Oddajo Globus izmenično vodita in urejata Igor Jurič in Polona Fijavž. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Oddajo Globus izmenično vodita in urejata Igor Jurič in Polona Fijavž. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Zunanjepolitično oddajo, ki gleda daleč prek meja naše države, je letos opazilo tudi strogo oko Akademije viktor, ki je Globus skupaj z dnevnoinformativnima oddajama Odmevi in 24 ur nominirala za najboljšo informativno oddajo.

Voditelja in urednika Globusa (oddajo pripravljata izmenično, vsak en teden) Polona Fijavž in Igor Jurič menita, da je prednost "njune" oddaje pred Odmevi ali 24 ur v tem, da je daljša in da so teme, ki jih obravnavajo, lahko predstavljene bolj poglobljeno. A obe oddaji sta povprečnemu gledalcu bližje tudi zato, ker sta na sporedu precej prej kot Globus - ta namreč na vrsto pride šele ob 23. uri (ob torkih na prvem programu TV Slovenija). "Na izredno pozno uro so nas pogosto opozarjali že tudi naši gledalci in ugledni gostje, ki so sodelovali v Globusu," pravi Jurič, Fijavževa pa dodaja, da "ni fer", ker sta obe drugi nominirani oddaji na sporedu pred njuno.


Kaj je tisto, zaradi česar je po vašem mnenju Akademija viktor nominirala Globus?
Polona:
Strokovnost in zanimivost oddaje. Je oddaja, ki se resno ukvarja z razmerami v svetu in analizami zunanjepolitičnih dogodkov, v kateri so sredi vojne vihre sodelovali libijski in sirski uporniki in aktivisti, v kateri so sodelovali politični analitiki, ekonomisti, pisatelji svetovnega slovesa. In v kateri so naši novinarji objavljali daljše reportaže o dogodkih, ki za dnevnoinformativne oddaje niso dovolj zanimivi, imajo pa veliko posledic za razmere v Evropi, svetu in ne nazadnje tudi za nas.

Igor: Na to vprašanje seveda ne morem odgovoriti, ker ne znam brati misli. Lahko pa povem svoje osebno mnenje, to je, da Globus že vrsto let analitično in verodostojno ter seveda zanimivo, obravnava zunanjepolitične teme, ki v dnevnoinformativnih oddajah običajno ne morejo biti tako poglobljeno obravnavane. Oddaja gledalcu na dinamičen način ponudi temo, ki je preplet novinarskih prispevkov in pogovorov z gostom v studiu in v tujini. Verjetno je vse našteto prepričalo tudi člane Akademije.

Ste nominacije veseli, kaj vam pomeni? Vam pomeni tudi potrditev, da dobro delate, ali to vidite kje drugje?
Polona: Zelo sem vesela, da kljub poznemu terminu, v katerega je oddaja uvrščena, obstaja zanjo zanimanje tako laične kot strokovne javnosti. Potrditve poznavalcev raznih zunanjepolitičnih dogodkov niso redke, a gre vendarle za specifično občinstvo. Nominacija je priznanje, da delamo dobro. Vsaj jaz jo tako vidim.

Igor: Nominacije smo seveda zelo veseli, saj je to še širša javna potrditev tistega, kar pogosto slišimo iz ust ljudi, ki poznajo našo oddajo. To pa je, da delamo dobro in zanimivo oddajo ter da se pogosto lotevamo tem, ki ne najdejo programskega mesta v drugih oddajah. Tovrstne pohvale sem slišal tako iz ust mesarja, ki me vsako soboto postreže v trgovini, kot tudi iz ust najvidnejših poznavalcev zunanje politike pri nas. Za vse nas ustvarjalce je nominacija še dodatna spodbuda, da bomo nadaljevali ta koncept oddaje in ga bomo skušali v prihodnje še ambiciozneje razvijati. Upamo tudi, da bo nominacija pripomogla k temu, da bomo v prihodnji sezoni dobili ugodnejši termin objavljanja oddaje.

Slavko Bobovnik je za MMC dejal, da je oddaja v spored "uvrščena nekoliko pozno in da so Slovenci zazrti v lastne težave ter zadnje čase malo manj pozornosti namenjajo mednarodnemu dogajanju". Se strinjate?
Polona: Popolnoma. Treba se je ozreti okrog, pa bomo videli, kaj se bo dogajalo tudi pri nas in tudi - lažje je ocenjevati razmere pri nas, če veš, kako jih urejajo drugje. In to skušamo v Globusu redno prikazovati. Mislim, da v drobnem tisku nominacija za Viktorje piše, da morajo biti te odslej uvrščene v program med 20. in 22. uro (smeh).

Igor: Z oceno kolega Bobovnika, ki ga izredno cenim in spoštujem, se popolnoma strinjam! Na izredno pozno uro so nas pogosto opozarjali že tudi naši gledalci in ugledni gostje, ki so sodelovali v Globusu. Žal smo zlasti v zadnjih nekaj letih postali izredno "slovenocentrični", kar je po mojem mnenju posledica dejstva, da smo kot država in narod dosegli vse največje zunanjepolitične cilje. Ob tem pa so številni pozabili, da smo kot država z dvema milijonoma prebivalcev in gospodarstvom, ki je življenjsko odvisno od izvoza, še kako odvisni od dogodkov in procesov v mednarodni skupnosti. Naj omenim le gospodarsko in dolžniško krizo na območju evra, pa vprašanje migrantov, ki prihajajo prek Sredozemskega morja iz Afrike in drugih kriznih žarišč, pa vprašanje pitne vode, o čemer prav te dni razpravljajo v Franciji.

Kaj bi lahko povedali o svojih tekmecih, o oddajah Odmevi in 24 ur?
Polona: Da so na sporedu ob 19. in 22. uri. 'Ni fer' (smeh).

Igor: Obe oddaji sta odlični in izredno profesionalno narejeni. Sam sicer dajem prednost mojim kolegom pri Odmevih. Oddaji nam predstavljata izredno ostro konkurenco, a kljub temu upam, da bo zmagovalec Globus, ki je edina televizijska tedenska zunanjepolitična oddaja v Sloveniji, če izvzamemo Zrcalo tedna, ki prinaša tedenski pregled zunanjepolitičnega dogajanja že več kot 30 let.