Nad Ljubljanico. Foto: Sandi Fišer
Nad Ljubljanico. Foto: Sandi Fišer

Že četrto leto je prestolnica gostila tekmovanje športnih plezalcev v balvanskem plezanju. Zadnja tri leta je bil plezalni šov na Kongresnem trgu, letos pa se je sklepni del dogajanja preselil nad Ljubljanico, na lebdečo oziroma visečo ploščad nad reko.

Večerni šov, ki je na obrežje reke na Bregu pri Šuštarskem mostu, privabil lepo število obiskovalcev, je upravičil pričakovanja. Organizatorji in tekmovalci so kljubovali oprimkom in dežju, uvodnem nalivu. Ta je za pol ure zamaknil začetek šova, ki je bil tako popolnoma v znamenju vode.

Največja zanimivost je bila sama tekmovalna ploščad. To so dvignili nad vodno površino in je visela v zraku, obešena na jeklene vrvi, ki jih je držala v zraku velikanska hidravlična dvižna roka avtodvigala.

Z nogami bingljali v zraku

Plezalci in plezalke so bili postavljeni pred edinstven izziv. V športnem plezanju je treba premagovati višino, navpične stene. Tukaj višinskega vrha smeri kot takega ni bilo – stena je bila postavljena horizontalno, vzporedno z reko pod njo. To pomeni, da so plezalci splezali z vodne površine po lestvi do roba ploščadi ter nato začeli plezati na drugo stran ploščadi, tako da so viseli na rokah in so z nogami bingljali v zraku.

Za uspeh je bila pomembna moč rok, hkrati pa je bilo treba biti najhitrejši pri premagovanju dolžinskih metrov in osvajanju oprimkov. Vsak krog plezanja se je končal s padcem v vodo, ki je imela 17 stopinj Celzija.

Prireditev je pritegnila veliko zanimanja. Foto: Sandi Fišer
Prireditev je pritegnila veliko zanimanja. Foto: Sandi Fišer

Sočasno sta se merila dva tekmovalca oziroma tekmovalki v tekmi na izpadanje, ki je potekala v več krogih, s finalnima dvobojema v ženski in moški konkurenci na koncu.

V dveh ločenih izločilnih tekmah se je najprej pomerilo 16 tekmovalcev in 16 tekmovalk. Šlo je za posebne povabljence, povabilu se je odzvala večina članov državne reprezentance v športnem plezanju.

Del udeležencev sklepnega šova so določili tudi na podlagi predtekmovanja, kvalifikacij, ki je čez dan zaradi slabega vremena potekalo v treh ljubljanskih plezalnih centrih. Po prvotnem načrtu bi se kvalifikanti sicer merili v uličnem plezanju na različnih lokacijah po središču prestolnice.

Zmagovalec premiernega plezalnega spektakla nad Ljubljanico je Jernej Kruder, ki je v finalnem krogu premagal Anžeta Peharca za zmago v moški konkurenci. Vita Lukan je dobila preizkušnjo v ženski konkurenci, za zmago je bila v finalnem dvoboju boljša od Mie Krampl.

Finalni šov je bil nadgradnja lanske odbojke na Ljubljanici, pri zasnovi in izvedbi pa so se organizatorji iz agencije Extrem naslonili tudi na izkušnje dveh uspešnih projektov, ki so jih izvedli to poletje, in sicer Ljubljana Beach Wolley in finale državnega prvenstva v košarki 3 x 3.

Šov si je ogledala tudi najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret skupaj s trenerjem Romanom Krajnikom. Garnbretova tokrat ni tekmovala, kopanje v Ljubljanici je ni premamilo.

Lukanova in Kruder najboljša na plezanju nad Ljubljanico