno zato satira v današnjih časih še toliko bolj potrebna. Nujno se mi zdi, da komiki k temu prispevamo svoj pogled na svet in da ponudimo, čeprav se sliši smešno, resen premislek o tem, kaj se dogaja okrog nas.

"Življenja ne moremo preživeti tako, da bomo drug z drugim delali v belih rokavicah", meni Jonas, ki se mu zdi nujno, da svoj pogled na svet odkrito delimo z drugimi. Foto: Adrijan Pregelj

Ampak se vam zdi, da ljudje satirične oddaje sprejemajo tako, da se zamislijo o svetu, ali pa gre zgolj za še eno obliko odklopa, zabave?
Naš cilj je pravzaprav predvsem zabavati, ne mislimo spreminjati sveta. Konec koncev komikom današnji položaj ustreza, ker lahko iz njega črpajo material. Zdi se mi pa, da se ljudje izogibamo temu, da bi se zares pogledali v ogledalo. In prav zato je ob zabavnem aspektu pomembno tudi to, da se ljudje ob naših vsebinah tudi zamislijo, morda vidijo drugačen zorni kot in si rečejo, "Saj je res, saj imajo prav".

V javni sferi vlada vse večja sterilnost, vse večja previdnost ...
Politična korektnost se nas loteva, hočeš reči.

Točno tako, ja. Kako takšna klima po vašem mnenju vpliva na satiro?
O tem sem veliko razmišljal. Kje so meje, ki si jih moramo postaviti? A imamo komiki prednost ali ne? Ali si mi, komedijanti, lahko dovolimo več, kot si kakšen resen politik? Jaz mislim, da ja in da je zato klima kljub vsemu satiri naklonjena.

Torej politična korektnost satiri dodaja moč ali ji jo odvzema?
Seveda, da ji moč žal odvzema. V ZDA se zadnja leta odvijajo debate o tem, kakšne težave imajo komiki, marsikdo med njimi je že nastradal zaradi svojega dolgega jezika. To za komedijo in tudi za družbo ni dobro. Strah me je, da se bo to preselilo tudi k nam. Res je treba paziti, kaj zineš. Ampak dvornemu norčku se mora več dovoliti kot kralju, kar se dolgega jezika tiče.

Gašper Bergant in Admir Baltić v oddaji Kaj Dogaja? skrbita za reportaže s terena. Foto: Žiga Culiberg
Gašper Bergant in Admir Baltić v oddaji Kaj Dogaja? skrbita za reportaže s terena. Foto: Žiga Culiberg

Ali takšno okolje po vaše zatira tudi širši družbeni dialog?
Obstaja strah, komu se bomo zamerili, če bomo rekli določeno stvar. To me spomni na misel Jordana B. Petersona, ki pravi, da če hoče človek razmišljati, mora biti tudi pripravljen tvegati, da mu bo kdo kaj zameril. Ne moremo življenja preživeti tako, da bomo drug z drugim delali v belih rokavicah. Mislim, da je mnogo bolj pametno, odkrito in pošteno povedati, kaj si o svetu in o drugih mislimo. Bolj pametno, kot da se ljudje na mnenja odzovejo z zamero, bi bilo, da nam povejo nazaj, kaj si mislijo o nas.

Je RTV Slovenija kot javna televizija, kar se satire tiče, na bolj tankem ledu kot komercialne medijske hiše?
RTV je, kar se politične korektnosti tiče, bolj na udaru, ker mora bolj paziti, kaj se na njenih kanalih dogaja, kot pa morajo biti na to pozorni pri kakšni komercialni medijski hiši. Tukaj ima javna televizija po definiciji nekoliko bolj zvezane roke. Uravnoteženost se reče temu. In zdaj se moramo znotraj tega pač znajti.

Veljate za človeka s pionirskim duhom, satira pa je že dobro uveljavljena, tudi v takšnem formatu, kot ga prinaša oddaja Kaj dogaja?. Kako boste z ekipo poskrbeli, da vseeno prinesete neko svežino in ponudite nekaj novega?
Ne smemo se ukvarjati s tem, kaj lahko novega in drugačnega ponudimo, ampak predvsem s tem, kaj lahko pametnega in smešnega povemo. Pri tem moramo zaupati lastni presoji. Obnašati se moramo kot ljudje, ki v tem času živijo. Ker je današnji čas drugačen, kot je bil, nam ni treba skrbeti, ali bomo prinesli kaj novega, že zaradi drugačne situacije, novih norosti, ki se dogajajo okoli nas.

Oddajo Kaj dogaja? lahko spremljate vsako soboto ob 21.20 na prvem programu Televizije Slovenija.

Kaj dogaja? - prva oddaja (9. marca)
Kaj dogaja? - druga oddaja (16. marca)