Besedi 'Alles walzer!' sta bili ključ do zabave. Foto: MMC RTV SLO
Besedi 'Alles walzer!' sta bili ključ do zabave. Foto: MMC RTV SLO
Ples nemškega gospodarstva
Pred razkožnim hotelom Palace - predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen (druga desno) in nemški veleposlanik v Sloveniji Werner Burkart (skrajno levo). Foto: MMC RTV SLO

V čast 20. obletnici združitve Nemčije in prav toliko letom slovensko-nemškega partnerstva je Slovensko-nemška gospodarska zbornica v Hotelu Palace, ki sodi pod okrilje znane verige Kempinski, priredila bogato počastitev, ki so jo poimenovali Der deutsche Ball.

Gostitelja večera sta bila predsednica zbornice Gertrud Ranzten in nemški veleposlanik v Sloveniji Werner Burkart, ki sta v roko segla več kot 350 gostom. Med njimi so prevladovali slovenski poslovneži in zastopniki nemških podjetij, zanimanje za vstop v "obljubljeno deželo" pa je presenetilo celo organizatorje. Vstopnice so šle za med, prav tako mnogo podjetjem ni bilo težko odšteti 600 evrov za mizo, za katero je nato šest ljudi srkalo izbrana vina in uživalo v kuharskih specialitetah.

Tako se zabavajo Nemci ...
Vodilo dogodka je bilo: Naj bo vse nemško! Prav zato je ples nemškega gospodarstva, kot so prireditev največkrat opisali, potekal v hotelu Kempinski, "znamki", ki je seveda nemške gore list. Glavni kuhar je bil Nemec, po hodnikih in dvoranah se je slovenski "dobrodošli" mešal z nemškim "Willkommen", še zabavljači oziroma nastopajoči so prišli iz najštevilčnejše in gospodarsko najrazvitejše evropske države.

Nekakšno nasprotje eleganci, umirjenosti in uglajenosti gostov in njihovih dam so bili tako plesni kot pevski gostje - najprej nekoliko kičasti, živobarvni plesalci Mackh Dance & Show Company, ki so s svojimi žgečkljivimi gibi na obraze od glave do pet usklajenih gospa privabili marsikateri začudeni pogled. Za glasbo je poskrbela šesterica zrelih, v svetleče barve oblečenih moških Gloria Sextett - eden izmed njih je imel še tisto nezamenljivo "bundes pričesko", ob kateri je človek moral pomisliti: "Kako tipično nemško!"

Kulinarični užitki
Ob polnoči je visoke goste, med katerimi je bil le en znan politični obraz, minister za okolje Roko Žarnić, z glasovi pozdravil še slovenski trio Eroika, vmes pa so gostje plesali - vendarle je šlo za "nemški bal", tisti z bolj trdimi koleni pa so raje ob jedači in pijači navezovali stike in morda sklepali nove posle. Kar so ponudili na pladnjih, je šlo vsem zlahka po grlu - od krompirjeve solate z drobnjakom in klobasicami do hobotnice z rukolo, glazirane telečje krače s korenjem in kruhovimi cmoki, mariniranih svinjskih vratov in bavarskih krem. In še mnogo drugega.

Portorož je tako doživel dobrodošlo novost, prireditev, ki bo zagotovo odprla še kakšna nova vrata priložnosti slovenskim podjetjem na nemškem trgu in obratno. Nič čudnega torej, da je Ranztnova že ob pozdravnem nagovoru, še preden so goste zasrbele pete v ritmu valčka, obljubila: "Prihodnje leto se znova vidimo na drugem nemškem balu!"