Ime leta je Anita Ogulin. Foto: BoBo
Ime leta je Anita Ogulin. Foto: BoBo

"Šokirana sem do konca. Toliko kandidatov, ki so ponesli Slovenijo v svet z znanostjo in športom, toliko dobrih dejanj. Da se med temi pojavi moje ime ...," je v prvem odzivu povedala Anita Ogulin.

"Ime leta ni samo moje ime. Je ime mojih sodelavcev. Nobene lepe zgodbe ne moreš delati sam. Imam čudovito ekipo sodelavcev," je poudarila.

Na tisoče otrok in družin zaradi dejavnosti Anite Ogulin in ZPM-ja ni lačnih, imajo streho, plačane položnice, oblačila obutev šolske potrebščine. Dobili so tudi računalnike za šolanje na domu in priložnost za razvoj talentov, stopili na smuči ali videli morje, so na Valu 202 zapisali v obrazložitvi.

ZPM Ljubljana Moste – Polje je ena najbolj zaupanja vrednih dobrodelnih organizacij, njihov najbolj prepoznavni program Botrstvo je pomagal skoraj 11.000 otrokom in njihovim družinam.

Vsak ponedeljek novo ime tedna

Poslušalci Vala 202 so celo leto izbirali izjemne posameznike, ki so jih navdihovali s svojimi znanstvenimi in športnimi dosežki, humanitarnostjo ter ustvarjalnostjo. Ime leta 2021 je odločilo dvanajst finalistov, ki so z glasovanjem izbrali tistega, ki si je po njihovem mnenju ta naziv najbolj zaslužil.

Ime leta 2021 bo znano v četrtek, 23. decembra. Foto: Radio Slovenija
Ime leta 2021 bo znano v četrtek, 23. decembra. Foto: Radio Slovenija

Celoletno ponedeljkovo izbiranje imena tedna je sicer tesno povezano s humanitarnim projektom Botrstvo – Val 202 z ZPM Ljubljana Moste - Polje sodeluje od marca 2012.

Sorodna novica Ime leta 2020 je Srečko Šestan

Poslušalke in poslušalci v okviru tega z glasovanjem za kandidate prek SMS-sporočil prispevajo en evro za socialne ogrožene otroke. Botrstvo je postalo največji program za pomoč otrokom iz vse Slovenije, z njim pa je pomoč dobilo 11.390 otrok, ki so prejeli pomoč 9266 botrov, skupno je bilo zbranih več kot 24 milijonov evrov pomoči.

Program popestril koncert Koala Voice

Tradicionalna prireditev, ki vsako leto decembra zaokrožuje celoletni projekt Ime tedna, je potekala iz studia Vala 202. Celodnevni radijski program, ki ga je vodil Rok Kužel, je bil tako posvečen dvanajstim nominirancem za Ime leta.

Radijsko frekvenco je popestril tudi krajši akustični koncert polovice zasedbe Koala Voice. Člana skupine Manca Trampuš in Domen Don Holc sta dobrodelnemu programu Botrstvo – Val 202 podarila podpisano kitaro.

Izbor je popestril koncert skupine Koala Voice. Foto: Radio Koper/Saša Huzjak
Izbor je popestril koncert skupine Koala Voice. Foto: Radio Koper/Saša Huzjak

Kdo so bili nominiranci v letu 2021?

Letošnji kandidat za ime leta je poleg drugih tudi ime januarja – predsednik društva Duh časa, Matjaž Ugovšek, ki s prostovoljci v akciji Nihče brez, pomaga otrokom iz socialno ogroženih družin do računalniške opreme za šolanje na daljavo. Ime februarja je igralka Mia Skrbinac, dramska in filmska igralka, ki se je javno izpostavila in spregovorila o tem, da je bila med študijem na AGRFT žrtev spolnega nadlegovanja in tako opozorila na nujnost ničelne tolerance do nasilja v družbi. Kot ime marca se nominirancem pridružujeta tudi Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, kjer so uspešno izpeljali akcijo zbiranja sredstev za napredno aparaturo izvajanja nove tehnike celične terapije, in Vojko Gašperut, slikar iz Cereja pri Sv. Antonu, ki slika z usti in ima izjemen opus.

Mesec maj je zaznamovalo ime Anita Ogulin. Za ime junija je bila imenovana Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, v katerem so pred dvema letoma zagnali akcijo #jaztudi in dosegli sprejetje novele kazenskega zakonika po konceptu modela "samo ja pomeni ja". Imeni sedmega in osmega meseca v letu sta športno zaznamovani – ime julija je Tadej Pogačar, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu v cestni kolesarski dirki Sloveniji priboril prvo olimpijsko medaljo v kolesarstvu, ime avgusta pa Janja Garnbret, športna plezalka, ki se je v zgodovino zapisala kot prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju.

Ana Tasič, ime septembra, je humanitarka in smučarska vaditeljica, ki je v Afganistanu sodelovala s tamkajšnjimi športniki, od prihoda talibanov v Kabul pa v sklopu civilne mreže pomaga pri reševanju civilistov. Ime oktobra si je prislužila pisateljica Svetlana Makarovič, prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021, ki je močno zaznamovala tudi slovensko gledališče in šanson, novembrsko ime meseca pa je Gregor Serša, vodja oddelka za eksperimentalno onkologijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer začenjajo prvo fazo klinične študije novega genskega zdravila za zdravljenje raka. Praznični december je zaznamoval Gregor Lampelj, prostovoljni gasilec in najemnik lokala Ribiški dom Vevče, ki je konec novembra pred zanesljivo utopitvijo rešil starejšo občanko.