Prvi viktor večera je šel v roke Slavka Bobovnika, ki ga ni bilo v Mariboru, da bi osebno prevzel kipec. Foto: BoBo
Prvi viktor večera je šel v roke Slavka Bobovnika, ki ga ni bilo v Mariboru, da bi osebno prevzel kipec. Foto: BoBo
Odmevi
Oddaja Odmevi je dobila strokovnega viktorja za najboljšo informativno oddajo. Foto: BoBo
Viktorja za življenjsko delo je dobil pevec Alfi Nipič. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Tadej Toš
Podelitev viktorjev za leto 2013 je v Mariboru povezoval Tadej Toš. Foto: BoBo
Anže Zevnik
Med novimi obrazi je izstopal nagrajenec za obetavno medijsko osebnost, igralec Anže Zevnik. Foto: BoBo
Viktorji 2013

viktorje, osrednja priznanja na področju medijev in popularne kulture. RTV Slovenija je svojo malho napolnila s šestimi, viktorja za življenjsko delo pa je dobil Alfi Nipič.

Viktorski večer, ki se je tokrat prvič v zgodovini podeljevanja zgodil v štajerski prestolnici, je režiral Klemen Dvornik, v voditeljski vlogi pa se je po petih letih vrnil Tadej Toš.

Ta je na začetku prireditve, po nastopu skupine Cover Lover, najprej opisal težave, v katerih se je letos znašla podelitev tradicionalnih nagrad v slovenskem medijskem prostoru, saj nekaj časa ni bilo jasno, ali bo sploh lahko izpeljana, zato se je pošalil, da bi moral letos viktor viktorja za življenjsko delo podeliti samemu sebi.

Že na začetku pa si je privoščil tudi slovensko estrado in opisal njene križe in težave pri premiku prireditve v "daljni" ter "neznani" Maribor.

Vsebinsko se zlati kipci delijo na viktorje popularnosti, ki jih izbere javnost, in strokovne viktorje, ki jih izberejo člani Akademije Viktor. V obeh primerih je šest kategorij, zato je bilo razglašenih skupno dvanajst zmagovalcev.

Najboljša Slavko Bobovnik in Odmevi
Prvega viktorja sta podelila Boris Ličof in Uršula Majcen, za voditelja informativne oddaje so bili nominirani Slavko Bobovnik, Igor E. Bergant in Rosvita Pesek, dobil pa ga je Bobovnik.

Nominiranci za najboljšo informativno TV-oddajo so bili Odmevi, 24 ur in Dnevnik, viktorja pa so dobili Odmevi, letos že dvanajstič, prevzeli pa so ga voditelja Rosvita Pesek in Igor E. Bergant ter urednik Vlado Krejač.

Viktorja popularnosti za najboljšo stran je dobil portal 24ur.com, nominirana pa sta bila še Slorock.si in Planet Siol.net.

RTV Sloveniji pet od šestih strokovnih viktorjev
Nato pa je prišel na vrsto nastop skupine In & Out skupaj z raperjem Trkajem, na oder pa so stopili tudi 3Čelos s Klemnom Bunderlo in pesmijo Madamme.

Za obetavno medijsko osebnost so bili nominirani Anže Zevnik, Ana Žonta Kristanc in Nina Košorok, dobil pa ga je Zevnik, igralec v televizijski seriji Nova dvajseta, ki jo je predvajala Televizija Slovenija.

Med otroškimi in mladinskimi TV-oddajami so se za priznanje potegovali Male sive celice, Ribič Pepe in Firbcologi, dobil pa jo je mladinski kviz TV Slovenija Male sive celice.

Za najboljšega voditelja zabavne TV-oddaje so bili nominirani Klemen Slakonja, Peter Poles in Mario Galunič, strokovni viktor pa je šel v roke Slakonji.

V kategoriji zabavna in igrana TV-oddaja so bile nominirane Dobro jutro, Dobra ura in Moja Slovenija, zmagal pa je jutranji program nacionalne televizije.

Val 202 najbolj priljubljena radijska postaja
Po nastopu skupine Dan D in pevke Anje Baš skupaj s skupino Bejbe so prišli na vrsto še drugi viktorji popularnosti, ki jih je tudi letos izbirala širša javnost z glasovanjem.

Med glasbenimi izvajalci so bili nominirani Modrijani, Tanja Žagar in Siddharta, zmagal pa je najbolj priljubljeni narodno-zabavni ansambel ta hip.

Kot radijska osebnost je javnost prepričal Jože Činč, poleg njega pa sta se za viktorja potegovala Denis Avdić in Miro Mutvar.

Med radijskimi postajami so bile nominirane Val 202, Radio Center in Radio 1, zmago pa je odnesel 2. program Radia Slovenija.

Sledila sta nastopa skupine Muff in priljubljenega pevca z območja nekdanje skupne države Zdravka Čolića, nato pa podelitev viktorja v kategoriji TV-osebnost, kjer so največ glasov prejeli Klemen Slakonja, Slavko Bobovnik in Vid Valič, še drugega viktorja nocoj pa je domov odnesel Slakonja.

V kategoriji TV-oddaja so največ glasov dobili Vid in Pero šov, Odmevi in Moja Slovenija, dobila pa ga je oddaja Vida Valiča in Petra Polesa.

Viktor za življenjsko delo Alfiju Nipiču
Poleg viktorjev popularnosti in strokovnih viktorjev bo podeljen tudi viktor za življenjsko delo, ki ga je lani prejel igralec Boris Cavazza. Letos pa so s to nagrado počastili "totega Štajerca" Alfija Nipiča, znanega slovenskega pevca narodno-zabavne glasbe. Dvorana ga je ob tem pospremila s stoječimi ovacijami, sam pa je v zahvali priznal: "Na to sem čakal 50 let!"

Tudi letošnji nominiranci so se ob prihodu na podelitev sprehodili po rdeči preprogi, po osrednji prireditvi pa se bodo pridružili drugim gostom na viktorski zabavi v Kazinski dvorani SNG-ja Maribor.

Strokovni viktorji

Kategorija

NominiranciZmagovalec
Zabavna in igrana TV-oddaja- Dobro jutro,
- Dobra ura
- in Moja Slovenija.
Dobro jutro
Voditelj zabavne TV-oddaje- Klemen Slakonja,
-
Peter Poles
- in Mario Galunič.
Klemen Slakonja
Obetavna medijska osebnost- Anže Zevnik,
-
Ana Žontar Kristanc
- in Nina Košorok.
Anže Zevnik
Informativna TV-oddaja

- Odmevi,
-
24 ur
- in Dnevnik.

Odmevi
Voditelj informativne oddaje- Slavko Bobovnik,
-
Igor E. Bergant
- in Rosvita Pesek.
Slavko Bobovnik
Otroška in mladinska TV-oddaja

- Male sive celice,
-
Ribič Pepe
- in Firbcologi.

Male sive celice

Viktorji popularnosti

KategorijaNoniniranciZmagovalec
TV-osebnost- Klemen Slakonja,
-
Slavko Bobovnik
- in Vid Valič.
Klemen Slakonja
TV-oddaja

- Vid in Pero šov,
-
Odmevi
- in Moja Slovenija.

Vid in Pero šov
Spletna stran

- 24ur.com,
-
Slorock.si
- in PlanetSiol.net.

24ur.com
Glasbeni izvajalec- Modrijani,
-
Tanja Žagar
- in Siddharta.
Modrijani
Radijska postaja- Val 202,
-
Radio Center
- in Radio 1.
Val 202
Radijska osebnost- Jože Činč,
-
Denis Avdić
- in Miro Mutvar.
Jože Činč
Viktorji 2013