Nives je svojo dogodivščino, ki jo vodi na izbor za Mis sveta, začela na zagrebškem letališču. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nives je svojo dogodivščino, ki jo vodi na izbor za Mis sveta, začela na zagrebškem letališču. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nives Orešnik
Z njo sta odpotovala tudi dva večja kovčka, dva manjša in osebni računalnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nives Orešnik
Od misice sta se poslovila tudi predstavnika organizatorjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Ni treme, je pa prisotna razburjenost. Jaz mislim, da bom šele, ko bom na Kitajskem, dojela, kaj se dogaja - da sem tam," je za MMC tik pred odhodom dejala Nives. Na izbor je odpotovala sama.

Organizatorja sta bila namreč na prošnjo lastnice licence za tekmovanje Mis sveta Julie Morley prisiljena nacionalni izbor organizirati po hitrem postopku - zato sta se tudi odločila za skromnejšo izvedbo (pomanjkanje časa pa je bil tudi vzrok, da je misica odletela z zagrebškega letališča). Za najlepšo Slovenko je bila tako izbrana 1. julija na uradnem zaključnem castingu v enem izmed hotelov sredi prestolnice. Takrat pa se je z velikim pospeškom začela odvijati zgodba naslednice Lane Mahnič Jekoš.

Na zagrebškem letališču se je od Nives poslovila ožja delegacija, na čelu s predstavnikoma organizatorjev izbora (Agencije Queen in AMC Studia). "Sploh zadnja dva dneva sta bila zelo stresna. Včeraj smo še zaključevali z obleko. Treba je bilo sestaviti 'stylinge' za Kitajsko. Vse stvari spakirati. Urediti vse zadeve s kovčki in s kilogrami - kar nam je vzelo veliko energije. Še danes zjutraj. Ampak nam je vse uspelo urediti," je dejala 20-letna Mariborčanka pred začetkom svoje poti, ki jo iz Zagreba vodi v Istanbul in od tam proti Pekingu in letošnjemu središču lepote - Ordosu.

Najbolj dragocen kos njene prtljage je zagotovo obleka, ki jo je oblikovala Jerneja P. Zhembrovskyy. "Obleka je zelo lepa. Črne barve. Res elegantna. Modna. Res super obleka. Veličastna. Meni je zelo všeč. Zelo se dobro se počutim v njej," je bila skromna v opisu obleke Nives.

Lepotice mesec dni na Kitajskem
Slovensko mis skupaj s preostalimi 121 lepoticami z vsega sveta v prihajajočem mesecu dni čakajo številni družabni in tudi tekmovalni dogodki. V Ordosu - mestu sredi puščave - ki je del Notranje Mongolije, avtonomne regije v sklopu Ljudske republike Kitajske, bo (z nekaj dnevi potovanj po drugih delih Kitajske) preživela malo več kot mesec dni.

Nives je do zdaj najdlje letela do Miamija, je dejala za MMC. Odhod na Kitajsko pa je neke vrste tudi dopust: "Za letos nisem imela nič natančno načrtovanega. Rada pa grem na dopust v Egipt ali Turčijo. To so moje najbolj priljubljene destinacije," je pojasnila za MMC.

Nives se bo predstavila s plesom
Po začetnem spoznavanju in vajah lepotice prava večja preizkušnja čaka 24. julija, ko bo potekala otvoritvena slovesnost. Med svojim bivanjem na Kitajskem bodo dekleta obiskala Hong Kong, Sanjo in Šanghaj. Že tradicionalno se bodo pomerile za nagrado modnega oblikovalca, naziv mis talenta, športa, Beach Beauty, top modela in lepote z namenom (Beauty with a Purpose). Omenimo, da bo na tekmovanju za mis talenta študentka slikarstva predstavila plesno kombinacijo hip hopa in džeza, ki jo je zanjo sestavil Jure Kranjc.

Vrhunec dogajanja za vse lepotice bo 18. avgust, ko bo Venezuelka Ivian Sarcos predala krono in lento svoji naslednici. Ne glede na izid pa se bo Nives vranila v Slovenijo 20. avgusta.

Spodaj si lahko v celoti ogledate pogovor, ki smo ga posneli z Nives na zagrebškem letališču, in nekaj fotoutrinkov.