Andreja je prejšnji konec tedna gostovala v Ljubljani, kjer je obiskala Ljubljansko vinsko pot. Foto: MMC RTV SLO
Andreja je prejšnji konec tedna gostovala v Ljubljani, kjer je obiskala Ljubljansko vinsko pot. Foto: MMC RTV SLO
Alkohol
Alkohol tradicionalno teče v potokih tudi na nekaterih prireditvah. Planica je ena izmed njih. Foto: MMC RTV SLO
Alkohol in vožnja avtomobila
'Natakar, taksi prosim,' naj gre skozi misli vsakemu, ki se zaveda, da je spil preveč, da bi zatem sedel za volan. Foto: MMC RTV SLO
Vino
Katero vino pa je najbolj po vašem okusu? Foto: MMC RTV SLO

25-letno plavolaso študentko agronomije iz Goriških brd, ki je vse leto obiskovala slovenske vinorodne pokrajine, izobraževala ljudi o vinu in jim skušala približati kulturo pitja, čakajo naporni dnevi, saj bo martinovala vse do konca tedna. Meni, da Slovenci vina kar dobro poznamo, opozarja pa predvsem na pitje kakovostnih vin in zmernost pri pitju. "Nič ni narobe, če si privoščimo kozarček več, le da ni preveč," pravi.

Več pa v spodnjem pogovoru.

Martinovo in vse, kar sodi k njemu ...
- Prejšnjo soboto je v stari Ljubljani potekala prireditev Ljubljanska vinska pot
- Kako pripraviti martinovo pojedino?
- Naj se martinovo ne konča z obžalovanjem - Za Martina na volan brez vina

Si boste danes privoščili kakšen kozarček vina, greste na kakšno martinovanje?
Da, danes bom martinovala v Vinski kleti Goriška brda, jutri prav tako, nato pa bom obiskala še druge vinorodne dežele.

Znate pripraviti martinovo gos in rdeče zelje?
Pri nas martinujemo v družinskem krogu, saj se tudi doma ukvarjamo z vinogradništvom in predvsem s sadjarstvom. Začeli smo tudi z novo vrsto vin, ki se imenuje brikca. Mene namreč ne kličejo več Brika, ampak Brikca, saj že od 15. leta šolam v Ljubljani. Ljudje zato v šali pravijo, da nisem več prava Brika.
Sicer pa zvečer naredimo zavitek s kakijem, gosi po navadi ne pripravljamo, bolj kakšen narezek in pršut.

ALKOHOLNE PIJAČE PIJMO PO PAMETI Evropejci v primerjavi s prebivalci drugih celin veljamo za zelo dobre pivce, Slovenci pa se med njimi uvrščamo v sam vrh. Med najbolj "pivske" narode po različnih anketah poleg Slovencev sodijo tudi Čehi, Hrvati, Nemci, Estonci in Madžari. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je v povprečju vsak Slovenec leta 2008 zaužil 9,43 litra čistega alkohola, podatki zadnjih let pa kažejo, da smo vedno nekoliko nad povprečjem Evropske unije. Gre sicer za registrirano porabo čistega alkohola, poleg nje pa naj bi neregistrirana poraba čistega alkohola znašala še dodatnih pet do sedem litrov na odraslega prebivalca (starega 15 ali več let).

Torej tudi sami pomagate pri obiranju, prešanju in drugih opravilih?
Da, pomagam povsod, največ pa v vinogradu. Sicer pa to delo večinoma opravljata oče in brat.

Imate najraje vina iz Goriških brd ali iz katere druge pokrajine?
V tisti vinorodni deželi, ki jo obiščem, z veseljem poskušam tamkajšnja vina. Kot vinska kraljica pa sem si izbrala tudi kraljičino vino - rebulo, ki mi je osebno najbolj všeč, saj najraje posegam po suhih vinih. Rebula je stara briška sorta, ki najbolj izžareva značaj Bricev kot ljudi. Zato sem ji tudi jaz dala večjo čast.

Menite, da Slovenci dovolj spoštujemo vino ali ga izkoriščamo le za opijanjanje?
Sama sem dobila kar dober občutek, morda tudi zato, ker sem tudi sama večinoma hodila na prireditve, kjer se veliko govori o vinu in na katerih je razvita vinska kultura. Sicer se mi zdi, da Slovenci kar dobro poznamo vino, večji poudarek pa bi morali dati kulturi pitja. To nalogo sem si zadala tudi sama, predvsem želim razširiti kulturo pitja te žlahtne kapljice med mladimi, in ti so pokazali veliko zanimanja za te stvari.

Tudi sami ste še študentka, na študentskih zabavah pa vino teče v potokih ...
V tem letu sem bila zelo zasedena, zato se bila sama na zabavah zelo redko. Res je, da se na takšnih dogodkih stoči veliko vina, a gre predvsem za zelo nekakovostno vino. Sama vedno pijem čisto vino, ga nikoli ne mešam, tam pa ga namenoma mešajo, da nastanejo bambusi, špricerji in podobno, da se okusa samega vina sploh ne čuti več.

Pijete tudi pivo ali prisegate le na vino?
Posebej poleti mi je bilo všeč pivo, od takrat pa nisem poskusila nobenega drugega alkohola, samo vino. Tudi ko smo šli s prijatelji na večerjo, sem opazila, da sem jih "okužila", da so zraven hrane spili kozarček vina in strinjali so se, da vino okrona določene jedi.

Se strinjate z izrekom, da je v vinu resnica?
Se strinjam. In vino veritas. V vodi vidiš obraz človeka, v vinu pa resnico, srce.

Vaš mandat se počasi izteka, kdaj boste dobili naslednico?
Naslednica je že bila izvoljena, a ostaja še dva meseca skrivnost. Novo kraljico poznam in lahko rečem, da je šel naslov v prave roke. Lahko pa povem le to, da ne prihaja iz Brd.

Za konec - ste kdaj iskali tolažbo v vinu? Drugače, imate kakšen recept za premaganje mačka?
Če pijemo kakovostno vino in upoštevamo zmernost pri pitju, se naslednji dan ni treba bati za mačka. Tudi sama pri tem zelo pazim. Nič ni narobe, če ob kakšnih praznikih spijemo kozarec več in smo malo bolj prešerne volje, le da ni preveč. Moje vodilo je, da naj vino ostane vino, saj je vsak kozarec edinstven in neponovljiv, kar velja tudi za ljudi.