Prav veliko tujcev prazničnih dni v Sloveniji ne bo preživelo. Foto: BoBo
Prav veliko tujcev prazničnih dni v Sloveniji ne bo preživelo. Foto: BoBo

Kako ravnajo v občinah? Kako kaže božično-novoletnim sejmom v naši bližini?

V Novem mestu bosta za tiste, ki izpolnjujejo pogoje PCT in razdaljo, med drugim na voljo drsališče in adventni sejem. Direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac je dejal: "Za adventni sejem bomo zgradili ograjo in tudi označili vstop in izstop iz sejmišča. Ta načrt smo naredili po priporočilih na inšpektoratu in tudi pri NIJZ-ju."

V Mariboru nimajo pravega sejma, pač pa tržnico, to je 15 hišk na 700 kvadratnih metrih. Morali so jo ograditi, zato z razočaranjem omenjajo manjšo ponudbo in obisk.

V Celju pa tržnice, ki so jo razpršili po ulicah, ne nameravajo ograditi, sicer bi lahko zaprli mestno središče. Kristjan Erjavec z Zavoda Celeia je pojasnil: "Pri samem postavljanju tržnice smo zasledovali to, da razpršimo celotno tržnico na več lokacij, se pravi po ulicah celotnega mestnega jedra. S tem želimo doseči, da se ljudje v skupinah ne bodo tako srečevali."

Sorodna novica Slovenska mesta se ovijajo v praznične luči ‒ dogodki odvisni od covidnih ukrepov

Glede obiska božičnih sejmov v tujih prestolnicah je še nekaj negotovosti, tudi brez različice omikron. Jože Režonja iz Relax Turizma je dejal: "Avstrija bo zaprta do 13. decembra, po tem datumu pa upajo, da bodo vsaj prireditve, božične sejme, v omejenem obsegu organizirali – seveda pod strogim upoštevanjem vseh ukrepov."

Turistični vodniki, ki vodijo tujce pri nas, pa ugotavljajo odpovedi vodenih ogledov, odkar je Slovenija obarvana rdeče. Mateja Kregar Gliha je opozorila: "Moji kolegi so bili na sejmih v tujini in moram priznati, da ko povedo, da so iz Slovenije, je prvi odziv: 'Vi ste pa tisti, ki imate takšne težave z neprecepljenostjo.' To za njih ni dober znak."

Trenutno torej kaže na tržnice in sejme v ogradah, na manjšo ponudbo, domače goste in morda peščico tujih obiskovalcev.