Kakšna gneča nad Ljubljano! Foto: Twitter/Tina Hacler
Kakšna gneča nad Ljubljano! Foto: Twitter/Tina Hacler

Pohodniki so se proti Šmari gori pognali pred 5.00, bilo jih je več sto. Ob 11.00 so se jim na Šmarni gori, po podatkih Planinske zveze Slovenije najbolj obiskanem hribu v Sloveniji, pridružili še osnovnošolci. Te so na vrhu pričakali Goran Dragić, Robert Kranjec in Trkaj. S tem pa vzponov še ne bo konec, saj se bodo nekateri pohodniki na vrh po različnih poteh gor in dol vzpenjali in spuščali neprestano ves dan. Med njimi bosta tudi organizatorki in začetnici celodnevnega vzpenjanja na Šmarno goro, Betka Šuhel Mikolič in Metka Albreht, ki skupno pričakujeta več kot 10.000 udeležencev.

Najdaljši dan v letu

Danes se s Sončevim obratom oziroma solsticijem začenja koledarsko poletje, ko je dan najdaljši, noč pa najkrajša. Ob 17.54 bo Sonce najvišje nad ekvatorjem. Sonce je vzšlo ob 5.12 in bo zašlo ob 20.59. Dan bo torej trajal 15 ur in 47 minut, noč pa osem ur in 13 minut.

Od vzhoda do vzhoda

Pohod je del projekta Od vzhoda do vzhoda, ki poleg Šmarne gore podobno skupno čakanje na sončni vzhod organizira tudi na Pohorju, Boču in Sv. Ani nad Ribnico. Na vseh lokacijah so pripravili tudi spremljevalni program in orkester za budnico ob sončnem vzhodu.

Kot je v četrtek za MMC dejala Šuhel Mikoličeva, je dogodek “posledica javne obljube, da bom na Šmarno goro šla 300-krat. Izkazalo se je, da sem šla potem 367-krat, ampak vmes so mi prijatelji svetovali, da bo treba verjetno več vzponov opraviti na en dan, da bom lahko šla na dopust.” Pridružila se ji je še Metka Albreht in odločili sta se, da bosta k pohodu povabili še goste in vse, željne gibanja.

Pohod sta naslednje leto ponovili na Pohorju, lani pa na Sveti Ani nad Ribnico. Letos se dogodek vrača domov v Ljubljano, a organizatorici sta prepričani, da je “seme padlo na plodna tla, v tem pomenu besede, da so drugi slovenski vrhovi, ki so tudi dobro obiskani, pobudo izkoristili in enako akcijo zagnali tudi drugod. Ne pozabite ‒ ni pomembno, kdaj greš, pomembno je, da greš."

Ko vzide sonce. Foto: Twitter/Tina Hacler
Ko vzide sonce. Foto: Twitter/Tina Hacler

Projekt podprli znani Slovenci

Letos se je pobudnicama, ki bosta na Šmarno goro po različnih poteh hodili vse do vzhoda naslednjega dne, pridružil tudi profesionalni gorski tekač Timotej Bečan, ki je letos na 23. tradicionalnem teku Rekord na Šmarno goro s časom 11 minut in 20 sekund postavil nov rekord v teku na ta vrh.

Projekt vsako leto podprejo tudi mnogi znani Slovenci, zato letos za spremljevalni program na Šmarni gori skrbijo Peter Poles, Alenka Godec, Orkester Simfonika Vrhnika, pianist Gašper Konec in Veseli svatje, na Pohorju pa orkester zavoda Šola Luči, Vlado Kreslin in duo Akustični orgazem.

Dogajanje se nadaljuje tudi čez dan. Foto: BoBo
Dogajanje se nadaljuje tudi čez dan. Foto: BoBo

Cilj: pozitivizem

Po besedah Šuhel Mikoličeve je “srčika dogodka nagovarjanje notranje motivacije ljudi. Štartnine za dogodek ni, prijavnina pa je objem najbližjega, to je vse, kar potrebujemo.” Dodaja še, da so ga “ljudje za svojega sprejeli ravno zaradi tega, ker je nevsiljiv”. Cilj projekta je po njenem mnenju, da “spodbuja gibanje in apelira na ljudi, da bi se morali, tako kot jemo in spimo, tudi gibati vsak dan”.

Vzpona na Mariborsko Pohorje na najdaljši dan v letu se je udeležilo več tisoč ljudi, kar kaže, da dogodek, ki je letos potekal tretje leto, pritegne vsako leto več zanimanja. Sončni vzhod so pričakali nekaj minut po 5.00 ob zvokih glasbe Vlada Kreslina pri zgornji postaji Pohorske vzpenjače, od koder je čudovit razgled na mesto.

Na Pohorje nekateri peš, drugi z žičnico

Prvi pohodniki so se odpravili na pot od spodnje postaje vzpenjače okoli 3.00 in vse do 5.00 se je do vrha vila neprekinjena množica ljudi. Ko je na cilju legenda slovenske glasbe Vlado Kreslin ob sončnem vzhodu zapel svojo balado Nekega jutra, ko se zdani, je bilo območje med zgornjo postajo vzpenjače in Hotelom Bellevue polno ljudi, piše STA.

Nekateri obiskovalci so si pot navzgor skrajšali s krožno-kabinsko žičnico, ki je s polovičnim popustom neprekinjeno vozila od 4.00. Po navedbah pristojnih v Marpromu so do 8.00 prodali že več kot 2000 vozovnic za vožnjo.

Po besedah predsednice društva Top Martine Rauter so z odzivom izredno zadovoljni in ga nameravajo prirejati tudi v prihodnje, s tem da bo verjetno treba zaradi množičnosti pristopiti nekoliko drugače k organizaciji. "Škoda bi bilo nekaj takega opustiti. Mene osebno k temu vodi ljubezen do Pohorja, s katerim res delim enkratno zgodbo. Tu se mi res dogajajo same izjemne stvari," je dejala za STA.