Razbijanje predsodkov glede plesa ob drogu z najboljšimi na svetu. Foto: BoBo
Razbijanje predsodkov glede plesa ob drogu z najboljšimi na svetu. Foto: BoBo
Ukrajinko Anastasio Sokolovo je talentšov izstrelil med zvezde. Foto: BoBo
Tekmovanje je pritegnilo veliko množico radovednežev. Foto: BoBo
Ples ob drogu zaznamuje močno in čvrsto telo plesalke. Ali plesalca. Foto: BoBo
Plesalke priznavajo, da se morajo pogosto spopadati z žaljivimi komentarji zaradi svojega plesa. Foto: BoBo
Ples ob drogu je čedalje bolj priljubljen tudi med Slovenkami. Foto: BoBo

Dolgolasa blondinka je lani zaslovela v ukrajinskem šovu talentov, posnetek njenega nastopa pred žirijo je na Youtubu zbral več kot 54 milijonov ogledov in 25-letnici prinesel tudi mednarodno prepoznavnost.

Uspešna kariera - poznavalci jo označujejo kot najboljšo plesalko ob drogu na svetu - pa jo je v soboto zvečer pripeljala tudi v Slovenijo.

Razbijanje predsodkov z najboljšimi
V ljubljanskem klubu Cirkus so namreč organizatorji s posebnim dogodkom, s katerim so ples ob drogu hoteli predstaviti širšemu občinstvu, želeli "razbiti predsodke z najboljšimi na svetu", kot so se izrazili.

"The Art of Pole Dance je mednarodno tekmovanje in hkrati razstava umetnosti plesa ob drogu. To ni le športni dogodek - je predstavitev talenta, kreativnosti in umetnosti tega športa," so zapisali. Poudarjajo namreč, da se je ples ob drogu v zadnjih letih tudi pri nas razmahnil kot priljubljena oblika rekreacije, dodajo pa, da odkar se z njim ukvarjajo znane Slovenke, njegova priljubljenost še narašča.

Njena ljubezen zadnja štiri leta
Mlada Ukrajinka ni bila med deveterico, ki se je v soboto zvečer ob drogu potegovala za zmago na ljubljanskem tekmovanju, pač pa je s svojo točko dogodek zgolj odprla, nato pa sedla na stol strokovne žirantke in ocenjevala druga dekleta, ki so tekmovala.

A tudi sama prav dobro ve, kako so se počutila, saj je v svoji karieri mnogokrat stopila na zmagovalne stopničke in odnesla številne zmage. S plesom ob drogu se je začela resno ukvarjati pred štirimi leti in približno takrat je po njeni oceni ples ob drogu v Ukrajini začel dobivati nov obraz.

Vajena grdih besed
"V Ukrajini ljudje zdaj na ples ob drogu res gledajo kot na šport, vem pa, da ga imajo v nekaterih evropskih državah še vedno zgolj za neko različico striptiza," je pojasnila za MMC. Dodala je, da se zaveda, kakšne komentarje na spletu pogosto pišejo tudi o njej sami, označujejo jo za striptizeto in celo prostitutko, a pravi, da se za to ne zmeni.

"Pomembno je le, da sama pri sebi vem, kaj je res in kaj ne, da to vedo tudi moji prijatelji in družina, da hodim po začrtani poti," pravi 25-letnica. Zatrjuje tudi, da so jo starši podpirali od samega začetka, saj so bili veseli, da se je v nekaj vrgla s tako strastjo. "Prej me namreč ni zanimalo nič, bila sem kot uvel list," opisuje.

Ob drogu s 157 cm in 49 kg
"Ples ob drogu je res težak in naporen šport, a vendarle čisto lahek, če to počneš s strastjo, če imaš sanje, ki jim slediš," pojasnjuje. Koliko časa nameni treningu, nas je zanimalo. "Uf, sploh se ne morem spomniti, kdaj sem nazadnje res trenirala! Že zadnji dve leti je tako, saj imam tako natrpan urnik, ker vsak konec tedna potujem naokrog po svetu ter na različnih delavnicah in tečajih učim umetnost plesa ob drogu. Ko se vrnem domov, sem preprosto preveč utrujena in moram tudi nabrati moči za novo potovanje," zmajuje z glavo.

Kako pa ji uspe ostati v formi, nas je zanimalo, saj smo se na lastne oči lahko prepričali, da ples ob drogu s fizičnega vidika zagotovo ni mačji kašelj. "Verjetno zato, ker se na teh delavnicah vedno tudi sama povzpnem na drog in pokažem nekaj gibov, dvigam dekleta in jih držim, ko poskušajo same," pojasnjuje 157 centimetrov visoka in 49 kilogramov težka Anastasia, ki pravi, da se ne ukvarja z nobenim drugim športom, da bi ohranila telesno pripravljenost.

Ljubiš ali sovražiš
"Za trening si moraš vzeti čas vsak dan, dve ali tri ure, da sploh lahko pripraviš točko in sebe za tekmovanje. Sama se ob tem ukvarjam tudi s fitnesom, saj moraš za ples ob drogu dobro razviti in učvrstiti mišice," pravi Ekaterina Faskhutdinova, ki jo je Slovenija spoznala v domači različici talentšova, nastop pa ji je prinesel številne odzive.

"Ljudje so še vedno prepričani, da je to različica striptiza, zato so me pošiljali nazaj v Rusijo ali pa v kakšen nočni klub," opiše svoje izkušnje s komentarji o njeni veščini, ob tem pa poudari, da so bile tovrstne kritike predvsem anonimne na spletu, medtem ko osebne odzive po šovu opiše kot zelo pozitivne. Ob tem okrca tudi novinarje. "Namesto da bi to prikazali kot šport, so naredili ravno obratno in ples ob drogu prikazali, kot da sodi zgolj v nočne klube," se jezi.

Dekletom, ki se želijo preizkusiti v plesu ob drogu, a si tega ne upajo ravno zaradi percepcije tega plesa v javnosti, svetuje, naj najprej pri sebi razčistijo, ali imajo morda predsodke. Nato pa naj poskusijo, da vidijo, kako jim gre ali imajo za to moč, potencial. "Potem pa se odločiš - ali se v ta ples zaljubiš ali pa ga ne maraš, drugega ni," zatrdi.

Ob drogu tudi moški - morda že v Riu?
Komik Vid Valič, ki je povezoval tekmovanje, je v uvodu poudaril, da so začetniki plesa ob drogu pravzaprav moški, saj so tovrstne gimnastične vaje izvajali v Indiji že pred 800 leti, pozneje se je res preselil v nočne striptizklube, v 90. letih pa so ga začeli priznavati kot šport, v katerem se na državni in mednarodni ravni tekmuje od leta 2003. Ob tem pa še enkrat poudaril: "Vsi, ki ste tukaj zaradi striptiza, pojdite ven!"

Ob drog se počasi vračajo tudi moški - v Ljubljani se je tako predstavil Zoran Simikič. "Sam sem plesalec, na prigovarjanje soproge Anite - ona se je najprej odločila za to - pa sem začel tudi s plesom ob drogu. To je res lep artistični podvig, ki se je zdaj usmeril v športne vode in potekajo prizadevanja, da se uvrsti tudi na seznam olimpijskih športov - morda bi bil prvič lahko prikazan že v Riu de Janeiru leta 2016," pove Zagrebčan.

Doda, da se v njihovem klubu s tem ukvarja že šest ali sedem fantov. "Treba je moškim samo pokazati, da to ni nujno neka feminizirana stvar, saj obstajajo elementi in načini treninga, ki se lepo povežejo z gimnastiko in drugimi vajami, ki jih izvajajo tudi moški," pove Zoran, ki doda, da se lahko ob drogu zapleše tudi v tandemu - s soprogo to pogosto počneta, dvojec pa je tudi kategorija na številnih tekmovanjih.