Branko Djurić s Tanjo Ribič na rdeči preprogi podelitve oskarjev leta 2002. Foto: IMDB
Branko Djurić s Tanjo Ribič na rdeči preprogi podelitve oskarjev leta 2002. Foto: IMDB
Ita Rina
Ita Rina si je z Obešnjakovo Tončko in Erotikonom nabrala zavidljivo množico oboževalcev.
Donald in Melania Trump
Melania danes živi kot princeska - obdana z zlatom, dragimi kamni in številnimi avtomobili. Foto: Playboy

Da so Slovenci strokovnjaki na mnogih področjih in jih najdemo na številnih uglednih položajih - bodisi v Nasi, bodisi za klopmi elitnega Harvarda, bodisi oblačijo največje svetovne zvezde, je znano.



Poglejmo nekaj tistih, ki so bolj ali manj uspešno poizkušali osvojiti vrh (celuloidnega) sveta.

Prva Slovenka s trumami oboževalcev
V 20. in 30. letih je pot vsem preostalim utirala Ida Kravanja - prva Slovenka z umetniškim imenom (precej bolj svetovljansko zvenečim Ita Rina). Na Krasu rojena Kravanja je nastopala predvsem v čeških in nemških filmih, vrhunec pa doživela z vlogo v Erotikonu (1929) in z vlog nesrečne prostitutke v Obešnjakovi Tončki (Tonka Sibenice, 1930). Oba filma sta bila v vrhu gledanosti tujih filmov v ZDA, kar je Rini prineslo tako želeno povabilo v Hollywood.

Kaj bi Slovenci brez Balkanca?
Branka Djurića - Djurota
verjetno ni treba posebej predstavljati - pri nas je Djuro garantiran recept za uspeh s takimi uspešnicami, kot Teater Paradižnik, Naša mala klinika ter Kajmak in marmelada. Jasno, ne škodi balkanska kri in smisel za humor.

V Sarajevu rojeni igralec/režiser/pisec je dobil okus po Hollywoodu leta 2001 s svojo vlogo v filmski uspešnici Denisa Tanića Nikogaršnja zemlja, ki je osvojila celo tujejezičnega oskarja. Djurić se je skupaj s soprogo, slovensko igralko Tanjo Ribič, sprehodil med največjimi zvezdami po rdeči preprogi Oskarjev. V Hollywoodu je dobil številne ponudbe, Tanja pa pohvale za slog, a nazadnje se je odločil, da mesto angelov (ter botoksa in kapitalistične bitke za preživetje) ni zanj in ostal pri nas.

V naše kinomatografe bi moral kmalu priti njegov najnovejši film, Traktor, ljubezen in rock 'n' roll.

Gospa Donald Trump
Rdečih preprog in trkanja šampanjskih čaš z megazvezdniki pa je že dodobra vajena Melanija Knavs.

Najbolj znana Sevničanka in verjetno najbogatejša Slovenka je kot supermodel odšla v 90. letih v New York, upajoč na manekensko slavo, ulovila pa največjo ribo: nepremičninskega in poslovnega mogotca, Donalda Trumpa. Ni bil najmlajši, ni bil najlepši, bil pa je najbogatejši, in Melanija je postala najprej Melania Knauss, nato pa Melania Trump - Donaldov okrasek s slovanskim naglasom.

Drugi del, v katerem glavno vlogo igrajo manekeni, ki bi radi postali "resni igralci", in največji slovenski zvezdnik v Hollywoodu, pa pričakujte jutri.
Kaja Sajovic