V Celju bodo na silvestrovo nastopili Modrijani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Celju bodo na silvestrovo nastopili Modrijani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prireditve na prostem so v Ljubljani zelo dobro obiskane, hoteli pa bodo ob silvestrovem v povprečju več kot 85-odstotno zasedeni. Foto: BoBo
Nebo bodo osvetlili ognjemeti. Foto: BoBo
Nuša Derenda
Nuša bo najprej nastopila v Ljubljani, nato pa še na Ptuju. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Kje boste novemu letu nazdravili vi? Foto: EPA
Na Bledu pripravljajo veličastno polnočno vodno simfonijo. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Za silvestrovo v večjih mestih po Sloveniji že tradicionalno pripravljajo različne zabavne in glasbene programe, na svoj račun bodo prišli tudi najmlajši, za katere bo organizirano otroško silvestrovanje v popoldanskih urah.

Pred vstopom v leto 2015 se lahko odpravite tudi drsat, ali pa novo leto dočakate na pohodu z baklami. Več preberite spodaj.


V Ljubljano, v Ljubljano, v Ljubljano gremo mi ...
Najbolj številno silvestrovanje poteka v Ljubljani, pestro glasbeno dogajanje pa iz leta v leto pritegne več tujih turistov - po napovedih bodo ljubljanski hoteli za silvestrovo v povprečju več kot 85-odstotno zasedeni.

Praznično vzdušje v Ljubljani bo doseglo vrhunec jutri zvečer s silvestrovanjem na prostem, letos pa bodo prvič na prostem silvestrovali tudi otroci. Za najmlajše se bo začelo že ob 16. uri na Kongresnem trgu, kjer bodo skupaj z Dedkom Mrazom in drugimi pravljičnimi junaki praznovali prihod novega leta.

Silvestrovanje za tiste nekoliko starejše pa se ob 21. uri začenja na kar štirih ljubljanskih trgih. Na osrednjem praznovanju na Kongresnem trgu, ki je namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev, bodo nastopili Nuša Derenda, Alenka Godec, Jan Plestenjak in Gadi. Na Trgu francoske revolucije bodo na svoj račun prišli ljubitelji alternativne rockovske glasbe. Nastopili bodo Blaž, Karmakoma, Happy ol' Mcweasel, Borghesia in Noctiferia. Silvestrovanje na Mestnem trgu je tradicionalno namenjeno ljubiteljem popevk, ki jih bodo prepevali Oto Pestner, Manca Špik in Substituti ter Alfi Nipič. Na Pogačarjevem trgu pa bo odmevala narodnozabavna glasba. Nastopili bodo Ansambel Poljanšek, France in Skupina Krila.

Ob polnoči bo v primeru jasnega vremena nebo nad Ljubljano razsvetlil ognjemet z Ljubljanskega gradu, v primeru neprimernih vremenskih razmer pa bodo vstop v novo leto oznanile salve.

Sproščeno silvestrovanje v Mariboru
Praznično obarvane mariborske ulice in vilinski trgi vabijo na sprehod po mestu, najdaljšo noč v letu pa boste lahko preživeli na Trgu Leona Štuklja. Maribor slovi po gostoljubnih, odprtih, sproščenih in veselih ljudeh, zato bo veselo in sproščeno tudi silvestrovanje, kjer bodo za glasbo poskrbeli Karneval band in MI2.

Novoletna poslanica na Ptuju
Mestna občina Ptuj vabi pod ogrevano streho, kjer bo zbrane zabavala Nuša Derenda. Silvestrovanje na Ptuju bo zaradi napovedi zelo mrzlega vremena potekalo v pokritem in ogrevanem šotoru na lokaciji Mestne tržnice in ne na Mestnem trgu, kot je bilo predhodno sporočeno. Zbrane bo ob polnoči nagovoril župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, poskrbljeno pa bo tudi za pestro kulinarično in gostinsko ponudbo.

Celjani v novo leto z Modrijani
Veliko število obiskovalcev se obeta tudi Celju, kjer bodo v novo leto skočili ob spremljavi glasbe Modrijanov. Glasbeno dogajanje se bo na Krekovem trgu začelo ob 22. uri.

Veselo tudi v Murski Soboti
Na Trgu zmage v Murski Soboti bosta za dobro razpoloženje bosta vse od 22. do 2. ure zjutraj skrbeli skupini Špirit in Blue planet, malo pred polnočjo pa bo sledil tradicionalni nagovor župana in ognjemet. Za najmlajše in njihove starše bo od 17. ure poskrbljeno za zabavno animacijo s plesno šolo ZEKO.

Pravljično praznovanje v Kranju
V Kranju bo praznično, živahno in čarobno. Kranjske trgovine imajo posebne ponudbe, gostilne vesele urice, pred Prešernovim gledališčem pa je pravljična dežela. Na Slovenskem trgu je postavljeno drsališče, ki obratuje vsak dan do 21. ure, 31. decembra pa na istem trgu ob 22. sledi silvestrovanje z Markom Vozljem in Tomažem Ahačičem - Foglom.

Silvestrovanje z vodno simfonijo
Bled vabi, da preživite vstop v novo leto z veličastno polnočno vodno simfonijo. Od 22. ure dalje pa bodo za zabavo skrbeli Gregorji. Lahko pa se ob koncu leta z baklami odpravite na Rečico v Cerkev sv. Andreja. Na Bledu pripravljajo tudi največje silvestrovanje za otroke v Sloveniji, ki ga zadnja leta obišče več kot 2.500 obiskovalcev. Otroke bo razveselilo več kot 30 nastopajočih in mnogo prostovoljcev.

"Fešte" po primorsko
V Piranu bo že popoldne potekalo silvestrovanje za otroke s pevko Claudio Hercog. Ob 16. uri bodo otroci, istočasno kot na Japonskem, odštevali in pričakali novo leto. Zvečer pa na Tartinijevem trgu sledi šov z laserji in silvestrovanje s skupino Mambo Kings. V primeru slabega vremena bo prireditev v šotoru v Luciji, bodo pa v času silvestrovanja organizirali brezplačne prevoze na relaciji Piran–Portorož–Lucija–Piran.

Prvi dan novega leta lahko preživite v Portorožu, kjer se bo novoletno popoldne začelo ob 14. uri na portoroški plaži z 11. skokom v morje. Na portoroški ploščadi bo sledila zabava z glasbeno skupino Blue Angel Gang, popoldne pa se bo zaključilo s tradicionalnim ognjemetom.

V Kopru bodo skozi cel jutrišnji dan na promenadi postavljene stojnice, kjer se bodo predstavljala različna obalna društva. V popoldanskem delu bodo najmlajši izdelovali novoletne okraske za popestritev najdaljše noči v letu, pozdravil jih bo tudi Dedek Mraz. V večernem delu, ki se bo začel ob 21. uri bodo nastopili Platana, Rock the Pop - Tulio Furlanič in Marino Legovič, Žiga Rustja in Gedore. Nebo bo ob polnoči razsvetlil tradicionalni ognjemet.

V Izoli bo na Manziolijevem trgu potekalo veliko praznovanje ob pričakovanju novega leta s skupinama Peach kiss in Ne me jugat ter Rudijem Bučarjem.

Goričani bodo "zabluzili" z Zablujeno generacijo
V Novi Gorici bosta dve prizorišči - prvo na Kidričevi ulici, kjer bo ob 11. uri potekalo otroško silvestrovanje z Manco Špik, od 22. ure naprej pa zabava s skupino Happy Day. Drugo prizorišče bo na Bevkovem trgu, kjer se bo ob 23. uri začel koncert skupine Zablujena generacija, glasbo pa bo "rolal" tudi DJ Berny.

Silvestrski pohod z baklami po Straži
V Novem mestu lahko dopoldne preživite rekreacijsko, saj je prvič v zgodovini občanom in turistom na voljo drsališče z možnostjo najema drsalk po simbolični ceni. Če to ne bo dovolj, pa se lahko zvečer udeležite še silvestrskega pohoda z baklami po Straži. Za tiste, ki bi novo leto raje dočakali ob dobri glasbi, pa so pester program pripravili na Glavnem trgu, kjer bodo od 20.00 dalje nastopili Ice on Fire, Društvo mrtvih pesnikov in Dan D.