Rudi Bučar se je vrnil na festival Melodije morja in sonca po letu 2012 in na njem slavil skupaj s Frčafelami. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar se je vrnil na festival Melodije morja in sonca po letu 2012 in na njem slavil skupaj s Frčafelami. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar in Frčafele
Prav Frčafele so bile za mnoge jeziček na tehtnici, ki je pripomogel h končnemu zmagoslavju skladbe Sen znala jes. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Adrijana Krajnc Vasovič, Marko Česnik, Peter Bossman, Marko Filli, Slavko Ivančić, Sašo Fajon, Tonja Senčar, Rudi Bučar, Easy, Marko Gregorič in katarina Mala
Motor MMS-ja (Adrijana Krajnc Vasovič, Marko Česnik, Peter Bossman, Marko Filli, Slavko Ivančić) skupaj z zmagovalno šesterico (brez Bora Zuljana): Sašo Fajon, Tonja Senčar, Rudi Bučar, Easy, Marko Gregorič in katarina Mala. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Prireditev je potekala pred razprodanim Avditorijem Portorož. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Marko Česnik, direktor Avditorija Portorož, in v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Marko Filli
Festival Melodije morja in sonca je tudi letos organiziral Avditorij Portorož. Za neposredni televizijski in radijski prenos pa je skrbela RTV Slovenija. Pred začetkom tekmovanja sta tako pred objektivi pozirala Marko Česnik, direktor Avditorija Portorož, in v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Marko Filli. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zmagovalna skladba Melodij morja in sonca

Poustvarjalec istrske glasbe se je na povabilo vrnil na festival po dveh letih, ko je na njem prepeval z Istrabendom skladbo Slon. Tudi tokrat ni bil sam. Ob njega s kitaro se je postavil zbor šestih predstavnic istrske kulture, ki slišijo na ime Frčafele.

Sinoči je bilo podeljenih šest nagrad (več o tem si boste lahko prebrali popoldne). Nagrado za najboljšo izvedbo je strokovna žirija podelila Easyju, nagrado za najboljšo glasbo Sašu Fajonu za skladbo Daleč stran od vsega, ki jo je pela Tonja Senčar - tudi prejemnica nagrade Danila Kocjančiča za najobetavnejšega izvajalca.

Nagrada za najboljšo priredbo je šla v roke Boru Zuljanu za skladbo Dobro jutro, ki so jo zapeli Folk Idoli, nagrada za najboljše besedilo pa Marku Gregoriču za pesem Moja soseda v izvedbi katarine Male.

"Z nekaterimi članicami Frčafel sem v preteklosti pel pri mešanem pevskem zboru Obala. So mešanica zelo prijetnih, pozitivnih in pametnih deklet," je šesterico deklet, ki so ga spremljale na odru poleg festivalske skupine, ki je letos igrala v živo, za MMC pokomentiral zmagovalec festivala.
Četudi so bile one s svojo pojavnostjo za marsikoga odločilni dejavnik na odru, se Bučar na koncu ni veselil le kot del izvajalske ekipe, ampak tudi kot avtor. Pod zmagovalno pesem Sen znala jes se je stari znanec festivala podpisal kot avtor besedila, glasbe in aranžmaja.
"To imam v sebi. To je ena izmed glasbenih zvrsti, ki mi je zelo blizu, in ne nazadnje sem zrastel z njo," je po zmagi o odločitvi, zakaj je na MMS prijavil istrsko skladbo, za MMC dejal Bučar. Ob tem je pohvalil pogum izbirne komisije, da je preposlušala tudi njihovo skladbo v istrskem narečju in jo spustila v tekmovalni del. "To se mi zdi velik korak za slovenski festival," je za MMC dejal glasbenik.
Že prej je vesel in poln vtisov z odra, kjer mu je od sreče po prejemu nagrade iz rok župana občine Piran Petra Bossmana padla uokvirjena plaketa in v črepinjah pristala na tleh odra, je na tiskovni konferenci poudaril, kako je njegova zmaga in zmaga Frčafel velik korak za Istro. "In sploh za slovensko pesem in za festival MMS, ki je s tem izkazal veliko širino, da je sploh sprejel pesem v narečju," je še dodal Bučar.
Soglasna zmaga za Bučarja in Frčafele
34. zmagovalna pesem MMS-ja je posebna še z enega vidika - postala je zmagovalka telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v amfiteatru, glasovanja šestih izbranih radijskih postaj (RTV SLO 1, RTV SLO Radio Koper, Radio Celje, Murski val in Radio Maribor ter Radio Sora) in glasovanja strokovne žirije v sestavi: Zvone Petek (predsednik), Patrik Greblo, Lean Klemenc, Mojca Menart in Alesh Maatko.

"Naredili smo velik korak. Mogoče se tega niti ne zavedamo. Prvič smo imeli skladbo v narečju. Ta glasba v narečju je dobila povsod dvanajst točk. In letos smo prvič v novi Sloveniji doživeli, da je zmagovalna skladba v vseh štirih kategorijah dobila dvanajst točk. Mi podiramo meje," je po koncu festivala dejal umetniški vodja festivala Slavko Ivančić.

14 tekmovalcev, en zmagovalec
Za veliko nagrado MMS-a 2014 se je tudi letos lahko na odru potegovalo le 14 izvajalcev, od kateri je bilo sedem povabljenih - poleg Bučarja in Frčafel še Enzo Hrovatin, katarina Mala, Manca Izmajlova, Nuša Derenda, Rebeka Dremelj in skupina Victory.

Izbirno komisijo pa je s svojimi skladbami prepričalo naslednjih sedem izvajalcev: Folk idoli, Nana Milčinski & Radio Mondo, Tonja Senčar, Igor Lija & Lucienne Lončina, Fauš Dur & Dare Kaurič, Easy, Statale 56.

Z mislimi že pri 35. izvedbi
Letošnja izvedba festivala je dosegla novo poglavje v svojem razvoju. Ob glasbeni spremljavi v živo in uvodu z lansko zmagovalno pesmijo Mars in Venera Tinkare Kovač je kar malce neverjetno ob misli, da sta Ivančić in Tinkara Kovač pred petimi leti stala skupaj na istem odru in ob matrici prepevala stare uspešnice MMS-ja v revijalnem delu.

Zadnja tri leta - po letu 2010, ko ga ni bilo - je festival v novem zagonu. In želje so vedno večje. Sploh, ker bo naslednje leto 35. izvedba festivala in Ivančić že na glas sanja o petkovem revijalnem delu in sobotnem tekmovalnem ...

Več fotoutrinkov s 34. festivala MMS si lahko pogledate spodaj.

Zmagovalna skladba Melodij morja in sonca