Stisk roke je v času pandemije covida-19 nezaželen. Foto: Pixabay
Stisk roke je v času pandemije covida-19 nezaželen. Foto: Pixabay

O tem je predavateljica in svetovalka za poslovno komunikacijo in protokol, dolgoletna vodja slovenskega protokola Ksenija Benedetti, spregovorila z voditeljico Poročil Katarino Braniselj.

Če začneva pri povsem vsakdanjem življenju: v družbi smo nekomu predstavljeni, navadno smo se rokovali, zdaj se ne moremo, kaj zdaj? In kaj vi opažate, katere so še druge največje dileme, ki jih bontonu postavlja epidemija?
Danes res nastaja zmeda, ker rokovanja ni več. Nekateri pa še vedno samodejno ponudijo roko. Našli smo alternative, ki so lahko komu všeč, komu malo manj. Ena najbolj uporabljenih je komolčenje. Zanimivo je, da smo se na začetku vsi malce nasmihali, saj nismo bili tega navajeni. Danes mislim, da je to sprejeto namesto rokovanja. Ni pa nujno, da povsod, zato, kot sem rekla, nastaja zmeda. Spremenile so se tudi druge stvari, ena mogoče na dobro, in to je ta, da je bilo nekaterim težko ohranjati poslovno medosebno razdaljo in so vdirali v osebni prostor človeka. Korona je poskrbela, da smo danes res narazen, kar pa seveda ni dobro za osebne odnose.

Verjetno je v poslovnem svetu in z novimi oblikami komunikacije – veliko več smo na spletu – tudi poslovna komunikacija na preizkušnji ...
Veliko stvari se je preselilo na splet, tudi sestanki, ki potekajo prek različnih aplikacij, so nekaj vsakdanjega. Ampak so tudi nevarni, saj nam lahko spodrsne. Ko smo recimo doma v copatih, v spodnjem delu trenirke in imamo neki poslovni sestanek, nas to včasih zavede, da tudi ne toliko primerno poslovno komuniciramo. In to je nevarnost.

Kje pa je rešitev, si nadenemo obleko doma?
Zgornji del zagotovo, saj če imate sestanek, se je tudi zgoraj treba urediti, se je treba naličiti. Ravno tako, kot če bi se srečali v živo.

Kaj pa protokol na najvišji ravni? Predstavljam si, da je tudi tam ogromno sprememb, in Slovenija je ravno pred nekim izzivom – predsedovanjem Svetu Evropske unije.
Kot ste opazili, na začetku ni bilo nobenih obiskov, nobenih sprejemov ... Zdaj so se poiskale neke alternative, se je protokol prilagodil in izvajajo dogodke razmeram primerno: z maskami, na ustrezni razdalji, v skrčenem obsegu. Upam, da bodo med predsedovanjem ministrska in druga srečanja potekala v živo, ker vseeno je osebni stik čisto nekaj drugega kot stik prek spleta.

Bi znale te razmere na dolgi rok vplivati na protokol, da bi se prav ukoreninjena pravila spremenila?
Videli bomo, koliko časa bo korona z nami. Mislim, da se iz teh prilagoditev lahko vzame tudi nekaj dobrega, recimo da se kakšna nenujna potovanja ne izvedejo in se pogovori izvedejo na daljavo.

Kako je epidemija spremenila bonton in protokol?