Življenji Maje Pečarič in Tilna Sedlaka sta tesno povezani z vinom. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Življenji Maje Pečarič in Tilna Sedlaka sta tesno povezani z vinom. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Maja sicer prihaja iz Gorenjske, a je vse življenje tesno povezana z vinogradi v Beli krajini. Januarja je na Pomurskem sejmu dobila krono, lento in naziv 26. vinske kraljice Slovenije. Njena glavna naloga je zastopanje vseh treh slovenskih vinorodnih dežel – Podravje, Posavje in Primorska, poleg tega pa tudi predstavljanje slovenskih vin, vinogradništva, turizma in kulturne dediščine. Za svoje vino je izbrala polsuho vino rose z zaščitenim geografskim poreklom, letnik 2022, vinorodnega okoliša Bela krajina, lastna trgatev in polnitev Vinske kleti Pečarič-Meginc.

Na izboru je morala pokazati veliko znanja o trtah, vinogradih, zemlji, običajih. "Pa tudi znanje bontona, tujih jezikov in zakonov," je dejala v oddaji Dobro jutro, ki je bila tokrat posvečena vinarstvu.

Ko je Maja marca obiskala rez Stare trte, ki je s starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, ki še vedno rodi žlahtne sadove, se je dogodka udeležil tudi Tilen Sedlak, ki prihaja iz Haloz in je pred meseci postal šele drugi kralj Jeruzalemsko-Ormoških goric. Tilen je poklicno pot začel kot zdravstveni tehnik, nato pa je pred leti kupil hiško v Halozah, se prijavil na izbor za kralja in se lotil vinarske kariere.

"Najboljše stvari v življenju se zgodijo, ko jih najmanj pričakuješ in ko se jim nehaš upirati. Nisem mogel dovoliti, da ob hiški v Halozah ne bi bilo vinograda. Bil je sicer star vinograd, v katerem pa je bila obdelava zelo težka. Ko smo naredili ročne terase, se mi niti sanjalo ni, da bi rad delal vino, a to je postalo moj način življenja," je dejal v Dobro jutro.

Vinska kraljica in vinski kralj Jeruzalemsko-Ormoških goric

Maja se je zdaj preselila v Haloze, kjer se skupaj posvečata vinogradom in vinarstvu. "Še vedno pa sva prisotna v obeh pokrajinah, saj je najina želja in cilj povezati najboljše belokranjsko in prleško in s tem znanjem delovati v Halozah," je dejal Tilen. Maja je ob tem tik pred koncem študija na biotehniški fakulteti, napisati mora le še magistrsko nalogo, ki bo, seveda, tudi povezana z enologijo.

Sedlak je ob tem potegnil vzporednice s trto in življenjem: "Več pozornosti daš trti, lepše bo rodila. Trta nas uči vsega o življenju. Če se ukvarjaš z drugimi stvarmi, trta hitro pokaže znake zanemarjenosti. Trta ne more počakati niti en dan." Maja se z njim strinja: "Treba je prisluhniti naravi, saj ti ona narekuje, kaj in kako. Mi smo odvisni od nje, ne ona od nas."

Vinska kraljica Slovenije in vinski kralj Jeruzalemsko-Ormoških goric tako svojo "monarhijo" gradita v Halozah, njuni dnevi pa so tesno povezani z vinom in trto. "Drugače ne znava živeti," je dodala Maja.