Franci Planinšek v oddaji Od blizu z Vesno Milek (povezava do oddaje spodaj). Foto: MMC RTV SLO
Franci Planinšek v oddaji Od blizu z Vesno Milek (povezava do oddaje spodaj). Foto: MMC RTV SLO

Lepo (2015), ki ga je pokojni Planinšek napisal s prispevki Nevia Medveda, Igorja Višnjarja, Marije Pfeifer, Vesne Milek, Vesne Godine in Edvarda Kovača, morda najbolje ponazarja kompleksno naravo morda najbolj znanega plastičnega kirurga pri nas.

V njej se je Planinšek lepote, predvsem ženske lepote, lotil na filozofski ravni, tematiko pa prepletel z zgodovino, etiko, staranjem in samo estetsko kirurgijo.

Sorodna novica Umrl je Franci Planinšek

Leta 1962 rojeni Planinšek je bil sicer resda širši javnosti znan predvsem po zadnjem področju, a med stroko je bil izredno cenjen kot mojster rekonstrukcije rok in prstov po hudih poškodbah, prav tako je operiral večje površine telesa po opeklinah in nesrečah. Po lastnih besedah je bil deloholik, študioznež in – perfekcionist, ki je v operacijski sobi rezal, odvzemal, razdiral in popravljal tudi po 17 ur.

Knjižne police njegovega doma so polnile knjige o človeški anatomiji in starogrških kipih, ki jih je proučeval do zadnje izklesane mišice. Istovetil se je z Michelangelovo mislijo "Angela sem videl ujetega v marmor, in klesal sem, dokler ga nisem osvobodil".

"Gre za to, da izkažemo spoštovanje Stvariteljevemu delu pa tudi človeškemu ustvarjalnemu duhu, za skrivne povezave, ki žensko lepoto vzporejajo z lepoto drevesa, lepoto grškega Apolona z abstraktno sliko, lepoto kitajskega lepopisja z arhitekturno stavbo ali morda lepoto sodobnega kipa z dežno kapljico, ki se blešči s travne bilke," pa je zapisal v Lepo.

Planinšek v družbi manekenk na enem od ljubljanskih tednov mode. Foto: Sandi Fišer
Planinšek v družbi manekenk na enem od ljubljanskih tednov mode. Foto: Sandi Fišer

Umetnost lepote

Bil je do neke mere tudi kontroverzna osebnost, kar verjetno pritiče vsakomur, ki se loteva "popravkov Stvariteljevega dela", če parafraziram odlomek iz njegove knjige.

Področje estetske kirurgije je zelo spolzko področje, kjer ves čas hodiš na tanki liniji med psihologom in kirurgom, med izpolnjevalcem včasih popolnoma nerazumnih impulzov človeške nečimrnosti in angelom v belem, ki lahko odpravi boleče sledi na telesu, bodisi prirojene bodisi kot posledica nesreč.

"Umetnost lepote mora biti osnova vsakršne lepotne kirurgije, kakor je poznavanje anatomije osnova medicine na splošno. Odpraviti neko pomanjkljivost terja upoštevanje celote," je zapisal v knjigi.

O odraščanju "ob gnoju"

Tudi sam Planinšek je prehodil na neki način podobno pot kot njegove stranke – iz plahega, tihega in zadržanega otroka iz kmečke družine se je razvil v enega vidnejših predstavnikov slovenske družbene smetane, bil je poročen z modno oblikovalko Urško Draž, pred leti pa je prejel tudi priznanje za najbolje oblečenega Slovenca.

Kot ideal so mu služili antični proporci, ki jih je poveličeval tudi Michelangelo. Foto: AP
Kot ideal so mu služili antični proporci, ki jih je poveličeval tudi Michelangelo. Foto: AP

"Veste, zakaj se danes rad lepo oblečem? Ker se kot otrok nisem mogel. Če si odraščal ob gnoju, je pač tako," je dejal leta 2015 za revijo Ona.

Tudi ni skrival, da si redno vbrizgava botoks, ki ga je označil za nujno zlo. "To je isto, kot da rečeš: 'jaz nočem imeti plomb', kar pomeni, da imaš črvive zobe in si zanemarjen. Botoks je nujno zlo!" je podal primerjavo.

"Sam sebi sem bil prvi pacient. Sebe ne bom nikoli tožil. Najprej sem ga dal sebi in svojim, potem pa sem začel delati na drugih. To je bilo že leta 1999. Ne staram se. To je edina stvar, ki jo delam. Preprečujem staranje," je povedal za Slovenske novice leta 2016.

Za naravne proporce, ne Kim Kardashian

Planinšek je bil sicer velik estet in je vedno zagovarjal estetske popravke, ki sledijo naravnim telesnim razmerjem, "ne pa kardashianski disproporcionalnosti". "Držim se tega, da če me nekaj prosijo in mi ni všeč, tega ne bom izvedel, ker predvidevam, da tudi njim, ko bodo odrasle, ne bo več všeč. Ker jaz že vem, kaj je lepo in kaj ne," je dejal o svojih mlajših pacientkah.

Planinšek s sinom Jakobom, ki se mu je rodil v zakonu z oblikovalko Urško Draž. Foto: Sandi Fišer
Planinšek s sinom Jakobom, ki se mu je rodil v zakonu z oblikovalko Urško Draž. Foto: Sandi Fišer

Prah pa niso dvigovale samo njegove izjave brez dlake na jeziku, ampak tudi dogodek, zaradi katerega je leta 2013 prejel izredno odpoved na UKC-ju Ljubljana. Takrat je namreč v operacijsko sobo vodil svojega 14-letnega sina Jakoba in vztrajal, da ta sodeluje pri operaciji. Pacient za to ni vedel.

"Res sem v operacijsko sobo pripeljal sina, ki pa ni otrok, to je odrasel in talentiran fant, ki je višji od mene. Ali je pomembno, ali je polnoleten ali ne? Imaš tudi nekoga, ki je talentiran, pa vseeno igra klavir, čeprav ni polnoleten," je za Žurnal24 takrat povedal Planinšek. Po njegovih besedah je šlo zgolj za manjši operativni poseg, šivanje kože. Planinšek je prekinitev odpovedi skušal izpodbijati na vrhovnem sodišču, a je tožbo izgubil.

Pripetljaj mu kljub temu kariere ni uničil. Kot je leta 2015 za Ono zapisala Nika Vistoropski: "Planinšek je Michelangelo izpod Alp, ki zmore še pod tako zamaščenim vampom najti obris trebušnih mišic in iz povprečnega Janeza narediti model za naslovnico revije Men’s health. Ko gledam telesa žensk, ki jih je preoblikoval, postane ideja tistega, kar ti je dal Bog, kompletno bedna. Bog očitno pojma nima. Tole, kar dela Planinšek, je mnogo bolj dodelano."

Franc Planinšek