Organizator festivala je STIK Laško, pri projektu pa, jasno, sodeluje tudi tamkajšnja pivovarna. Foto: Organizator/Anže Krže/Mediaspeed
Organizator festivala je STIK Laško, pri projektu pa, jasno, sodeluje tudi tamkajšnja pivovarna. Foto: Organizator/Anže Krže/Mediaspeed

Organizator festivala Center za šport, turizem, informiranje in kulturo (STIK) Laško, ki ga vodi Tina Belej, letos uvaja novosti na področju trajnosti. Kot je povedala direktorica, so Slovenske železnice – te bodo ob nakupu vstopnice ponujale povratno potovanje iz katerega koli kraja v Sloveniji za štiri evre, vozovnica pa bo veljala še v nedeljo – le eden izmed ključnih partnerjev, ki omogoča trajnostno in varno mobilnost. Obiskovalce spodbujajo, da se na festival odpravijo peš, s kolesom ali z vlakom, saj se v času festivala mesto zapre za promet.

Na prireditvi se bo pijača točila izključno v povratne plastične kozarce (zanj bo treba plačati dva evra kavcije, ki ju dobi uporabnik nazaj ob vrnitvi kozarca), saj je je cilj projekta čim manj obremenjevati okolje in lokalno skupnost.

Festival bo temeljil na melodijah slovenskih glasbenikov, med drugim bodo nastopili Magnifico, Big Foot Mama, Jan Plestenjak, Polkaholiki, Nika Zorjan in Luka Basi, oder pa bodo zavzeli tudi tuji glasbeniki, je povedal programski direktor Urban Centa. Organizatorji sicer glavnega gosta (šlo naj bi za "eno največjih plesnih skupin vseh časov, z ducatom uspešnic, ki so osvajale lestvice v šestih desetletjih") še niso razkrili.

Urban Kramberger iz Pivovarne Laško pa je pojasnil, da bodo trajnost dosegli tudi s poudarjanjem odgovornega pitja piva med obiskovalci ter z dostopno ceno pijače in jedače. "En dan pred festivalom bomo začeli tudi z dnevom Laščanov, kjer bomo imeli dan odprtih vrat," je povedal Kramberger in domačinom ter vsem ljubiteljem piva predlagal obisk pivovarne Laško.

Laški pjes. Foto: Organizator
Laški pjes. Foto: Organizator

Organizatorji sicer največ stavijo na svojo novo kulinarično pridobitev, imenovano laški pjes, ki je plod lokalnih proizvajalcev.

Festival Pivo in cvetje bo trajal tri dni, in sicer od 14. do 16. julija. Za prebivalce občine je obisk brezplačen, medtem ko morajo drugi kupiti vstopnico. Dnevna bo letos znašala osem evrov, dvodnevna pa 15 evrov na osebo. Največ dogajanja bo pozno popoldne oz. zvečer, v popoldanskem času pa bo poskrbljeno tudi za zabavo otrok z različnimi delavnicami in predstavami, je razložila Belej. Prihodek od vstopnine se bo investiral v program, manjši del pa tudi v projekte lokalne skupnosti, je razložila.

Za največje navdušence bodo sicer organizirali tudi t. i. party vlak iz Ljubljane, letošnja novost pa bodo tudi štirje uradni ogrevalni dogodki v različnih slovenskih regijah, so še pojasnili organizatorji.

Festival Piva in cvetja je bil zasnovan leta 1964, na začetku pa se je imenoval Cvetje in pivo, saj so bolj kot pivo slavili cvetje in imeli cvetlične razstave, je na novinarski konferenci spomnila direktorica.