Fotografija je nastala na stadionu v Den Haagu, kjer je Maja pred 7.000 ljudmi zapela ameriško himno.
Fotografija je nastala na stadionu v Den Haagu, kjer je Maja pred 7.000 ljudmi zapela ameriško himno. "Predlagal me je moj učitelj petja in organizatorjem sem morala poslati nekaj svojih posnetkov in nato so izbrali mene. Šlo je za nogometno tekmo med Nizozemci in Američani. Bila sem zelo počaščena," je povedala Maja. Foto: osebni arhiv

Včasih težko poslušam posnetke za nazaj, saj sem do svojega petja zelo kritična.

Maja si je v tujini vzela čas zase. Foto: osebni arhiv
Maja Keuc
Maja verjame, da bo Hannah na izboru za Pesem Evrovizije svoje delo opravila odlično. Foto: MMC RTV Slovenija/Sandi Fišer

Štajerka je priznala, da je študij petja na Nizozemskem precej zahteven, vendar dodaja, da je bila to ena izmed najboljših odločitev v njenem življenju. Poleg študija ji veliko časa vzamejo tudi obiski domovine, kamor se je v preteklem letu večkrat morala vrniti zaradi delovnih obveznosti, pa tudi potovanja na Švedsko, kamor se rada odpravi na obisk k svoji novi ljubezni.

Več o tem, kaj nam je povedala Maja, pa lahko izveste v spodnjem intervjuju.

Na Švedsko pogosto potujete zaradi svojega fanta Jonaha Nilssona. Nam lahko zaupate, kako sta se spoznala?
Videla sem ga na YouTubu in prijel me je neki čuden občutek. Glasbeno me je noro navdušil in tudi njegova energija mi je zelo ustrezala. In kadar se Keuc za nekaj odloči, Keuc po to tudi gre (smeh). In sem si rekla: 'Poslušaj svojo intuicijo in bodi malo nora, kaj pa lahko izgubiš, razen tega da ne poskusiš?' In tako sem šla na Švedsko, kjer sva se tudi spoznala, in po petih minutah ugotovila, da se zagotovo ne vidiva zadnjič. On je čudovita oseba in nekdo, ki bo svetu glasbe prispeval veliko kakovost. Zares ga občudujem, podpiram in je odlična spodbuda, da se tudi sama trudim in delam.

Že osem mesecev živite na Nizozemskem. Ste že postali "tipična" Nizozemka in se po mestu prevažate s kolesom ter imate na balkonu posajene rože?
Prevažala sem se s kolesom, dokler mi ga niso ukradli. Rož pa žal ne morem imeti, ker nimam takšnih oken. Jih imajo pa zato drugi, kar je zelo lepo videti. Zares imajo urejena okna in okolico.

Kakšen pa je sicer utrip mesta Rotterdam?
Rotterdam ni mesto, v katerem bi živela, to vsekakor. Je preveč industrijsko, poslovno mesto. Amsterdam mi je veliko bližje - ali pa Utrecht.

Kakšen naziv boste imeli, ko končate študij?
Master of the voice. Takoj bom lahko profesorica petja, vendar si želim študij nadaljevati še v kakšni drugi državi. Bomo videli, veliko se lahko še zgodi v štirih letih.

Kaj si zdaj mislite, ko poslušate svoje stare posnetke?
Včasih težko poslušam posnetke za nazaj, saj sem do svojega petja zelo kritična. Sploh kadar napreduješ, se spoznavaš z različnimi tehnikami, načini petja, po drugi strani pa sem vesela, ker delam korake naprej, in ne nazaj. To je pot, ki jo je treba sprejeti kot naravni del življenja.

Katere so bile vaše največje napake pri petju, na katere vas opozarjajo profesorji?
Nisem imela napak, lahko pa bi kaj naredila drugače. Ne skušajo me spraviti v neki kalup ali način petja, ampak mi želijo predstaviti različne možnosti in tehnike, ki jih lahko uporabim. Odpirajo mi obzorja in z veseljem se lotevam stvari tudi na drugačen način, kot sem ga bila vajena. Spoznavam možnosti svojega vokala in z veseljem treniram tehnične sposobnosti.

Oktobra ste na TV Slovenija dejali, da imate novo glasbeno skupino. Lahko poveste kaj več o tem?
Za zdaj eksperimentiramo in delamo svoje pesmi, vendar nam zaradi moje odsotnosti ni uspelo veliko narediti. Ta čas študija sem si vzela za eksperimentiranje v glasbi in iskanju sebe - kaj je tisto, v čemer se najbolje počutim, lahko najboljše odpojem in predstavlja mene kot Majo Keuc. Vzela sem si čas. In tako je tudi prav, če želiš nekaj početi na dolgi rok in profesionalno.

Bliža se Evrovizija. Ali kaj spremljate dogajanje v povezavi s tem?
Bolj malo, ker končujem prvi letnik in se nam vsem rahlo "fecla".

Kaj menite o Hannah in njeni pesmi?
Hannah je odlična pevka in bo svoje delo opravila dobro. Želim ji vso srečo in veliko potrpežljivosti.

Nizozemci letos ponujajo znano ime - Anouk. Kako visoko segajo njihove želje?
Anouk je zelo priznana in cenjena pevka na Nizozemskem. Nisem prepričana, ali bo njena pesem naredila preboj za višjo uvrstitev, vendar se pustimo presenetiti.

Včasih težko poslušam posnetke za nazaj, saj sem do svojega petja zelo kritična.