V pisarno Odmevov prihaja še enajsti viktor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V pisarno Odmevov prihaja še enajsti viktor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modrijani
Po gongu popularnosti za leto 2011 so Modrijani (na fotografiji s članoma zasedbe Čuki) v svojo vitrine pospravili še viktorja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tanja Žagar
Lanski zahvalni govor Tanje Žagar je tudi letos buril duhove med samo podelitvijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavko Bobovnik
Tudi Slavko Bobovnik je po gongu popularnosti za delo v preteklem letu prejel še viktorja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lado Bizovičar in Rok Predin
Rok Predin je prejel viktorja za posebne dosežke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Družina Predin
Družina Predin je sinoči slavila Rokov večer. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Bončina - Benč in Boris Cavazza
Boris Cavazza v družbi Janeza Bončine - Benča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ribič Pepe
Jože Potrebuješ je računal na zmagoslavje Ribiča Pepeta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Romih
Boštjan Romih je na letošnji podelitvi viktorjev ostal na strani nominirancev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Podelitev viktorjev 2012, 16. marec 2013
Ekipa Odmevov ob prejemu enajstega viktorja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Podelitev viktorjev 2012, 16. marec 2013
V imenu Toma Križnarja je viktorja za dokumentarno tv-oddajo prejela režiserja Maja Waiss. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Dvornik
Po Prepisanih je Dvornik prejel še viktorja za film Kruha in iger. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Večer razkazovanja večernih oblek in druženja je tokrat minil v malce bolj prazni Gallusovi dvorani kot na primer pretekli dve leti. A še drugo leto zapored se je nadaljevalo izmenjevanje voditeljev, ki jim je zahtevne obiskovalce bolj ali manj uspelo pripraviti do (pogostokrat sramežljivih) nasmehov.

Med velike zmagovalce so se znova – že enajstič – vpisali Odmevi na čelu z voditeljem Slavkom Bobovnikom. "To je predvsem dokaz, da so tisti, ki so razmišljali o takšni oddaji, razmišljali prav. Verjetno ta medijski prostor potrebuje neke vrste analitično oddajo in v Odmevih se trudimo predstaviti ozadje dnevnega dogajanja," je po prireditvi za MMC dejal voditelj in znova poudaril, da je omara, kjer shranjujejo viktorje, že premajhna: "Upam, da direktor vendarle najde tistih nekaj evrov, da tisto omaro razširimo."

Za Bobovnika je bilo to že drugo medijsko priznanje v kategoriji voditeljev za leto 2012 – potem ko je konec preteklega leta prejel gong popularnosti v kategoriji najbolj priljubljenega voditelja televizijskega informativnega programa. "Če človek v tej dvemilijonski državi dovolj dolgo živi, potem mu kakšna takšna nagrada ne more uiti," se je pošalil Bobovnik in dodal: "Vesel sem."

Dve (in pol) žezli v ognju za Potrebuješa
Na svoj račun so znova prišli ustvarjalci oddaje Male sive celice, ki so prejeli strokovnega viktorja v kategoriji otroške In mladinske TV-oddaje. V kategoriji pa sta bili nominirani še dve oddaji Televizije Slovenija Muzikajeto in Ribič Pepe.

"Po tihem sem upal, da bo Ribič Pepe dobil, ampak smo bili veseli že za to, da je bil prvič nominiran. Privoščil bi ga ekipi. Na zdravje! smo ga že dobili. Pa četudi bi ga dobili, bi se v zahvalnem govoru – ki ga nisem imel pripravljenega – zahvalil tudi Jasni, ki je bila celo preteklo leto z nami. Pa so se žal naše poti za zdaj razšle," je poudaril Potrebuješ in v šali nadaljeval: "V resnici od vseh projektov, ki jih medijsko počnem, edino Čuki nismo bili letos nominirani."

Po Tanji era Modrijanov
So se pa tako v kategoriji glasbenih izvajalcev za viktorja popularnosti znašli lanska zmagovalka Tanja Žagar, Jan Plestenjak in Modrijani. Podobno kot Bobovnik so svoj primat na medijskem področju v letu 2012 z osvojenim viktorjem potrdili tudi člani narodno-zabavnega ansambla Modrijani. "Pravi čas je prišel. Mogoče je za ‘narodnjake’ precej težje, da si priborijo gong ali viktorja, ker je bila ta glasba vedno odmaknjena na stranski tir. Moraš malo bolj delati, ampak, če delaš, pridejo uspehi. Delo je pomembno," je za MMC poudaril član ansambla Blaž Švab.

Premoč je morala priznati tudi Žagarjeva, kajti če je bilo njeno leto 2011, je preteklo leto pripadlo Modrijanom. "Absolutno gredo Modrijanom iskrene čestitke, da so dobili viktorja, ki so ga več kot zaslužili. Ogromno so naredili za slovensko glasbo. So izvajalci, ki jih zelo spoštujem in cenim," je poudarila pevka, ki je dejala, da je bila tretje nominacije izjemno vesela.

Pevka tako ni imela priložnosti, da bi znova uprizorila zahvalni govor, ki je eno leto po izpovedi enega izmed daljših govorov ob prejetju viktorja vseh časov še vedno buril duhove – tudi med samo prireditvijo. "Dajmo to zdaj malo analizirati: prireditev je bila letos super: zabavno, sproščeno. Zelo lepo sem se počutila, ampak sem opazila, da so imeli letos vsi daljše zahvalne govore kot vsa leta do zdaj,” je v šali analizirala Žagarjeva in sklenila: “Spreminjamo govore na daljše."

Sicer pa se je z zmagoslavjem Modrijanov prekinil tudi njen niz pobiranja viktorjev - kot je to pred leti uspevalo Siddharti. Pevka je ob tem dejala: "To smo izvajalci, ki smo res prisotni med ljudmi. Vsaj zase lahko rečem, da s svojo ekipo delam ves čas – brez odmora. Ne mine teden, konec tedna niti dan, da ne bi stala na odru, da ne bi bila na intervjuju in med ljudmi. In ko te imajo priložnost začutiti od blizu in leto za letom slediti tvoji poti in delu, so ljudje pripravljeni dati kakšno takšno priznanje oz. nagrado, kot je nominacija za viktorja ali viktor sam."

Avtorske proti licenčnim oddajam
V "paketu" presenečenj večera je bil po mnenju naših sogovornikov morebiti največji zmagoslavje televizijske oddaje konkurenčne televizije Gospodinje pojejo. "Predvsem je bila oddaja avtorska, kar mislim, da nosi poseben čar in si posebej zasluži nagrado, glede na to, da se danes po večini pojavljajo oddaje, ki niso avtorske," je o zmagoslavju oddaje za MMC dejala njena soustvarjalka preteklo leto Rebeka Dremelj.

Oddaja je med drugim premagala tudi Na zdravje! "Glede na to, da se na zabavnem področju obeta nekaj novih projektov, to pozdravljam. Če pa smem biti malo kritičen, pa bom, zdi se mi škoda, da sta na slovenskih viktorjih dve točki od treh zapeti v angleščini. Nikogar ne obsojam," je še komentiral Potrebuješ in poudaril pomen zmage Modrijanov. "Če bi takrat, ko smo pred dvanajstimi oz. trinajstimi leti začeli z Boštjanom oddajo Raketa pod kozolcem, kdo omenil, da bo še kdaj narodno-zabavni ansambel dobil viktorja, bi se vsi zagotovo krohotali na glas. Želim pa si tudi, da bi na slovenski televiziji bila kakšna zabavno-glasbena oddaja več," je še dejal Potrebuješ.

Viktorji za filmske ustvarjalce ...
A medtem ko so praznih rok ostali Boštjan Romih (v kategoriji TV-osebnost), Val 202 (v kategoriji Radijska postaja, Sašo Hribar (v kategoriji radijska osebnost), Moja Slovenija in Dobra ura (v kategoriji zabavna TV-oddaja), Neža Prah (v kategoriji obetavna medijska osebnost), Dnevnik (v kategoriji informativna TV-oddaja – viktor je šel h kolegom v Odmevih), dokumentarni TV-oddaji novinarjev TV Slovenija – Kupi me! in Nikomur ne smeš povedati (viktor je šel v roke dokumentarni TV-oddaji Oči in ušesa boga, ki ga je koproducirala RTV Slovenija) ter naša spletna stran, se RTV Slovenija lahko pohvali še z enim viktorjem, katerega je delno "zakrivila".

Namreč film režiserja Klemna Dvornika Kruha in iger je nastal v produkciji RTV Slovenija in Studia Arkadena. "Viktor je potrditev za eno požrtvovalno in ustvarjalno delo ter nagrada in spodbuda za naprej," je za MMC sklenil Dvornik, potem ko je po Prepisanih domov odnesel še viktorja za Kruha in iger.

"Konkurenco" filmu sta predstavljala serija Moji, tvoji, najini, ki ste jo lahko spremljali na TV Slovenija ter igrano-dokumentarni film Franja, ki je nastal v koprodukciji Janeza Pirca Produkcije in Televizije Slovenija ter v sofinanciranju Ministrstva za kulturo RS in Občine Cerkno. "TV-igrana oddaja je hecna kategorija, ker je igrana forma zelo širok pojem. Od nadaljevanke do dokumentarno-igrano, igrano /…/ V bistvu smo bili malce v prednosti, ker smo imeli film in tudi malo boljše produkcijske pogoje, toda v primerjavi s preostalimi filmi ne tako velike oz. bogate. Precej smo se morali truditi. Toda vemo, da se filmi delajo s premišljenostjo in veliko pripravami v primerjavi z nadaljevanko, kjer je treba ogromno posneti v precej kratkem času in se snema na televizijski način: več kamer in celi prizori. In je bila malo nelojalna konkurenca," je poudaril z nasmeškom na obrazu Dvornik.

Sicer pa je bil med zmagovalci tudi film Toma Križnarja in režiserje Maje Waiss - Oči in ušesa boga, filma, ki je tudi nastal v koprodukciji RTV Slovenija.

... in kulturna soustvarjalca
Tudi viktorja za posebne dosežke sta letos nagradila kulturna soustvarjalca. “Ambasador” slovenske animacije v svetu - ki je pred časom v MMC-jevem intervjuju zatrdil, da si pohval ne moreš kupiti, pa če si kdor koli že -, Rok Predin je po mnenju nekaterih znova potrdil to, da se moraš dokazati najprej v tujini, da si opažen doma. A sam se s tem ni v celoti strinjal: "Ogromno ljudi gre v tujino, pa niso znani. Pomaga, če se ukvarjaš z mediji, in mogoče smo takšen narod, da je v redu, če imaš kompetence potrjene tudi v tujini." Ob tem je še dejal za MMC, kako super občutek je, ko se lahko v zahvalnem govoru zahvališ glasbenim izvajalcem, kot so Madness in Mick Jagger: "Pred dvema letoma o tem ne bi niti sanjal."

Kipca pa se je poleg Roka razveselil tudi njegov oče – Zoran. "To je Rokova noč. On je v zadnjih treh letih naredil res izjemno stvar. Jaz upam, da bo iz vsega tega potegnil pozitivno energijo. Dobro bi bilo, če bi se dalo napraviti tudi kaj doma. Po mojem mnenju je zdaj naslednji korak Hollywood in potem mogoče še kaj v Sloveniji," je delil svoja predvidevanja za MMC Zoran. Rok pa je na to odgovoril: "To je bolj v šali kot ne: zakaj pa ne?!"

Drugi kipec v kategoriji viktorjev za posebne dosežke je šel v roke prvi dami Špas teatra Urški Alič za njeno 15-letno vztrajnost pri vodenju teatra. "15 let dela in garanja se v enem večeru izkaže, da je bilo na mestu. Moram pa priznati, da mi vseeno pomenijo več polne dvorane in zadovoljni ljudje. Kipec pa je potrditev tega, kar delamo," je dejala Aličeva za MMC.

Konec: kratek in jedrnat
Tudi viktor za življenjsko delo je ostal v gledališču (in filmu) – prejel ga je namreč Boris Cavazza, ki pa je prejetje kipca strnil v povabilo na zabavo po prireditvi: "Hvala lepa in dober tek!" Na njej so predvsem odmevali odzivi na delo voditeljev večera, med katerimi so bili Denis Avdić, Slon in Sadež, Bojan Emeršič, Lado Bizovičar, Jonas Žnidaršič, Boris Kobal, Jure Godler in Tilen Artač. Pod prireditev sta se podpisala scenarist Igor Karas in režiser Igor Gajič. Dogajanje pa se je po prireditvi preselila v avlo Cankarjevega doma, kjer so zbrane med drugim zabavali člani zasedbe Manouche.

Izjave po podelitvi si lahko ogledate v videih spodaj.

Jože Potrebuješ po podelitvi Viktorjev 2013
Rok in Zoran Predin po podelitvi Viktorjev 2012
Modrijani in Tanja Žagar po podelitvi Viktorjev 2012
Klemen Dvornik po podelitvi Viktorjev 2012
Slavko Bobovnik po podelitvi viktorjev 2012
Jože Potrebuješ po podelitvi Viktorjev 2013
Rok in Zoran Predin po podelitvi Viktorjev 2012
Modrijani in Tanja Žagar po podelitvi Viktorjev 2012
Klemen Dvornik po podelitvi Viktorjev 2012
Slavko Bobovnik po podelitvi viktorjev 2012