Terkaju ne zmanjka navdiha in idej za ustvarjanje. Foto: MMC RTV SLO
Terkaju ne zmanjka navdiha in idej za ustvarjanje. Foto: MMC RTV SLO
Rok Terkaj
Vsakemu obiskovalcu je namenil posebno posvetilo. Foto: MMC RTV SLO

30-letni univerzitetni diplomirani teolog je med bralce poslal knjigo Živ!, ki je pravzaprav zbirka kolumn, ki jih je več let objavljal v prilogi Ona. S prijateljico, oblikovalko Dido Zakelšek, sta vsako kolumno nadgradila z igrivo ilustracijo. "Rdeča nit ostajajo zapisi, ki razkrivajo moj pogled na svet ter se opirajo na odmeve na aktualne dogodke in težave - vedno z mislijo, kako bi lahko naredili nekaj bolje za generacijo, v kateri živimo, in generacije, ki prihajajo za nami in bodo žive še raje Žive!" je zapisal Terkaj. Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Daljši pogovor z Rokom Terkajem - Trkajem boste na MMC-ju lahko prebrali v prihodnjih dneh.

Bombardirajo nas s slabimi novicami
Svoj knjižni prvenec je pospremil z dobro voljo, neizmernim optimizmom, verovanjem, da se v vsakem izmed nas skriva genij, in neusahljivo energijo. "Knjigo sem povezal s položajem, v katerem smo se znašli. Vedno sva dve plati - ali je kozarec poln ali prazen. Ne glede na vse, kar nam govorijo, kakšna je situacija, to ni zadosten razlog, da ne bi bili veseli, da smo živi, ker je življenje enkratno in neponovljivo. Čas, ki ga živimo, si lahko interpretiramo tako, kot nam drugi govorijo, ali pa sami zase. In jaz sem sam sebi rekel, da sem vesel, ker sem živ. To sporočilo bi rad delil med druge, med ljudi, ki z vseh koncev poslušajo le, kaj vse je slabo. Jaz pa iščem razloge, zakaj je dobro biti živ." Ali kot je zapisano na zadnji strani knjige: "Zato si se rodil, da bi bil živ!"

Terkaj je glasbo trenutno postavil nekoliko ob stran, čeprav se je prav z rapom predstavil širši množici. Prvi album V času enga diha je izdal že leta 2003, sledili so še Rapostol (2007), Pasož (2010) in Vse je OK (2013). Za pomoč pri izdaji knjige se je zahvalil dvema ženskama - urednici One Sabini Obolnar in ilustratorki Didi Zakelšek, ki se mu je sama kot zvesta bralka njegovih kolumn ponudila, da jim doda tudi ilustracije.

"Z Rokom se imava rada"
Obolnarjeva je za Terkaja našla same dobre lastnosti: "Najraje ne bi povedala ničesar, saj so Rokove kolumne tako močne, tako polne energije, da ne potrebujejo pripisov, opomb, velikih besed. Naj gre knjiga med ljudi takšna, kot je. Rok ima posebno svežino, idejo, unikatnost, saj se ne predaja kritizerstvu, kar je v slovenskem prostoru redko. Nastavi problem, mu doda besedo ali dve, nato pa vedno najde rešitev. To mi je pri njem zelo všeč," je dejala Obolnarjeva, ki je vsestranskega ustvarjalca opisala kot "magnet za mlade".

Na predstavitvi knjige je bila tudi publicistka in profesorica novinarstva Manca Košir, ki je preprosto dejala: "Z Rokom se imava rada". In nadaljevala: "Takoj sem ugotovila, da je zelo živ človek. Kadar koli preberem njegovo kolumno, se vprašam, ali on prepisuje od mene ali jaz od njega, saj imava zelo podobno radost bivanja, oba se veseliva in v vsakem problemu najdeva svetlobo. Mediji morajo odpreti prostor za svetlobo."

Nekaj utrinkov s predstavitve knjige Živ! si oglejte v galeriji.