Brez skrbi, letos bodo lahko navdušenci znova gradili gradove. Foto: BoBo
Brez skrbi, letos bodo lahko navdušenci znova gradili gradove. Foto: BoBo

Tudi v Črni so se namreč v preteklih dneh razveselili snežne pošiljke. Še bolj primeren za gradnjo snežnih gradov pa je umetni sneg, ki ga bodo ob napovedanih nižjih temperaturah lahko izdelali prihodnji teden, je na novinarski konferenci v Črni povedala županja Romana Lesjak.

Tako so priprave na prireditev Gradovi kralja Matjaža v polnem teku. Letos jo bodo začeli že v četrtek, 26. januarja, ko bo Koroški pokrajinski muzej v galeriji črnjanskega kulturnega doma odprl začasno razstavo Korošci plezajo, ki so jo pripravili ob 85-letnici organiziranega alpinističnega delovanja na Koroškem. Dan pozneje bo na črnjanskem smučišču potekal nočni slalom v soju bakel za pokal kralja Matjaža, še prej pa ta dan planinsko društvo organizira pohod v neznano z iskanjem zaklada.

Osrednja prireditev, na katero se lahko graditelji prijavijo vse do začetka gradnje, bo v soboto, 28. januarja. Takrat bo na Matevževih travnikih pod stadionom v Črni gradnja snežnih gradov potekala med 10. in 16. uro, ob tem je napovedan pester spremljevalni program. Po koncu gradnje bodo razglasili najlepše, sledil bo večerni zabavni program. Nedelja je na prizorišču snežnih skulptur tradicionalno namenjena najmlajšim, ki ji bo tam obiskal tudi kralj Matjaž.

Županja Lesjak je poudarila, da bi v Črni radi to zimsko prireditev, ki jo je v zadnjih letih nekoliko načela tudi epidemija, obdržali, saj je to pomemben in prepoznaven turistični produkt v občini. Res pa je, tako Lesjak, da razmišljajo o prenovi koncepta prireditve, da bi ta bila čim bolj zanimiva in privlačna tako za graditelje kot obiskovalce.

Jeklenica in več ferat

Razvoj turizma bo občina, ki je v zadnjih letih ob že obstoječi ponudbi pridobila tudi jeklenico za adrenalinske spuste in več ferat, še nadaljevala. Od cilja spusta z jeklenico do vznožja tamkajšnjega smučišča želijo urediti letno sankališče, prav tako več prog za gorske kolesarje. Kot pomembno na občini poudarjajo tudi dopolnitev ponudbe turističnih postelj.

Občina je lani za 238.000 evrov (brez DDV) prodala hotel. V njem bo koroško podjetje Baltić, ki je bilo edini interesent za nakup, za prodajo še letos uredilo 12 apartmajev. "Pogoj pri prodaji hotela je bil, da se bo po prenovi uporabljal za turistične namene, da se torej ne more nekdo za stalno vseliti v apartma," je poudarila Lesjak.

Dodatne turistične postelje bodo v prihodnje na voljo tudi v obnovljeni Hoblovi hiši v središču Črne, ki jo že obnavlja zasebni vlagatelj. Predvidoma še letos pa bo drugi zasebni vlagatelj na trg ponudil tudi stanovanja v obnovljeni Rajterjevi hiši v Črni, je povedala županja.