Čeprav je bilo nekaj predmetov prodanih za nekoliko višje vsote, pa je večina ponujenih artiklov v roke novih lastnikov romala za okoli 20 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Čeprav je bilo nekaj predmetov prodanih za nekoliko višje vsote, pa je večina ponujenih artiklov v roke novih lastnikov romala za okoli 20 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
dražba
Med vsemi predmeti je v oči najbolj bodel ročno bogato vezen plašč iz ovčje kože, za katerega so se zanimali tudi gledališčniki. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
dražba
Barvna grafika Franceta Slane iz leta 1986 je bila prodana za 110 evrov. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Pred 8. dražbo zadruge smo se po atriju ZRC-ja SAZU-ja med razstavljenimi predmeti sprehodili z organizatorko dogodka Ago Grebenc. Povedala nam je, da gre za dobrodelen dogodek, ves izkupiček dražbe je namreč namenjen zaposlovanju brezdomnih in drugih socialno ogroženih ljudi. Zadruga Stara roba, nova raba namreč kot nevladna in neprofitna organizacija deluje pod okriljem Kraljev ulice.

"Predmete za dražbo zbiramo skozi celotno leto. V našo posredovalnico Stara roba, nova raba, kjer prodajamo rabljene predmete, nam donatorji raznovrstne stvari prinašajo na dnevni ravni. Za samo dražbo pa nato izberemo najzanimivejše predmete. Pri tem nam pomagajo tudi zunanji sodelavci – sodelujemo z Jako Prijateljem, starinarjem iz Trubarjeve, in s starinarnico Ritar," je o izboru predmetov na dražbi povedala organizatorka.

Med razstavljenimi predmeti so poleg slik prevladovali skodelice, figurice, svečniki, vaze in kipci. Med vsemi predmeti je v oči najbolj bodel ročno bogato vezen plašč iz ovčje kože. "Zgodbe o izvoru plašča žal ne poznamo, zato mu v šali pravimo kar plašč Dedka Mraza. Zanj so se že zanimali tudi gledališčniki, ki bi ga uporabili v kakšni predstavi." Zanimiv plašč, ki bi po videzu lahko izviral iz Osrednje Azije, je bil na dražbi pozneje prodan za 70 evrov.

Med številnimi umetniškimi deli sta, vsaj cenovno, najbolj izstopali barvna grafika Franceta Slane iz leta 1986 in originalna slika Jožeta Spacala z naslovom Jesenske ptice. Deli sta bili pozneje prodani za 100 oziroma 110 evrov.

V starinarnici kraljuje kristal
Na vprašanje, kateri predmeti navadno vzbudijo največ pozornosti, gospa Grebenc odgovarja: "Največje zanimanje je za slike. V preteklih letih smo imeli tudi nekaj dresov in drugih rekvizitov s podpisi športnikov. V trgovini pa je naš paradni konj kristal iz Rogaške Slatine. Kristalni predmeti so prodani takoj."

Zanimalo nas je, ali v svoji starinarnici prodajajo tudi oblačila trgovine z rabljenimi kosi oblačil so namreč zadnje čase vse bolj priljubljene. "Oblačil se malo otepamo, ker nimamo prostora. Vzamemo na primer kakšen odštekan, zanimiv in vpadljiv kos kot na primer ta usnjen plašč industrije Vrhnika, ki je tudi na voljo na dražbi. Drugače pa donatorje, ki želijo podariti oblačila, navadno napotimo neposredno na Pražakovo v dnevni center Kraljev ulice, kjer kose oblačil zbirajo vsak dan do 16. ure. Sploh zdaj, ko prihaja zima, so vsakršne donacije dobrodošle," nam je odgovorila Aga Grebenc.

Dražba, ki jo poganja dobra volja
Sama dražba je potekala v sproščenem vzdušju, glavni namen celotnega dogodka je namreč predvsem dobrodelnost. Vmes se je tako zgodilo, da je starejša gospa povišala svojo lastno ponudbo, pri enem predmetu pa se je v dražbo vpletel tudi sam dražilec. Čeprav je bilo nekaj predmetov prodanih za nekoliko višje vsote, pa je večina ponujenih izdelkov v roke novih lastnikov romala za okoli 20 evrov.

"Vse skupaj se nam izplača zato, ker dogodek temelji na dobri volji. ZRC SAZU nam je ponudil prostor, zastonj sta hrana in pijača in tudi vsi, ki sodelujemo pri pripravi dogodka, smo prostovoljci," nam je povedala gospa Grebenc. Na dražbi je bila prodana približno polovica ponujenih predmetov, celoten izkupiček pa je presegel 1.000 evrov.

Nekaj utrinkov z dražbe si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.