Nominiranci za ime leta 2011 so si bili enotni in izglasovali dr. Aleksandra Dopliharja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nominiranci za ime leta 2011 so si bili enotni in izglasovali dr. Aleksandra Dopliharja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
dr. Aleksander Doplihar s soprogo
Tudi letošnje leto pa je mozaike s soškim kamnom in staro opeko (ki jih je prejel prav vsak nominiranec) zasnoval in izdelal mozaicist Janez Mučič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ime leta 2011
Prireditev sta povezovala komik Boštjan Gorenc - Pižama in Andrej Karoli. Foto: MMC RTV SLO
Nominiranci za Ime leta 2011
Vsem zbranim nominirancem pa je roko stisnila tudi lanskoletna prejemnica naziva Ime leta, ekologinja Petra Matos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dr. Doplihar vodi ambulanto Pro Bono, namenjeno ljudem, ki si ne morejo privoščiti zdravstvenega zavarovanja. Doplihar se je za čast zahvalil z besedami, da je "lepo dobiti priznanje, da dela nekaj koristnega".

"Naziv mi pomeni zelo veliko. Ker, ko smo pred desetimi leti začeli to ambulanto - ko smo iskali možnost, kako bi reševali težave ljudi, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja in spijo na klopeh v parkih ali zunaj - smo začeli z upanjem, da bomo lahko to rešili zelo kratkotrajno in hitro. Na žalost bomo prihodnji mesec proslavili deseto obletnico delovanja ambulante, kar človeka žalosti, ker vidi, da nismo v stanju, da rešimo eno težavo, ki bi jo morali nujno uspešno zaključiti, in tem ljudem, ki trpijo, zato ker nimajo po ustavi določene možnosti, da imajo urejeno zdravstveno varstvo, da bi to lahko imeli," je dejal dr. Doplihar za MMC po prejemu naziva.

Že pred tem se je ob prejemu nagrade zahvalil še svojim 39 zdravnikom, ki delajo v ambulanti, in poudaril, da je žal vedno več ljudi, ki si zavarovanja ne morejo privoščiti.

Dr. Doplihar je tako nadomestil lansko prejemnico naziva Ime leta, ekologinjo Petro Matos. "Takšni nazivi pomenijo, da si medijem bolj privlačen in tudi ljudje te raje poslušajo," je dejala za MMC Matosova in dodala: "Pomaga mi, da delam še boljše."

Izbor, ki je potekal teden za tednom
Vsak teden iztekajočega se leta so poslušalke in poslušalci 2. programa Radia Slovenija izbirali najprej ime tedna, na koncu vsakega meseca pa izmed njih še ime meseca. V zadnjih dneh leta pa dobi možnost glasovanja dvanajsterica izbranih in med seboj izberejo tistega, ki je leto najbolj zaznamoval, pustil pečat, dosegel več.

Več o imenih meseca lahko izveste na spletni strani Vala 202.
Če ste zamudili sam prenos zaključne prireditve Ime leta, lahko posnetek poslušate na tej povezavi.

Kdo so letošnja imena meseca?
Letošnja imena meseca, torej kandidati za ime leta, so bili Marko Komac (direktor Geološkega zavoda Slovenije), Karmen Švegl (dopisnica RTV Slovenija z Bližnjega vzhoda), Primož Peterka (najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov), Drago Bračun (raziskovalec na ljubljanski fakulteti za strojništvo), Boštjan Kotnik (vodja festivala Igraj se z mano), ultratriatlonec Matej Markovič, aktivist in človekoljub Tomo Križnar, igralec Marko Mandič, violinistka Tanja Sonc, dr. Andrej Kurnik (aktivist in profesor na Fakulteti za družbene vede), novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga in dr. Aleksander Doplihar (vodja ambulante Pro Bono).

Deveto Ime leta so razglasili na posebni prireditvi, ki sta jo vodila priljubljeni radijski voditellj Andrej Karoli in komik Boštjan Gorenc - Pižama. Za glasbene vložke so poskrbeli duo Jugo (Juš Milčinski in Goran Završnik) in skupina The Muff.

Prireditve se zaradi takšnih ali drugačnih obveznosti niso mogli udeležiti Šveglova, ki se znova mudi v Egiptu, kjer spremlja tamkajšnje dogajanje; Križnar, ki se bori za pravice Afričanov, in Kurnik, ki se bojuje za pravice aktivistov pred Ljubjansko borzo.

Na Valu 202 niso pozabili na dobrodelnost
Tudi letos je imela prireditev dobrodelno noto - kot je znano, vsako leto poslušalci z vsakim poslanim SMS-glasom za svojega izbranca prispevajo po en evro za pet dobrodelnih organizacij, ki jih novinarji Vala 202 med letom v programu tudi predstavijo.

Letos so poslušalci prispevali denar za Društvo bolnikov s parkinsonizmom Trepetlika, Varno hišo Novo mesto, Društvo za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa Vezi, Društvo za zdravje srca in ožilja ter Zvezo prijateljev mladine Idrija. V imenu obeh družin je simbolična čeka prejela sekretarka Združenja prijateljev mladine Anita Ogulin.

Na sklepni prireditvi je Val 202 skupaj s pokroviteljem polepšal praznike dvema družinama. Ena izbrana družina je prejela 5.000 evrov denarne pomoči, druga pa material v vrednosti 5.000 evrov za novo streho.

Vabljeni k ogledu izjav Dopliharja in Matosove spodaj. Prav tako pa si lahko ogledate še več fotoutrinkov spodaj.