Kardeljevo ploščad v Ljubljani so zavzeli mladi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Kardeljevo ploščad v Ljubljani so zavzeli mladi. Foto: BoBo/Borut Živulović

Škisova tržnica velja za največjo študentsko prireditev na prostem pri nas. Letos se predstavlja 55 od 59 študentskih klubov v Sloveniji, pričakujejo pa okoli 15.000 ljudi, kar je nekaj manj kot v preteklih letih, a glede na vreme še vedno odlično, je za STA dejal vodja prireditve Tilen Hvala. Lani je bila sicer obiskanost z 28.000 udeleženci rekordna.

Prireditev so s tradicionalnim mimohodom študentskih klubov in organizacij odprli ob 12. uri. "Kljub dežju je danes naš dan, dajmo ga izkoristiti," je študente nagovorila predsednica Zveze Škis Teja Vogrinec. Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Marike Grubar pa je povedala, da je danes praznik "študentskih klubov, praznik mladosti, mladostne razigranosti in mladostne odgovornosti".

Odprtja se je udeležil minister za obrambo Marjan Šarec, ki je študentom dejal, da je vreme pravšnje za veselje. Zbrane sta pozdravila tudi bivši predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski podžupan Boštjan Koritnik.

Popoldne se bodo obiskovalci lahko sprehajali med stojnicami študentskih klubov in se seznanili z lokalnimi specialitetami z vseh koncev Slovenije, zvečer pa uživali ob dobri glasbi. Zvrstile se bodo tudi razne študentske igre in tekmovanje za mlade glasbene skupine Škisolov.

Prireditev moči dež, a mladim ni mar. Kot je duhovito dejal eden izmed udeležencev za TV Slovenije: "Ni slabega vremena, je le slaba oprema." Tudi drugi so zagotovili, da "niso iz sladkorja" in da "se ne bodo dali".

Na glavnem odru nastopajo različni glasbeni izvajalci, med drugim tudi Big Foot Mama, Pero Lovšin, Orleki in Društvo mrtvih pesnikov. Na elektroodru obiskovalce zabavajo ustvarjalci elektronske glasbe.

Geslo letošnje Škisove tržnice, ki bo v znamenju rumene in roza barve, se glasi Pridi, občuti, zasij. Barvi, ki bosta obarvali dogodek, simbolizirata mladost, razigranost in prijateljstvo. Prepletanje slovenske in mednarodne kulture in kulinarike bo obiskovalcu ponujalo nepozabno doživetje ves dan, so dejali organizatorji.

26. Škisova tržnica