Prireditev sta vodila stand up komika Boštjan Gorenc - Pižama in Lucija Čirović. Nad njima pa je
Prireditev sta vodila stand up komika Boštjan Gorenc - Pižama in Lucija Čirović. Nad njima pa je"bdela" režiserka Barbara Zemljič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za glasbeno popestritev so poskrbeli Siddharta, Jan Plestenjak z Nino Pušlar, raper Zlatko (v družbi Jonasa), Tadej Toš in Tomaž Domicelj z Mašo Medik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Salve smeha v dvorani je med odmori za televizijske oglase v dvorani s svojimi šalami požel Tin Vodopivec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na daleč največji odziv je s svojim zahvalnim govorom v dvorani naletel radijski voditelj Denis Avdić, ki se je ponorčeval iz trenutnih družbeno-političnih razmer. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Viktorje so letos podelili igralca Gojmir Lešnjak - Gojc in Iva Kranjc, stand up komika Tilen Artač in Ana Marija Mitić, mis Universe Marika Savšek in igralec Jurij Zrnec, mladi igralec Sandi Šalamon in glasbenik Jože Činč, člani plesne skupine Maestro, mis Slovenije Sandra Adam in hokejist Matija Pintarič, igralca Luka Marčetič in Niko Zagode, pevka Bilbi in didžej Gramophonzie (Marko Milićević), novinarka Nataša Briški in voditelj Jani Muhič, voditelja Nataša Globočnik in Sekumady Conde, umetnik Miha Knific in igralka Silva Čušin, stand up komika Tin Vodopivec in Perica Jerkovič, lanski voditelj Viktorjev Tadej Toš ter igralca Igor Štamulak in Aleksandra Balmazovič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Največ navdušenja je požel podeljevalski par Savšek-Zrnec. Igralec se ni mogel upreti šalam na račun misic. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jonas Žnidaršič o Viktorjih 2010
Katarina Kresal o Viktorjih 2010
Viktorji 2010

(Neposrečeno) šalo na stran. V slovenskem domu kulture so se sinoči zbrali vsi tisti, ki so kakor koli zaznamovali medijski svet v preteklem letu (in letu pred tem, letu pred pred tem ...). "Če bi podeljevali viktorja za naj mis, potem bi lahko bila to," se je pred MMC-jevo kamero pošalila aktualna mis Slovenije Sandra Adam, ko smo jo povprašali, v kateri kategoriji bi bila lahko v prihodnosti med nominiranci.

Preddverje Cankarjevega doma je znova postalo zbirališče vseh prepoznavnih medijskih obrazov. "Navadil sem se na njih, ja. Kar navadil," je za MMC priznal večkratni dobitnik nagrad v preteklih letih in eden izmed nastopajočih na letošnji prireditvi, nepogrešljivi Jonas Žnidaršič. Videli smo lahko tudi misice in Playboyeve zajčice, ki so v visokih petah lovile ravnotežje in hkrati upale, da s kozarcem šampanjca v rokah med hojo ne bodo polile prijateljičine večerne toalete (o konkretnih imenih ne bomo). Manjkal pa ni niti Demeter Bitenc.

"Viktorji še vedno veliko pomenijo. Iz preprostega razloga, ker drugih tovrstnih ali sorodnih medijskih nagrad ni. Če pa so, so pa razmeroma zelo specifične. Še vedno imajo takšno težo - morda celo preveliko težo - ravno zato, ker so edina taka nagrada za medijsko ustvarjalnost," je o pomenu viktorjev za MMC spregovoril odgovorni urednik Vala 202 Mirko Šular in dodal, da bi si želel, da bi bilo takšnih nagrad bistveno več in da bi se tudi vsaj malo osredotočale na dejansko kakovost - torej ne samo na tisto, kar je priljubljeno, ampak tudi na kakovostno produkcijo.

"Glede na to, da je to edini 'red carpet' v Sloveniji, kotira prireditev z vidika nas - ljudi iz modnega sveta - zelo visoko, saj je to redka priložnost, da vidimo toliko večernih toalet na enem mestu," je o pomembnosti prireditve za domač modni svet komentirala modna oblikovalka Maja Ferme.
Kdo je pravi zvezdnik v Sloveniji?
Edinstven pregled medijskih dosežkov preteklega leta je tako priložnost, da se njihovi ustvarjalci postavijo pred fotografske objektive in luči snemalnih ekip. A vsa ironija se po dobrih dveh urah (toliko časa se nominiranci zbirajo v Cankarjevem domu) izkaže kakšnih pet minut pred začetkom neposrednega prenosa, ko se že vsi fotografi in snemalci razpršijo. Rdeča preproga ostane za trenutek prazna, nato pa se (kor se je zgodilo sinoči) pojavi nekdo, ki privabi ogromno bliskavic in pozornosti, kot da bi na rdečo preprogo stopila hollywoodska zvezdnica. Tokrat je bila to ministrica za notranje zadeve.

"To je za ljudi, ki so na tem področju, morda celo največja nagrada, ki jo dobijo. Predvsem pa je v ozadju glas ljudstva, ki v teh poklicih vedno odtehta, in verjamem, da je bil danes čisto vsak vesel nagrade," je za MMC prireditev komentirala Katarina Kresal, ki je bila ena izmed tarč posmeha v zahvalnem govoru (že drugo leto zapored) najbolj priljubljenega radijskega voditelja Denisa Avdića. Šalo na svoj račun je ministrica sprejela z besedami: "Čisto v redu." "Ker toliko, kot se govori o meni, se lahko tudi šali," se je še nasmejala Kresalova.

"Medij št. 1 mora ponujati projekte št. 1"
Nagrade, ki so vsako leto bolj žrtev majhnega medijskega prostora, vdora licenčnih oddaj in omejenih možnosti svežih obrazov, da bi se prebili skozi gosto mrežo medijskega sita, so se vrnile pod okrilje TV Slovenija.

"To je projekt, ki ga televizija dobi na ključ, ker ga organizatorji pripravijo v celoti. Osebno se mi zdi pomembno, da se spektakli vračajo na Televizijo Slovenija, ker je medij številka ena v Sloveniji in mora tudi ponujati projekte številka ena," je vrnitev prireditve na nacionalno televizijo komentiral direktor RTV Slovenija, mag. Marko Filli.

Med nominiranci za viktorja popularnosti je bil tudi naš spletni portal. Za vsak glas, ki ste ga oddali za nas, se vam zahvaljujemo. Hkrati pa iskreno čestitamo zmagovalcem - spletnemu portalu 24ur.com.

Kje so bile medijske predstavnice?
Če ste bili letos eden izmed tistih, ki so si prireditev ogledali prvič po 13 letih, kolikor je ni bilo na TV Slovenija, niste veliko zamudili. Akademija Viktor in bralci revije Stop so podelili nove viktorje starim imenom.
Podelitev nagrad je med drugim zaznamovalo pomanjkanje nominirank predvsem v kategorijah za viktorja popularnosti. Poleg petih voditeljic v kategoriji za strokovnega viktorja so kvoto žensk dvigovale še avtorica in scenaristka družinske nanizanke Moji, tvoji, najini Vedrana Grisogno Nemeš, režiserka celovečerca Pisma iz Egipta Polona Sepe, avtorica filma Boris Pahor - Trmasti spomin Neva Zajc in avtorica dokumentarca Dosje: Gradimo suženjstvo Jelena Aščić.

"Jaz kot feministka sem kar malo žalostna. Dokazuje mogoče spet, da so moški tisti, ki jih ne nazadnje tudi ženske bolj izbiramo. Tako kot pri volitvah, ko si želimo več ženskih predstavnic, ampak ženske dejansko volimo moške. Jaz si želim, da bi bilo tukaj vsaj pol pol ali pa da bi bile ženske enakovredno postavljene ob bok moškim," je svoj pogled o nesorazmerju med spoloma predstavila letošnja dobitnica nagrade za obetavno medijsko osebnost Ana Tavčar.

Presrečni Jan Plestenjak
Majhen medijski svet - morda. Majhen glasbeni svet - nikakor. A če sodimo samo po viktorjih, se zdi, da je tako. V kategoriji za največjo organizirano skupino oboževalcev oz. za najbolj popularnega izvajalca so se tako znašli pevec, ki se v teh dneh vrača z novim albumom, pevka, ki je prodala največ albumov v preteklem letu, in Marko Vozelj. Slavil je prvi - Jan Plestenjak, ki je v zahvalnem govoru komaj zadrževal svoja čustva. "Nikoli prej nisem dobil uradnih nagrad in sem se spomnil vseh teh let, ko sem se 'matral' in dokazoval. Mogoče me je zato malo prevzelo," je za MMC priznal glasbenik.
Viktorji za posebne dosežke v roke režiserjev
In če so tradicionalne kategorije povzdignila imena starih znancev Viktorjev, so za sveže obraze na odru poskrbeli viktorji za posebne dosežke in življenjsko delo. "V medijskem svetu ima viktor ogromno vlogo. Med nami, režiserji, pa niso tako zelo pomembni, bolj so pomembni filmi sami. Vsi vemo, da se ocene in nagrade podeljujejo subjektivno. Viktor je takšna lepa, izredno medijsko odmevna, izpostavljena nagrada, ki pač deje tudi možnost za naprej," je povedal dobitnik letošnje nagrade za posebne dosežke, režiser filma Gremo mi po svoje Miha Hočevar.

Poleg Hočevarja je v kategoriji posebnih dosežkov slavil še en predstavnik iz filmskega sveta - režiser Klemen Dvornik za spletno serijo Prepisani. "Čestitke režiserju Klemnu Dvorniku za nagrado. Meni je niso hoteli dati. Malo sem zagrenjen, malo sem slabe volje," se je v svojem slogu šalil Jonas.
Iz rok glasbenega novinarja in urednika Dragana Buliča, ki je (po zaslugi snovalcev prireditve) prišel na svoj račun pri izboru letošnjih glasbenih gostov, je viktorja za življenjsko delo prejel Janez Hočevar - Rifle. "Seveda mi pomeni veliko priznanje. Bojim se samo, da bom kmalu malo odpisan. Tega me je malo strah, ampak glede na to, da sem še kar pri sebi, bom še kopal in še praskal in še čakal - pa ne nagrade. Ker pač uživam v našem poslu," je nagrado za MMC komentiral Rifle.

Smeh je vodilo za vse
Za zabavo zbranih v dvorani sta v še enem nadaljevanju po obdobju Zrneca skrbela stara znanca stand up odrov Boštjan Gorenc - Pižama in Lucija Čirović. "Zavedanje o stand upu se v Sloveniji v zadnjem času šele začenja. Zdaj so že ugotovili - kot ste videli -, da so to praktični ljudje za vodenje, zato ker bodo naredili nove 'fore' na nekaj, kar se dogaja. Jaz mislim, da bo vedno več komikov vodilo prireditve, ker konec koncev Viktorji 'smrdijo' po Oskarjih - in s tem ne mislim na slab način - in tam je vedno humor," je o (nehvaležni) voditeljski vlogi spregovorila Čirovićeva, ki je bila hkrati ponosna, da sta z njenim sovoditeljem Boštjanom vpeljala prvega žaljivega komika - lignja Pavla. "Se vidimo naslednje leto ob isti uri, na istem programu, z istimi nominiranci," je 17. podelitev viktorjev sklenil Pidžama. Tako voditeljski par kot nagrajenci so uspehu nazdravili v prostorih Narodne galerije.

Jonas Žnidaršič o Viktorjih 2010
Katarina Kresal o Viktorjih 2010
Viktorji 2010