Nadiyi je všeč raznolikost vadbe, ki jo omogoča Freestyler, in tako prilagoditev trenutnemu razpoloženju. Foto: Arhiv FGI d.o.o.
Nadiyi je všeč raznolikost vadbe, ki jo omogoča Freestyler, in tako prilagoditev trenutnemu razpoloženju. Foto: Arhiv FGI d.o.o.
Tina G
Tina G. se nad vadbo navdušuje zaradi ljubezni do plesa. 'Odlično se mi zdi, da so mnoge vadbe na Freestylerju v plesnem slogu in je vse skupaj mnogo bolj privlačno,' pravi. Foto: Arhiv FGI d.o.o.
Nika Kljun
Plesalka Nika Kljun je vesela, da je lahko sodelovala pri razvoju nekaterih plesnih programov Freestyler in tako pripomogla k napredku hip hopa in plesa na splošno, saj vadbo izvajajo tudi v plesnem klubu. Foto: Miha Matevžič

Igralka in pevka Tina G. je za MMC povedala, da se je za Freestyler odločila, ker se ji ponavljajoče vaje v drugih vadbah zdijo duhamorne. "Na Freestylerju je mogoče neskončno število vaj in zato ni nikoli dolgčas," pravi energična Tina in dodaja, da ji je všeč tudi to, da so mnoge vaje izpeljane v "plesnem slogu".

Prav zaradi plesnih elementov je nad vadbo navdušena tudi plesalka Nika Kljun. "Pri treningu plesalcev je zelo pomemben trening stabilnosti in Freestyler to omogoča, pri tem pa ves čas delajo mišice celotnega telesa in telo postane lepo oblikovano," pravi, pri čemer spomni še na temperamentno glasbo, ki daje energijo in občutek svobode.

Nadiya ne mara fitnesa
Redna vadba je zelo pomembna tudi za plesalko in manekenko Nadiyo Bychkovo. In ker Nadiya ne mara fitnesa in dvigovanja uteži, se je odločila za to vrsto vadbe. "Za plesalce je ključno, da razvijamo koordinacijo in ravnotežje, in Freestyler je pri tem zelo koristen," pravi Nadiya, ki se strinja s Tino, da je vadba zaradi raznolikosti zanimiva.

Vadba za vse mišične skupine
Kaj pravzaprav je vadba Freestyler? Kot je za MMC pojasnil Sergej Petrović, prvi mož podjetja, ki se ukvarja s to vadbo, in snovalec naprave, se vadba v Sloveniji izvaja leto dni, priljubljena pa je tudi v 31 drugih državah. Vaje, ki so lahko namenjene tudi rehabilitaciji, se lahko izvajajo v organiziranih skupinah ali doma.

Naprava po njegovih besedah omogoča učinkovito vadbo za vse mišične skupine, "glavna in najpomembnejša prednost pa so funkcionalna, večosna gibanja z uporabo elastičnega upora". Poleg osnovne vadbe je mogoča še vadba v bolj plesnih in aerobnih programih, za tiste, ki se navdušujejo nad pilatesom, pa je mogoča tudi vadba v tem slogu ali pa program za oblikovanje posameznih delov telesa.

Mišice lahko krepijo tudi moški
Čeprav so nad to vrsto oblikovanja telesa navdušene zlasti predstavnice ženskega spola, je vadba po besedah Petrovića primerna tudi za moške, saj so mogoči tudi tovrstni programi. "Bolj kot to pa je pomemben cilj vadbe, ki je lahko tudi povečanje gibljivosti, povečanje telesne vzdržljivosti in spodbujanje učinkovitih funkcionalnih gibanj, kar gotovo ni vezano na spol," še k temu dodaja Petrović.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate še nekaj primerov vadbe.