Kurentovanje na Ptuju bo prvič potekalo pod okriljem Unesca. Foto: BoBo
Kurentovanje na Ptuju bo prvič potekalo pod okriljem Unesca. Foto: BoBo

Osrednji dogodek že od sobote trajajočega festivala v najstarejšem slovenskem mestu je bila prav povorka, na katero je prišlo 50.000 obiskovalcev, udeležil pa se je je tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki je častni pokrovitelj letošnjega Kurentovanja. Za prav posebno vzdušje so znova poskrbele izvirne karnevalske skupine iz Slovenije in tujine ter številni satirični liki, glavne zvezde pa so bili seveda kurenti.

Kot je za Radio Slovenija poročala Gabrijela Milošič, je letošnje Kurentovanje prvič uradno potekalo pod okriljem Unesca. Letošnji že 17. princ karnevala Darko Cafuta, kurent oziroma korant že od mladih nog, je dejal, da ima vsako leto novo ježevko z robci. Ježevko si pravi kurenti naredijo sami.

Več povork, tudi tista v Idriji, je potekalo že v soboto. Foto: BoBo
Več povork, tudi tista v Idriji, je potekalo že v soboto. Foto: BoBo

Princ karnevala je bil na čelu mednarodne karnevalske povorke, v kateri je bilo na ogled več kot 2.000 mask iz enajstih držav – od tradicionalnih s kurentom na čelu do karnevalskih, ki znajo dobro orisati domače družbeno, zlasti politično dogajanje.

Pustni karneval v Cerknici

V Cerknici Butalci, v Cerknem laufarji

V Cerknici so že na debeli četrtek oblast prevzeli Butalci, vrhunec dogajanja pa je bil današnji pustni karneval, ki se je kot vselej začel "točno okoli 12.32". Tam so bile vse znamenite cerkniške maske od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerka iz Cerkniškega jezera. Tokratni karneval je potekal pod naslovom Hojladrija, ribičija.

Osrednje dogajanje na Cerkljanskem je bilo s pustno sodnijo na tradicionalni Laufariji v Cerknem. Glavni lik v laufarski družini je Pust, ki spada v skupino arhaičnih mask. Ker simbolizira zimo, ga je po verovanju naših prednikov treba usmrtiti, zato se bodo tamkajšnje pustne prireditve po povorki znova končale na pustni torek z obsodbo in usmrtitvijo Pusta. Ob 14.00 so se laufarji v sprevodu podali na glavni trg, kjer je cesarsko-kraljeva sodnija prebrala obtožnico pustu – kalamón. Ta je napisana v cerkljanskem narečju. V njej so pusta obtožili za vse neumnosti, pregrehe in traparije, ki so se zgodile od lanskega pusta, in ga obsodili na smrt z "bôtom po glavi", kar na pustni torek tudi izvršijo.

Čas za pustne šeme po vseh državi

V Prlekiji je bila danes največja prireditev Fašenk v Lotmerki, ki se je začel z otroškim pustnim rajanjem, sledila pa je povorka na Glavnem trgu, kjer so se predstavile skupinske maske z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo lokalna društva.

Na Gorenjskem je bilo veselo na Bledu, kjer je potekal karneval s povorko, v kateri so sodelovala društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami. Največja povorka v tem delu Slovenije, ki jo tradicionalno že 30. pripravljajo Godlarji, pa je potekala v Šenčurju.

Prvačka pleh muzika v Prvačini. Foto: Aleksandra Saksida
Prvačka pleh muzika v Prvačini. Foto: Aleksandra Saksida

Na Obali sta povorka in rajanje potekali v Izoli, v Piranu pa je letošnje pustovanje potekalo v znamenju Tartinija, saj je na trgu, ki nosi njegovo ime, ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno-beneškem slogu in revijo beneških mask.

V Prvačini na Goriškem "Prvačka pleh muzika" na pustno soboto ohranja zlahtno tradicijo pustovanja z igranjem in sprehodom muzikantov po vasi. Pihalni orkester ima svojevrsten glasbeni rekord, ustanovili so ga že davnega leta 1752. Glasbeniki so najraje igrali za ples in veselje, še danes pa z glasbo spremljajo pomembne mejnike v življenju vasi.

Na Koroškem pa je bil pustni karneval danes v Slovenj Gradcu. Največje pustovanje na Dolenjskem so priredili v Kostanjevici na Krki, kjer so v sklopu tradicionalne Šelmarije oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko.

V soboto so pustne povorke med drugim potekale v Ljubljani, Idriji, Markovcih, Litiji in Drežnici.